Connect with us

Νέα Μεγάλα Έργα Σε Παραχώρηση

Τελευταία παράταση για το Νέο Αεροδρόμιο Καστελίου;

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Προς νέα παράταση οδελυουμε για τα νέα μεγάλα έργα παραχώρησης σε Υποθαλάσσια Σαλαμίνας και Αεροδρόμιο Καστελίου, σύμφωνα με ανεπίσημη πληροφόρηση από το Υπουργείο Υποδομών στο ypodomes.com. Η παράταση αυτή τη φορά δίδεται προκειμένου να προχωρήσει η διαβούλευση για τους νέους όρους του διαγωνισμού που σύμφωνα με το Υπουργείο θα είναι προς το συμφέρον του Δημοσίου ενώ θα εντείνει και τον ανταγωνισμό.

Όπως όλα δείχνουν μπορεί να είμαστε σε ακόμα μία παράταση αλλά θα είναι και η τελευταία και την Άνοιξη θα έχουμε την εκκίνηση για ένα από τα μεγαλύτερα έργα της τρέχουσας δεκαετίας και σίγουρα το πιο μεγάλο έργο υποδομών όλων των εποχών για την Κρήτη. Σε κάθε περίπτωση περιμένουμε άμεσες εξελίξεις τις αμέσως επόμενες μέρες.

Το αεροδρόμιο θα κατασκευαστεί σε έκταση 6.000 στρεμμάτων, στο δήμο Μίνωα Πεδιάδος, με τη μέθοδο της παραχώρησης και θα απασχολεί περίπου 1.000 εργαζόμενους. Το σημερινό αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» θα καταργηθεί.

Ηδη, υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από κορυφαίους ελληνικούς και διεθνείς κατασκευαστικούς οµίλους, γεγονός που προεξοφλεί ότι ύστερα από 6 χρόνια καθυστερήσεων και άγονων διαδικασιών, μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης η µεγαλύτερη παραχώρηση από την περίοδο της κρίσης και µετά.

Το αεροδρόµιο Καστελίου θα παραχωρηθεί για 35 χρόνια με αχικό κόστος 800 εκατ. ευρώ. Προσθέτοντας απαλλοτριώσεις και επιπλέον επενδύσεις και υποδομές το νούμερο μπορεί να φτάσει 1,5 δισ. ευρώ. Ο ανάδοχος θα έχει δυνατότητα να αναπτύξει εμπορικό πάρκο. Στο αντικείμενο προβλέπονται και οδικές συνδέσεις με τον ΒΟΑΚ και τον ΝΟΑΚ.

Στο έργο προβλέπεται να συµµετάσχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο διάδροµος προσγειώσεων-απογειώσεων του νέου αερολιμένα έχει περιοριστεί -σε σχέση με τον προηγούμενο διαγωνισμό- στα 3.200 µέτρα από 3.800 µέτρα, αλλαγή που δεν επηρεάζει τον τύπο των αεροσκαφών που θα προσγειώνονται σε αυτό.

 


ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΟΥ
Ειδικότερα, το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του νέου διεθνούς αερολιμένα Καστελίου Πεδιάδος.

Το νέο αεροδρόμιο Καστελίου χωροθετείται σε επαφή με το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Καστέλι Πεδιάδος Ηρακλείου και θα λειτουργεί παράλληλα με αυτό.

O σχεδιασμός του νέου αερολιμένα, υπερκαλύπτει τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές όσον αφορά την προσβασιμότητα, τη λειτουργικότητα και το επίπεδο εξυπηρέτησης.

-Διάδρομος προσαπογειώσεων μήκους 3.200 μ (με δυνατότητα επέκτασης στα 3.800 μ. εφόσον απαιτηθεί στο μέλλον).
-Βιοκλιματικό κτήριο αεροσταθμού.
-Ταινιόδρομοι για όλους τους επιβάτες όταν οι αποστάσεις υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο μήκος.
-Πρόβλεψη περιοχής 400 στρεμμάτων για την ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων.
-Σκιασμένοι χώροι στάθμευσης οχημάτων εντός του αεροδρομίου.

Το αεροδρόμιο θα περιλαμβάνει ένα διάδρομο κατηγορίας Ε, μήκους 3.200 μέτρων, έναν τροχόδρομο παράλληλο με το διάδρομο κατηγορίας Ε πλάτους 23 μέτρων, με πρόβλεψη για μελλοντική κατασκευή και δεύτερου τροχόδρομου, τρεις συνδετήριους τροχόδρομους υψηλής ταχύτητας και δύο συνδετήριους τροχόδρομους μεταξύ του αεροδρομίου και του στρατιωτικού αεροδρομίου.

Επίσης, ο νέος αερολιμένας θα περιλαμβάνει:
-Πέντε τουλάχιστον σταθερές θέσεις (γέφυρες επιβίβασης τύπου Multiple Aircraft Ramp System (MARS), οι οποίες θα δέχονται έως και δέκα αεροσκάφη για ταυτόχρονη εξυπηρέτηση.
-Είκοσι πέντε επιπλέον θέσεις στάθμευσης στην πίστα, με δυνατότητα Αυτόνομης Προσέγγισης και Απομάκρυνσης, σύστημα αποθήκευσης και διανομής καυσίμων με υπόγειο δίκτυο τροφοδοσίας αεροσκαφών για κάθε θέση στάθμευσης.
-Πύργο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας με σύγχρονο σύστημα αεροβοηθημάτων, αστυνομικό σταθμό, δύο πυροσβεστικούς σταθμούς, ιατρικές εγκαταστάσεις, καθώς και εγκαταστάσεις και εξοπλισμό επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών.
-Χώρους στάθμευσης με χωρητικότητα κατ’ ελάχιστον 800 οχημάτων, χώρους αναμονής για 50 τουριστικά λεωφορεία, 150 ταξί και 20 μίνι βαν ξενοδοχείων, καθώς και θέσεις στάθμευσης για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και πλήρες οδικό δίκτυο δύο λωρίδων ανά κατεύθυνση εντός του αεροδρομίου.
-Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων, το οποίο περιλαμβάνει σύστημα βιολογικού καθαρισμού που θα δέχεται τα λύματα του αεροδρομίου, καθώς και των γειτονικών οικισμών.
-Αντιπλημμυρική προστασία και αποχέτευση ομβρίων υδάτων, καθώς και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΒΟΑΚ-ΝΟΑΚ
Στο αντικείμενο της σύμβασης παραχώρησης περιλαμβάνεται και η μελέτη, κατασκευή και χρηματοδότηση των οδικών προσβάσεων σύνδεσης του νέου αεροδρομίου Καστελίου με το ΒΟΑΚ και ΝΟΑΚ, του νέου κλειστού αυτοκινητόδρομου (μήκους 18 χλμ περίπου, διατομής δύο λωρίδων ανά κατεύθυνση με διαχωρισμένο οδόστρωμα) για τη σύνδεση του νέου αεροδρομίου με τον ΒΟΑΚ στην περιοχή της Χερσονήσου.

Για τη σύνδεση με το ΝΟΑΚ προβλέπεται η μελέτη και κατασκευή της οδικής σύνδεσης (μήκους 6 χλμ, διατομής μιας λωρίδας ανά κατεύθυνση με λωρίδα πολλαπλών χρήσεων χωρίς διαχωρισμένο οδόστρωμα) από το αεροδρόμιο μέχρι τον άξονα Ηράκλειο -Αρκαλοχώρι – Βιάννος.
 

image_pdfimage_print
Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες



δημοφιλη θεματα

Social Proof Apps