Connect with us

Πολιτική Επικαιρότητα

Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών: αισιοδοξία για τα έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέσα στην εποχή της μεγάλης κρίσης βγαίνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ότι μπορούν να γίνουν κάποια έργα ξεπερνώντας το πρόβλημα της χρηματοδότησης από τις Τράπεζες και μάλιστα με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται, άμεσα τουλάχιστον, το δημόσιο χρέος. Είναι άλλο ένα παράδειγμα επιτυχίας, άλλο ένα παράδειγμα ότι όταν γίνεται  συστηματική δουλειά μπορούμε να τα καταφέρουμε…

Η εξέλιξη των διαγωνισμών για την κατασκευή πέντε μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων σε Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησο, Ηλεία, Σέρρες και Αιτωλοακαρνανία εξετάσθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπή Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη.

Η Επιτροπή ενέκρινε επίσης την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αστικών στερεών απορριμμάτων στο νομό Αχαΐας.

Στη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νότης Μηταράκης, και ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε τα εξής:

«Η Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού  Τομέα ενέκρινε σήμερα το έργο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων του νομού Αχαΐας με τη μέθοδο ΣΔΙΤ. Παράλληλα τρέχουν άλλα πέντε έργα στο χώρο της διαχείρισης των απορριμμάτων, με την ίδια μέθοδο και συγκεκριμένα τα έργα στη Δυτική Μακεδονία, τις Σέρρες, την Αιτωλοακαρνανία, την Πελοπόννησο και την Ηλεία.
Μέσα στην εποχή της μεγάλης κρίσης βγαίνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ότι μπορούν να γίνουν κάποια έργα ξεπερνώντας το πρόβλημα της χρηματοδότησης από τις Τράπεζες και μάλιστα με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται, άμεσα τουλάχιστον, το δημόσιο χρέος.

Είναι άλλο ένα παράδειγμα επιτυχίας, άλλο ένα παράδειγμα ότι όταν γίνεται  συστηματική δουλειά μπορούμε να τα καταφέρουμε. Να σημειώσω, ότι η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ έχει τέσσερα στελέχη. Τα τέσσερα αυτά στελέχη έχουν κατορθώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε μια πολύ δύσκολη εποχή να φέρουν σε πέρας ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο.

Θέλω να τους συγχαρώ και να πω ότι και προσωπικά θα έχω συμμετοχή στην προσπάθειά τους από δω και πέρα, διότι μπορούν πραγματικά με αυτόν τον τρόπο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να λυθούν προβλήματα χωρίς ιδιαίτερη επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών.»

Α. Έργο ΣΔΙΤ επεξεργασίας αστικών στερεών απορριμμάτων Νομού Αχαΐας

Θα έχει συνολική ετήσια δυναμικότητα επεξεργασίας περίπου 150.000 τόνων απορριμμάτων και η σύμπραξη θα έχει διάρκεια έως 27 έτη. Ο ανάδοχος θα επιλεγεί μέσω διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού με ανταγωνιστικό διάλογο και θα αναλάβει την μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών.

Βασικό κριτήριο επιλογής του αναδόχου θα αποτελέσει το χαμηλότερο τέλος χρήσης που καταβάλουν οι δημότες, παράλληλα με την επίτευξη όλων των περιβαλλοντικών στόχων, ενώ θα επιτρέπονται όλες οι διαθέσιμες τεχνολογίες που καλύπτουν τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας.

Το έργο προβλέπεται να δώσει λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Νομού Αχαΐας, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων. Στους στόχους του έργου περιλαμβάνονται η μείωση της ποσότητας των προς ταφή απορριμμάτων, η ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς επίσης η παραγωγή και αξιοποίηση προϊόντων (υλικών ή/και ενέργειας).

Μετά την έγκριση του έργου από την Διυπουργική Επιτροπή, ο Δήμος Πατρέων σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ θα προχωρήσει, εντός του Σεπτεμβρίου 2012, στην έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Β. Ενημέρωση για έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων

•Ο διαγωνισμός της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας προχωρά στο τελικό στάδιο για την ανακήρυξη αναδόχου. Παράλληλα, το έργο βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

•Η διαγωνιστική διαδικασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου ξεκίνησε τέλος Δεκεμβρίου 2011 και έχει ολοκληρωθεί η προεπιλογή των υποψηφίων. Τέλος Ιουλίου 2012 ξεκίνησε η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, ενώ προηγήθηκε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί προσφυγής υποψηφίου, που δικαίωσε την απόφαση προεπιλογής της αναθέτουσας αρχής.

•Για το διαγωνισμό του Νομού Ηλείας, που ξεκίνησε τον Μάιο 2012, ολοκληρώθηκε στις 7 Αυγούστου 2012 η προεπιλογή των υποψηφίων. Εάν δεν υπάρξουν προσφυγές, αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2012.

•Αναφορικά με τους Νομούς Σερρών και Αιτωλοακαρνανίας, η διαγωνιστική διαδικασία ξεκίνησε τον Απρίλιο και Μάιο 2012 αντίστοιχα και αναμένεται η ανακοίνωση των προεπιλεγέντων υποψηφίων μέχρι το τέλος Αυγούστου 2012. Εφόσον δεν υπάρξουν προσφυγές, η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2012.

Για τα έργα αυτά οι επενδύσεις υπερβαίνουν τα 400 εκατ. ευρώ, με αξιοποίηση Κοινοτικών πόρων, ιδίων κεφαλαίων των επενδυτών καθώς και δυνητικά δανειοδότηση από τους πόρους του ταμείου Jessica.

Τα έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων εισάγουν μια διαφορετική φιλοσοφία και αντίληψη στην υλοποίηση περιβαλλοντικών υποδομών, βασισμένη στο συστηματικό έλεγχο και παρακολούθηση των επιθυμητών αποτελεσμάτων από τη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη τη διάρκεια ζωής του έργου και σύνδεση της αμοιβής του αναδόχου με τη συνεχή επίτευξη μετρήσεων στόχων.

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα