Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Υψηλή ανάπτυξη για τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα και το 2012

Δημοσιεύθηκε

στις

Αναμένεται όμως μείωση του ρυθμού ανάπτυξης το 2013 και κυρίως το 2014

Με ιδιαίτερα υψηλό ρυθμό συνεχίστηκε η ανάπτυξη του κλάδου των φωτοβολταϊκών και το 2012 παρά την αναστολή της αδειοδότησης για νέα έργα, που ισχύει από τον περασμένο Αύγουστο. Η εγκατεστημένη ισχύς των νέων έργων εκτιμάται σε 800 MW περίπου το 2012, διπλάσια της αντίστοιχης του 2011 (426 MW). Tα στοιχεία προέρχονται από μελέτη που εκπόνησε η εταιρεία Στόχασις Σύμβουλοι Επιχειρήσεων. Οπως αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Στόχασις, κ. Βασίλης Ρεγκούζας, εκτιμάται ότι το 2012 το μέγεθος της αγοράς σε αξία υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με το 2011 και ανήλθε σε 523 εκατ. ευρώ περίπου, παρουσιάζοντας μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 196,8% την τετραετία 2009-2012.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (Η/Ε) από φωτοβολταϊκά (Φ/Β) ανήλθε σε 555,7 χιλ. MWh (μεγαβατώρες) το 2011, σύμφωνα με τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), ενώ προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί σε 1.400 χιλ. MWh περίπου το 2012, σύμφωνα με τον συντάκτη της μελέτης κ. Αντώνη Γεωργιάδη. Σημειώνεται ότι η παραγωγή Η/Ε από Φ/Β στο διασυνδεδεμένο σύστημα το 2012 ξεπερνά το 80% της συνολικής παραγωγής της περιόδου 2009-2011.

Το πρώτο εξάμηνο του 2013, σύμφωνα με την υπεύθυνη του τμήματος Κλαδικών Στοχεύσεων, κ. Χριστίνα Γκιόκα, θα συνεχιστεί η τάση του 2012. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, αναμένεται μικρή μείωση του ρυθμού ανάπτυξης από το δεύτερο εξάμηνο του 2013, η οποία θα γίνει περισσότερο αισθητή το 2014, σε περίπτωση που τα εν εξελίξει έργα δεν υλοποιηθούν λόγω της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας (περιορισμένη χρηματοδότηση, έκτακτη εισφορά).

Οσον αφορά στη χρηματοοικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων που έχουν κύρια δραστηριότητα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, σχετικά περιορισμένη και βελτιωμένη σε σχέση με το 2010, εμφανίζεται η εξάρτηση από ξένα κεφάλαια το 2011. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη σταθερή και εγγυημένη ροή εσόδων, παρέχει σχετική «ασφάλεια» στους δανειστές. Η δυνατότητα κάλυψης των χρηματοοικονομικών δαπανών από τη λειτουργική κερδοφορία των επιχειρήσεων δείχνει ότι ο κλάδος δεν είναι «ευπρόσβλητος» σε περαιτέρω μεταβολές του σημερινού οικονομικού περιβάλλοντος, λόγω της εγγυημένης σταθερής τιμής (FiT) και της σταθερής απόδοσης των Φ/Β, βάσει των οποίων έχει υπολογιστεί η μακροχρόνια εξόφληση των τραπεζικών υποχρεώσεων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η εγκατεστημένη ισχύς Φ/Β ανήλθε σε 69,7 GW, το 2011, με την Ευρώπη να κατέχει το 74,2% (57,1 GW) της παγκόσμιας αγοράς.

Σημειώνεται ότι η Η/Ε από Φ/Β καλύπτει το 0,5% της παγκόσμιας ζήτησης και το 2% της ευρωπαϊκής, καθώς και το 1% της παγκόσμιας και το 4% της ευρωπαϊκής ζήτησης στις ώρες αιχμής το 2011. Στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της αγοράς των Φ/Β αποτέλεσαν οι πολιτικές για το κλίμα, όπως καθορίστηκαν στις κοινοτικές οδηγίες, οι οποίες επέβαλαν δεσμευτικούς στόχους για συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό τους ισοζύγιο.

Οι προοπτικές της παγκόσμιας αγοράς Φ/Β μεσομακροπρόθεσμα είναι θετικές. Εκτιμάται ότι η ευρωπαϊκή αγορά είναι δύσκολο να διατηρήσει τον ίδιο υψηλό ρυθμό ανάπτυξης στο μέλλον. Ωστόσο, η επιβράδυνση της αγοράς των Φ/Β στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι θα αντισταθμιστεί σε βάθος χρόνου 10ετίας, από την ανάπτυξη στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στην Ινδία και στις χώρες της Μ. Ανατολής και της Ν. Αμερικής.

Advertisement
SINTECNO

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα