Connect with us

Λοιπά Έργα

Υποδομές: τα γενέθλια… των μεγάλων έργων στην Ελλάδα!

Δημοσιεύθηκε

στις

Το καλεντάρι με τα μεγάλα έργα σίγουρα δεν είναι κάτι που το ακούμε συχνά. Ξέρετε όμως τα γενέθλια που έχουν πολλά μεγάλα έργα στην Ελλάδα; Η ιστοσελίδα μας πριν λίγο καιρό δημοσίευσε την είδηση για τα 26 χρόνια ζωής του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Πολλά άλλα έργα λειτουργούν και έχουν μπει στη ζωή μας. Ξέρουμε όμως ποια είναι τα γενέθλια τους;
Ας δούμε μερικά «γενέθλια» ιστορικών για την Ελλάδα έργων:

Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος : το αεροδρόμιο της Αθήνας είναι το μεγαλύτερο της Νότιοανατολικής Ευρώπης και είναι ένα πραγματικό κόσμημα. Τα γενέθλια του (δηλαδή τα εγκαίνια λειτουργίας του) έγιναν στις 27 Μαρτίου 2001. Βαδίζοντας στον 11ο χρόνο λειτουργίας είναι από τις πιο υποδειγματικές υποδομές.

Αττικό Μετρό: Οι Γραμμές 2 και 3 του Μετρό της Αθήνας είναι το Αττικό Μετρό. Τα γενέθλια τους έγιναν στις 28 Ιανουαρίου 2000. Έκλεισαν 11 χρόνια λειτουργίας και υπόσχονται να φέρουν την πόλη πιο κοντά σε όλους μας! Περισσότεροι από 650.000 επιβάτες μετακινούνται καθημερινά!

Υποθαλάσσια αρτηρία ΑκτιοΠρέβεζα: ένα έργο που σίγουρα πραγματοποιήθηκε πολύ πριν από την εποχή του. Ο δρόμος πριν και μετά είναι ακόμα επαρχιακός και με την είσοδο στην υποθαλάσσια αρτηρία νομίζεις ότι βρίσκεσαι ..αλλού. Τα γενέθλια αυτού του έργου είναι στις 28 Ιουνίου 2002.

Γέφυρα Ρίο- Αντίρριο: ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά έργα στον κόσμο γνωστά και ως mega-structures. Η τεχνολογία της επαναστατική, είναι μια από τις μεγαλύτερες καλωδιωτές γέφυρες στον κόσμο. Τα γενέθλια της γέφυρας είναι στις 12 Αυγούστου 2004, μία ήμερα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Ολοκλήρωση Εγνατίας Οδού: ο μεγαλύτερος οδικός άξονας της χώρας με 670χλμ μήκος ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2009 (ενώ απέμενε ένα πολύ μικρό τμήμα 2χλμ για την ολοκλήρωση του, χωρίς να εμποδίζει την λειτουργία του) μετά από 15 και πλέον χρόνια εργασιών. Ένας δρόμος πρότυπο!

Αττικό Τραμ: Το μαγικό καλοκαίρι του 2004 όταν όλοι περιμέναμε με αγωνία τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ένας παλιός φίλος ξαναήρθε να κερδίσει την εμπιστοσύνη μας. Τα επίσημα γενέθλια του έγιναν στις 19 Ιουλίου 2004 και σε λίγες μέρες γίνεται 7 ετών. Παρά την ..ηλικία του ακόμα δεν έχει ..σταθεί στα πόδια του.

Προαστιακός Σιδηρόδρομος Αθήνας: Στην ίδια κατηγορία με το Τραμ. Τα γενέθλια του έγιναν στις αρχές Αυγούστου αλλά μέχρι σήμερα σχεδόν 7 χρόνια μετά δεν έχει καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία των πολιτών.

Ολυμπιακό Στάδιο Αθήνας: ένα φοβερό στάδιο χωρητικότητας σχεδόν 75.000 θεατών. Εγκαινιάστηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1982. Την περίοδο 2002-2004 έκανε το απαραίτητο ..lifting για να το έχουμε σήμερα πιο όμορφο από ποτέ.

Αττική Οδός: το μεγαλύτερο ενιαίο οδικό έργο στην Μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας. Τα γενέθλια του έγιναν στις 18 Μαρτίου 2001 και μέχρι το 2004 συνέχισε να ..μεγαλώνει! Από τότε εκατοντάδες χιλιάδες οδηγοί καθημερινά τη χρησιμοποιούν για την μετακίνηση τους. Το μόνο γεγονός που απέτρεψε την συνεχιζόμενη του άνοδο είναι η κρίση.

Αυτά τα μεγάλα έργα που θεωρούμε δεδομένα στην καθημερινότητα μας, απασχόλησαν με την κατασκευή τους προηγούμενες γενιές και με την ολοκλήρωση τους τα απολαμβάνουμε θεωρώντας τα δεδομένα. Σήμερα στην Ελλάδα «κυοφορούνται» πολλά έργα τα οποία τα επόμενα χρόνια με την λειτουργία τους υπόσχονται να κάνουν καλύτερη την ποιότητα της καθημερινότητας μας.

Φυσικά όλα αυτά αν έχουμε τις ευλογίες της ..Τρόϊκας, του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Έργα οδικά, σταθερής τροχιάς, σιδηροδρομικά, αεροδρόμια, λιμάνια, ενέργειας θα αλλάξουν το πρόσωπο της χώρας μας ξανά μέχρι να μας απασχολήσουν μελλοντικά έργα που και αυτά με τη σειρά τους περιμένουν ..υπομονετικά για να ξεκινήσουν.

Πηγή: ypodomes.com

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα