Connect with us

Λοιποί Αυτοκινητόδρομοι

Υποθαλάσσια σύνδεση Λευκάδας: Πρόβλημα με τμήμα του σχεδιαζόμενου δικτύου

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντιρρήσεις από το ΥΠΕΚΑ έχουμε σχετικά με την σύνδεση της Λευκάδας με το οδικό δίκτυο ¶κτιο- Αμβρακία και κατ’ επέκταση με την Ιόνια Οδό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικής ιστοσελίδας η Υπουργός κα Μπιρμπίλη δεν υπογράφει την μελέτη για την σύνδεση του νησιού με το ηπειρωτικό οδικό δίκτυο. Το πρόβλημα είναι ότι ο οδικός άξονας που σχεδιάζεται περνά από προστατευμένη περιοχή. Ενώ στην μελέτη είχε προβλεφθεί και είχε παρακαμφθεί η περιοχή ωστόσο η ζώνη προστασίας διευρύνθηκε με αποτέλεσμα ένα μικρό τμήμα του δρόμου να βρίσκεται μέσα.

Το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό φυσικά για το νησί της Λευκάδας με αποτέλεσμα να μελετάται τρόπος για την αποφυγή μπλοκαρίσματος του συνολικού έργου. Να θυμίσουμε ότι προ μηνών η υποθαλάσσια σύνδεση της Λευκάδας με το υπόλοιπο οδικό δίκτυο (¶κτιο – Αμβρακία και Ιόνια Οδό) εξαγγέλθηκε ως ένα από τα μεγάλα μελλοντικά έργα με παραχώρηση.

Ο σχεδιασμός και η προσπάθεια υλοποίησης της σύνδεσης της Λευκάδας με την Ιόνια Οδό άρχισε το 1999. Το 2003 εγκρίθηκε η ΜΠΕ και οι μελέτες σκοπιμότητας , Οδοποιίας και η αναγνωριστική γεωλογική μελέτη. Το 2007 ξεκίνησε η μελέτη του έργου «Κατασκευή οδού σύνδεσης της πόλης Λευκάδας με τον οδικό άξονα ¶κτιο – Δυτικός ¶ξονας» .

Οι μελέτες που έχουν εγκριθεί είναι οι :

  • Υδρολογική Μελέτη
  • Οριστική Γεωλογική Μελέτη
  • Πρόγραμμα Ερευνών
  • Προμελέτη οδικών έργων (υπεραστικές οδοί, κυκλοφοριακοί κόμβοι, παράπλευρο δίκτυο).

Επίσης για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχουν εκδοθεί όλες οι προβλεπόμενες αδειοδοτήσεις εκτός της αδειοδότησης που προβλέπεται για την περιοχή την χαρακτηρισμένη ως Εθνικό Πάρκο υγροτόπων Αμβρακικού.

Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τη συνέχεια καθώς ο δρόμος αυτός είναι από του πλέον σημαντικούς μελλοντικούς οδικούς άξονες με παραχώρηση αλλά και ένα από μεγάλα έργα της περιοχής.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από τη Λευκάδα και τα υπόλοιπα Ιόνια Νησιά, πατώντας πάνω στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στο χάρτη που βρίσκεται στα δεξιά της σελίδας!


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

image_pdfimage_print

Λοιποί Αυτοκινητόδρομοι

Υπογράφηκε το μεγάλο έργο ολοκλήρωσης της Περιφερειακής Κατερίνης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανισόπεδος Κόμβος Γουρνών στον ΒΟΑΚ

Υπογράφηκε  ακόμα ένα μεγάλο οδικό έργο στην Κεντρική Μακεδονία. Στις 25 Νοεμβρίου, στα γραφεία της Περιφέρειας, έπεσαν οι υπογραφές για την ολοκλήρωση της Περιφερειακής Οδού Κατερίνης. Ανάδοχη είναι η κοινοπραξία ΤΕΚΑΛ-ΠΕΤΡΗΣ με ποσοστό έκπτωσης 52,06%.

Πρόκειται για μία ακόμα εργολαβία-σκούπα η οποία σκοπό εχεί να μαζέψει ότι υπόλοιπα άφησε η προηγούμενη εργολαβία και να παραδώσει ένα δρόμο ταχείας κυκλοφορίας με δύο λωρίδες και διαχωριστικό με αρχή τη συμβολή με την Ε.Ο. 13 Κατερίνη – Ελασσόνα και πέρας τη συμβολή με την Π.Ε.Ο. Κατερίνη – Θεσσαλονίκη. Επίσης, σημειακά θα επεκταθούν το παράπλευρο οδικό δίκτυο και το δίκτυο αποχέτευσης.

Το κόστος του έργου είναι 15,4εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 12,41εκατ.ευρώ). Η δημοπράτηση του έργου είχε πραγματοποιηθεί στις 12 Φεβρουαρίου και η αποσφράγιση των προσφορών είχε γίνει στις 19 του ίδιου μήνα. Η διάρκεια των έργων είναι για 1.200 ημέρες (περίπου 40 μήνες). Με δεδομένη την ημερομηνία υπογραφής, τότε η περιφερειακή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2023.

Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και ειδικότερα μέσω του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

ΤΑ ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΤΕΚΑΛ

Το 2019 δείχνει να είναι η χρονιά της Αθηναϊκής εταιρείας που τα αρχικά της σημαίνουν ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, καθώς μέχρι τώρα έχει καταφέρει να μειοδοτήσει στο μεγάλο έργο επέκτασης του λιμένα κρουαζιέρας στον Πειραιά (που αναμένεται να υπογραφεί),  στο έργο της αναβάθμισης του Λιμένα Αγίου Κωνσταντίνου, στα έργα ανάπλασης Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά. Πρόσφατα υπέγραψε για την εργολαβία-σκούπα του Ανισόπεδου Κόμβου της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λοιποί Αυτοκινητόδρομοι

Με νέο υβριδικό μοντέλο δημοπράτησης προ των πυλών η Παράκαμψη Χαλκίδας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτοκινητόδροομος ΛΕΑ

Προχωρά η προετοιμασία για το διαγωνισμό που αφορά την Παράκαμψη Χαλκίδας. Το μεγάλο αυτό οδικό έργο, θα βελτιώσει σημαντικά την οδική ασφάλεια στο κεντρικό τμήμα του νησιού της Εύβοιας, την πρόσβαση προς βορρά και νότο αλλά και θα αποφορτίσει την σημερινή κίνηση μέσα από την πόλη της Χαλκίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com αυτή την εποχή το Υπουργείο Υποδομών (που θα είναι η Αναθέτουσα Αρχή) έχει προετοιμάσει τα τεύχη δημοπράτησης, συνεργάζεται με τους Jaspers (σύμβουλοι της Ε.Ε.) και αναμένει την τελική έγκριση τους για την μελέτη και το χρηματοδοτικό μοντέλο.

Στο Υπουργείο, υπάρχει πάντως η αισιοδοξία ότι οι -μακροχρόνιες- διαβουλεύσεις με τους Jaspers θα ολοκληρωθούν θετικά. Μόλις γίνει αυτό (πιθανότητα εντός των επόμενων 3-4 μηνών), τότε το έργο θα είναι έτοιμο προς δημοπράτηση.

Στην πραγματικότητα θα είναι το πρώτο πολύ μεγάλο έργο (και δη οδικό) που θα δημοπρατηθεί επί της Υπουργείας του Κώστα Καραμανλή. Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε περίπου 200εκατ.ευρώ και η χρηματοδότηση έχει κλειδώσει από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και δανειοδότηση από την ΕΤΕπ.

ΝΕΟ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ

Σε αυτόν τον διαγωνισμό θα έχουμε και μία φιλόδοξη εισαγωγή από το Υπουργείο ΥΠΟΜΕ. Θα έχουμε ένα νέο «υβριδικό» μοντέλο δημοπράτησης το οποίο δεν θα στηρίζεται σε ποσότητες υλικών αλλά σε κατ`αποκοπή τίμημα. Αυτό, θα έχει ως τελικό στόχο να «φρενάρει» τις ανεξέλεγκτες πλέον εκπτώσεις που δίνονται στα έργα με τα αρνητικά τους αποτελέσματα να είναι εμφανή σχεδόν αμέσως μετά την έναρξη κάθε έργου.

Για παράδειγμα ενώ θα υπάρχουν ενδεικτικά χωματουργικά έργα σε όλο το μήκος του έργου, το Δημόσιο δεν θα εγγυάται τις απαιτούμενες ποσότητες. Έτσι θα μεταφέρει με αυτό τον τρόπο το ρίσκο στον ανάδοχο, ο οποίος θα πρέπει πλέον να είναι πολύ πιο προσεκτικός στις τιμές τις οποίες θα προσφέρει γιατί αλλιώς θα κινδυνεύει να «μπει μέσα».

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ

Το νέο αυτό μεγάλο οδικό έργο υπόσχεται να δώσει μία νέα διάσταση στην οδική ασφάλεια στην περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας. Θα βελτιώσειτη σύνδεση της Αθήνας και της Χαλκίδας με τη Βόρεια Εύβοια, στην αποσυμφόρηση του αστικού ιστού της Χαλκίδας, της Νέας Αρτάκης και των Ψαχνών με τη λειτουργία ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου.

Το κόστος του έργου όπως αναφέραμε και παραπάνω, εκτιμάται σε 200εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 161,29εκατ.ευρώ) που αναλύεται ως εξής: Ν.Λάμψακος-Ψαχνά 165εκατ.ευρώ, Παράκαμψη Ψαχνών 10εκατ.ευρώ. Επίσης προβλέπεται ένα επιπλέον κονδύλι 30εκατ.ευρώ για απαλλοτριώσεις.

Το μήκος του έργου είναι 25,6χλμ εκ των οποίων η Παράκαμψη Ψαχνών είναι 4,6χλμ (έχει πέρας την οδό Ψαχνών-Ιστιαίας). Ως προαίρεση στο έργο και όχι στο κυρίως αντικείμενο του, θα ενταχθεί το τμήμα Γέφυρα Ευρύπου-Νέα Λάμψακος με μηκος περίπου 5χλμ. και κόστος περίπου 25εκατ.ευρώ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λοιπά Οδικά έργα

Εργασίες συντήρησης στη 2η Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης–Καβάλας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σήμανση οδικών έργων

Εργασίες συντήρησης θα πραγματοποιηθούν στην 2η Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου έως και την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019.

Πιο αναλυτικά, θα πραγματοποιηθούν εργασίες αντικατάστασης των κατεστραμμένων στηθαίων ασφαλείας επί της δεξιάς οριογραμμής της 2ης Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης–Καβάλας (και στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας), με αποκλεισμό της δεξιάς λωρίδας κυκλοφορίας.

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου έως και την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019 ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, με ώρα έναρξης στις 07.00 π.μ.

Ήδη έχει γίνει η σχετική συνεννόηση με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Τροχαίας Λητής και το Τμήμα Τροχαίας Ασπροβάλτας, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ασφαλέστερη διεξαγωγή της κυκλοφορίας στη διάρκεια των εργασιών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα