Connect with us

Επικαιρότητα

Υποδομές: Τα 10 μεγαλύτερα έργα που θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Η δεκαετία που διανύουμε, σε σχέση με τις υποδομές δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη που περιελάμβανε και την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα έργα που βρίσκονται σήμερα υπό κατασκευή είναι λίγα αλλά σημαντικά. Είναι κυρίως έργα Μετρό και οδικά έργα για την κατασκευή αυτοκινητόδρομων.

Γνωρίζετε όμως ποια έργα είναι σε προετοιμασία και πρόκειται να μπουν στη ζωή μας σε μερικά χρόνια. Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε τα 10 μεγαλύτερα έργα που πρόκειται να ξεκινήσουν από φέτος και μέχρι το 2015. Ο χρόνος υλοποίησης τους είναι μέχρι το 2020 και μερικά από αυτά τα συζητάμε ήδη αρκετά χρόνια. Η λίστα με τα 10 μεγαλύτερα έργα είναι δημιουργημένα κατά κόστος. Ξεκινώντας από το έργο με το μεγαλύτερο προϋπολογισμό δηλαδή. Ας τα δούμε:

1. Πρώτο τμήμα Γραμμής 4 στο Μετρό της Αθήνας ¶λσος Βείκου- Ευαγγελισμός με 9 σταθμούς. Προϋπολογισμός 1 δις ευρώ. Το έργο προωθείται μέσω των μελετών και ο διαγωνισμός αναμένεται να βγει στον αέρα σε ένα χρόνο από σήμερα. Το μεγαλύτερο έργο στην Αθήνα για τα επόμενα χρόνια.

2. Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής (επεκτάσεις Αττικής Οδού). Προϋπολογισμός 1 δις ευρώ. Έργο που αφορά και πάλι την Αθήνα. Η ψαλιδισμένη επένδυση αφορά περίπου 35χλμ νέου κλειστού αυτοκινητόδρομου. Η δημοπράτηση του αναμένεται σε ένα χρόνο περίπου και η έναρξη των εργασιών μέσα στο 2013.

3. Νέο Αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι. Προϋπολογισμός 800.000.000 ευρώ. Έργο που έχει παραταθεί 3-4 φορές. Τώρα μιλάμε για δημοπράτηση τον Ιούνιο. Το μεγαλύτερο έργο που γίνεται στην Κρήτη τα τελευταία 40 χρόνια. Θα φέρει σημαντική ανάπτυξη στο νησί που μαστίζεται από την αυξανόμενη ανεργία.

4. Εξωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης. Προϋπολογισμός 650.000.000 ευρώ. Ένα πολύ σημαντικό έργο για την Θεσσαλονίκη. Το πρώτο τμήμα του δρόμου αναμένεται να δημοπρατηθεί μέχρι το καλοκαίρι. Ο ανάδοχος θα ξεκινήσει εργασίες μέσα στο 2012.

5. Φωτοβολταϊκό πάρκο Κοζάνης. Προϋπολογισμός 600.000.000 ευρώ. Το μεγαλύτερο πράσινο ενεργειακό πεδίο στην Ελλάδα θα είναι στην Κοζάνη που έχει συνδέσει το όνομα της με την παροχή ηλεκτρισμού στα Ελληνικά νοικοκυριά. Σε χώρο παλιού λιγνιτικού ορύγματος θα γίνει το μεγαλύτερο Φ/Β πάρκο στον κόσμο! Ο διαγωνισμός ήδη τρέχει και η ΔΕΗ ψάχνει στρατηγικό επενδυτή. Έργο που θα βοηθήσει κατά πολύ στην ανάπτυξη και την απαγκίστρωση της περιοχής από τις ρυπογόνες μορφές ενέργειας.

6. Επέκταση Μετρό Θεσσαλονίκης από το σταθμό Πατρικίου στη Μίκρα μέσω Καλαμαριάς. Προϋπολογισμός 550.000.000 ευρώ. Η πρώτη μεγάλη επέκταση του Μετρό που μέχρι τα τέλη του 2011 αναμένεται να έχει βρει τον ανάδοχο της. Η γραμμή αυτή ουσιαστικά θα ενώσει με το κέντρο την ευρύτερη περιοχή της Καλαμαριάς. Ανήκει στο βασικό έργο και είναι μέρος του μεγαλύτερου συγκοινωνιακού, αρχαιολογικού και περιβαλλοντικού έργου που έγινε ποτέ στην πόλη.

7. Επέκταση Γραμμής 3 στο Μετρό Αθήνας από το σταθμό Χαϊδάρι στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Προϋπολογισμός 515.000.000 ευρώ. Διαγωνισμός ανέκδοτο. Σέρνεται 5 χρόνια πράγμα που αναμένεται να τελειώσει με την ανάδειξη του ανάδοχου μέχρι τα τέλη του 2011. Η μεγαλύτερη συγκοινωνιακή παρέμβαση για τον Πειραιά μαζί με το Τραμ. Τα εργοτάξια θα αρχίζουν να εμφανίζονται από το 2012.

8. Νέος Οδικός ¶ξονας Ελευσίνα- Θήβα. Προϋπολογισμός 400.000.000 ευρώ. Εναλλακτική διαδρομή, σωτήρια για την κίνηση που παρακάμπτει όλο τον αστικό ιστό της Αττικής και δημιουργεί ένα ευρύτερο δακτύλιο για τις μετακινήσεις. Ο διαγωνισμός ίσως βγει το 2012.

9. Υποθαλάσσια σύνδεση Σαλαμίνας. Προϋπολογισμός 350.000.000 ευρώ. Πολύ σημαντικό έργο με εξασφαλισμένη την οικονομική επιτυχία. Συζητείται η διπλή σύνδεση με Πέραμα και Νέα Πέραμο. Οριστικές αποφάσεις δεν υπάρχουν αλλά τους επόμενους μήνες αναμένεται να μπει στην πρίζα.

10.Υποθαλάσσια σύνδεση Λευκάδας με τον οδικό άξονα ¶κτιο- Αμβρακία και Ιόνια Οδό. Προϋπολογισμός 250.000.000 ευρώ. Σημαντικότατο οδικό έργο που κάνει την Λευκάδα μέρος της Δυτικής Ελλάδας για πάντα. Δημιουργεί συνθήκες τεράστιας άνθησης του τουρισμού για την ευρύτερη περιοχή που σε συνδυασμό με τους οδικούς άξονες που γίνονται σε Ιόνια Οδό και ¶κτιο- Αμβρακία κάνει τη Λευκάδα πιο ελκυστική παρά ποτέ.

Αυτά φυσικά είναι τα έργα που έχουν πάρει την «έγκριση» και είναι θέμα χρόνου να τρέξουν και αν υλοποιηθούν. Πίσω από αυτά υπάρχουν πολλά έργα στα σκαριά που θα μπορούσαν να μπουν και να ανατρέψουν την λίστα αλλά προς το παρόν είναι σε φάση σχεδιασμού και δεν έχουμε σαφείς χρόνους έναρξης υλοποίησης.

Μερικά από αυτά είναι οι επεκτάσεις του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Ευκαρπία και Εύοσμο, οι επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας στη Γραμμή 4 προς Κατεχάκη και Ηλιούπολη, η επέκταση του Προαστιακού της Αθήνας στο Λαύριο, ο εκσυγχρονισμός των γραμμών του ΟΣΕ από το Αίγιο στην Πάτρα και άλλα.

Σύνταξη: ypodomes.com


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Ο Δεκάλογος της ασφαλούς οδήγησης στο Δίκτυο των Αυτοκινητόδρομων της χώρας!

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτοκινητόδρομος Ολυμπία Οδός

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι στο αποκορύφωμα τους και οι πόλεις αδειάζουν με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Όσοι έχουν επιλέξει το εξωτερικό (έστω οι λίγοι) δεν θα χρειαστεί για τους περισσότερους από αυτούς να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο τους.

Όσοι όμως έχουν σκοπό να μετακινηθούν σε κάποια περιοχή της Ηπειρωτικής Ελλάδας και να χρησιμοποιήσουν το όχημα τους θα πρέπει να προετοιμαστούν για το επικείμενο ταξίδι τους. Ιδιαίτερα αν πρόκειται να κινηθούν σε ένα ορεινό προορισμό.

Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι της χώρας σε συνδυασμό με αυτούς που υπάρχουν, δημιουργούν ένα μεγάλο οδικό δίκτυο το οποίο μας επιτρέπει να κινηθούμε άνετα και με αυξημένη οδική ασφάλεια προς τον προορισμό μας.

Το ypodomes.com είναι εδώ για να σας ενημερώσει για το πως πρέπει να κινούμαστε πάνω σε αυτούς τους δρόμους.

Το γεγονός ότι είναι καινούργιοι και χωρίς ισόπεδους κόμβους δεν σημαίνει ότι έχουμε απεριόριστες δυνατότητες ενώ θα πρέπει να τηρούμε και αρκετούς κανόνες τόσο για τη δική μας ασφάλεια, όσο και για την ασφάλεια των συνεπιβατών μας αλλά και των άλλων οχημάτων.

Σήμερα το ypodomes.com σας παρουσιάζει τον Δεκάλογο για την ασφαλή οδήγηση στους Αυτοκινητόδρομους, που όμως επεκτείνεται γενικά στην οδήγηση σε δρόμους, ειδικά αν αυτή είναι πολύωρη. Για να δούμε:

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ

1. Δεν έχει σημασία αν ξεκινάμε για μεγάλο ταξίδι ή για μια σύντομη καθημερινή μετακίνηση. Εμείς και το αυτοκίνητό μας πρέπει να είμαστε κάθε στιγμή σωστά προετοιμασμένοι όταν εισερχόμαστε σε αυτοκινητόδρομο.

2.Ελέγχουμε την πίεση των ελαστικών. Η μέτρηση της πίεσης των ελαστικών γίνεται όταν αυτά είναι κρύα, δηλαδή πριν διανύσουμε απόσταση μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου ή μετά από πολύωρη στάση.

3.Ελέγχουμε όλα τα φώτα μας συμπεριλαμβανομένων των φώτων στοπ. Τα φώτα δεν ενισχύουν μόνο τη δική μας ορατότητα, αλλά μας κάνουν ευκολότερα και αμεσότερα ορατούς στους υπόλοιπους οδηγούς και χρήστες του δρόμου.

4.Σιγουρευόμαστε πως έχουμε ικανή ποσότητα καυσίμου για την απόσταση που θέλουμε να διανύσουμε στον αυτοκινητόδρομο.

5.Εναρμονιζόμαστε με τα προβλεπόμενα όρια ταχύτητας (σταθερά ή ηλεκτρονικά μεταβαλλόμενα) τα οποία αποτελούν τα μέγιστα επιτρεπόμενα και όχι το στόχο. Παράλληλά προσαρμόζουμε την ταχύτητα μας στις καιρικές συνθήκες (ισχυροί άνεμοι, βροχή, ομίχλη κ.α.), την κατάσταση του οχήματος καθώς και του οδηγού.

6.Αποφεύγουμε τη στάση στην Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.) παρά μόνο εάν μεσολαβήσει ξαφνική μηχανική βλάβη του οχήματός μας ή αδιαθεσία του οδηγού. Στην περίπτωση αυτή ενεργοποιούμε τα φώτα έκτακτης ανάγκης, εξερχόμαστε από τη δεξιά πόρτα του οχήματος φορώντας ανακλαστικό γιλέκο, τοποθετούμε προειδοποιητικό τρίγωνο και απομακρυνόμαστε από αυτό.

7.Συγκρατούμε τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης (112) η και τον αριθμό έκτακτης ανάγκης του εκάστοτε αυτοκινητόδρομου και καλούμε για βοήθεια όταν τη χρειαζόμαστε οι ίδιοι ή αντιληφθούμε κάποιον που το έχει ανάγκη.

8.Σε περίπτωση ατυχήματος, τεχνικής βλάβης ή ακινητοποίησης του οχήματος καλούμε από το κινητό μας τηλέφωνο. Εάν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, συνδεόμαστε με το κέντρο διαχείρισης αυτοκινητοδρόμου μέσω των τηλέφωνων έκτακτης ανάγκης τα οποία είναι τοποθετημένα ανά περίπου 2 χιλιόμετρα.

ΑΚΟΜΑ

9.Κινούμαστε στην αριστερή λωρίδα του αυτοκινητοδρόμου για σύντομα χρονικά διαστήματα και μόνο κατά τη διάρκεια διαδικασίας προσπέρασης προπορευόμενου οχήματος, ενώ μόλις αυτή ολοκληρωθεί επανερχόμαστε στην δεξιότερη λωρίδα. Σε καμία περίπτωση δεν επιλέγουμε να προσπεράσουμε από δεξιά διότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και θέτουμε άμεσα σε κίνδυνο τη ζωή μας και των υπολοίπων χρηστών του αυτοκινητόδρομου.

10.Διατηρούμε την κατάλληλη απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα η οποία σαφώς και καθορίζεται από την ταχύτητα κίνησης. Για το λόγο αυτό ακολουθούμε τον κανόνα των δυο δευτερολέπτων απόστασης για στεγνό οδόστρωμα ενώ σε περίπτωση βροχής ή χιονιού/παγετού ο χρόνος αυξάνεται στα τέσσερα και δέκα δευτερόλεπτα αντίστοιχα.

Διαβάστε περισσότερα στην ειδική σελίδα που έχει διαμορφωθεί για την οδική ασφάλεια και την οδική συμπεριφορά μας στους δρόμους στην ιστοσελίδα του ΙΟΑΣ πατώντας εδώ ή και εδώ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Ελληνο-Γερμανικό Επιμελητήριο: Η ακύρωση της ΔΕΘ ορθή αλλά και μία χαμένη ευκαιρία

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Με την ακύρωση της 85ης ΔΕΘ, λόγω νέας εξάπλωσης του Covid-19, χάθηκε -προσωρινά- μια μοναδική ευκαιρία η Γερμανία να παρουσιάσει στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, το ισχυρό δυναμικό της στο πεδίο των επενδύσεων, της τεχνολογίας, της καινοτομίας και εν γένει της επιχειρηματικότητας.

Η κυβέρνηση, ορθά πράττοντας, έθεσε σε προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών όπως και των επισκεπτών της ΔΕΘ και έλαβε την απόφαση να ακυρώσει τη φετινή Έκθεση.

Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ευελπιστεί ότι σε μια από τις επόμενες διοργανώσεις της ΔΕΘ θα δοθεί η δυνατότητα στη Γερμανία να φιλοξενηθεί ως τιμώμενη χώρα, ενώ έχει ενεργοποιήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να ενημερώσει τους εμπλεκόμενους φορείς και εταιρίες για την ακύρωση της διοργάνωσης.

Στο μεταξύ, Ελλάδα και Γερμανία παραμένουν εστιασμένες στο στόχο τους για περισσότερες νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως και για περαιτέρω ένταση των εμπορικών και οικονομικών τους συναλλαγών και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να εργάζεται το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.

Σε ότι αφορά τις εκδηλώσεις τις οποίες σχεδίαζε να πραγματοποιήσει το Επιμελητήριο στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, ορισμένες θα λάβουν χώρα εντός του Φθινοπώρου ή το αργότερο έως τέλος του έτους και θα διεξαχθούν σε ψηφιακό περιβάλλον, ενώ οι υπόλοιπες θα μεταφερθούν για την Άνοιξη του 2021 με την προοπτική να υλοποιηθούν είτε βάσει ενός υβριδικού μοντέλου διοργάνωσης, είτε αμιγώς ψηφιακά.

Σύντομα θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις σχετικά με τις ανωτέρω δράσεις, ενώ κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί για περισσότερες πληροφορίες να επισκέπτεται την ιστοσελίδα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου https://griechenland.ahk.de/gr/ και ειδικότερα το πεδίο Εκδηλώσεις.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Πατούλης: Ρεαλιστικό το πρόγραμμα των έργων της Περιφέρειας Αττικής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμανση οδικών έργων

«Την τακτική της άκρατης και αλόγιστης υπερδέσμευσης των πόρων της Περιφέρειας με τον ορατό, άμεσο και βέβαιο κίνδυνο σε πολύ λίγο καιρό να βρεθεί προ οικονομικού αδιεξόδου συνεχίζει η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής», κατήγγειλε ο Γιάννης Σγουρός με ανακοίνωσή του.

Ο κ. Σγουρός υποστηρίζει ότι ο κ. Πατούλης ακολουθεί πιστά την τακτική της προκατόχου του κας Ρένας Δούρου που κατά τα άλλα κατήγγειλε.

“Υλοποιούμε έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών της Αττικής”, απάντησε ο Περιφερειάρχης Αττικής που αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

“Η Περιφέρεια Αττικής, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, που γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της, υλοποιεί ένα ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο πρόγραμμα τεχνικών έργων, που στόχο έχει να ενισχύσει τις υποδομές των 66 Δήμων του Λεκανοπεδίου και να αναβαθμίσει την καθημερινότητα των κατοίκων του.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ρεαλιστικό, αφού υλοποιείται με βάση τις σημερινές πραγματικές οικονομικές μας δυνατότητες.

Γνωρίζουμε καλά ότι οι ανάγκες της Αττικής είναι μεγάλες και οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας δεν επαρκούν, για να τις καλύψουμε άμεσα όλες.

Έχουμε δηλώσει υπεύθυνα ότι η Αττική χρειάζεται σήμερα πάνω από 6 δις ευρώ , για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της σε υποδομές ( αντιπλημμυρικά, οδικά έργα, αναπλάσεις, αποχέτευση, μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και βίο αποβλήτων, κλπ) αλλά στα ταμεία μας δεν βρήκαμε ούτε το 5% από τα χρήματα αυτά.

Αντίθετα, αυτό που βρήκαμε, ήταν υποσχέσεις και δεσμεύσεις από την προηγούμενη Διοίκηση για έργα, το ύψος των οποίων ξεπερνούσε τα 2 δις ευρώ, όταν στα ταμεία μας γνώριζαν ότι δεν υπήρχε ούτε το 10% των χρημάτων αυτών.

Όμως δεν κρυβόμαστε πίσω από το πρόβλημα που κληρονομήσαμε. Αυτόν τον πρώτο χρόνο, εργαζόμαστε συστηματικά κι αναζητούμε πρόσθετους πόρους για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό:

-Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να εξασφαλίσουμε πάνω από 250 εκ. ευρώ , με τα οποία θα χρηματοδοτήσουμε έργα στην Αττική.

-Αναζητούμε ιδιωτικά κεφάλαια κι αξιοποιούμε το εργαλείο των ΣΔΙΤ για να μην μείνουμε πίσω σε άμεσης ανάγκης παρεμβάσεις, όπως π.χ. οι υποδομές που απαιτούνται για να αποκτήσει η Αττική ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της.

-Διεκδικούμε από το Υπουργείο Οικονομικών πρόσθετους πόρους, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

-Έχουμε αυξήσει κατακόρυφα την απορροφητικότητα των πόρων του υφιστάμενου ΕΣΠΑ ( πρώτη πλέον σε απορροφητικότητα Περιφέρεια της χώρας) κι έχουμε προετοιμαστεί για να εκμεταλλευθούμε τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα δοθούν εμπροσθοβαρώς. Οι πόροι που θα εξασφαλίσουμε για την Αττική θα είναι οι περισσότεροι που θα έχουν δοθεί ποτέ στην Περιφέρεια μας και θα μας δώσουν την ευκαιρία να χρηματοδοτήσουμε έργα σε όλους τους Δήμους, που θα έχουν ώριμες μελέτες.

-Πρόσθετους πόρους διεκδικούμε επίσης ως Περιφέρεια για να χρηματοδοτήσουμε έργα στους Δήμους, κι από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ο κ. Σγούρος άφησε μόνο άλυτα προβλήματα στην Αττική, γι’ αυτό δε μπορεί να κατηγορεί τη σημερινή Διοίκηση. Στη διάρκεια της θητείας του δεν έλυσε το πρόβλημα των απορριμμάτων, δεν έδωσε λύση στην αντιπλημμυρική προστασία, δεν κατάφερε να απορροφήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους για να κάνει έργα απαραίτητα στην Αττική.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα