Στο πλαίσιο του συνεδρίου «The Economist» που έλαβε χώρα την Παρασκευή (12/4) στο ξενοδοχείο Grand Hyatt, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού, κ. Γιώργος Τζιάλλας, μίλησε για τους στόχους του τουρισμού ως σημαντικότατου κλάδου της εθνικής οικονομίας, καθώς και για τους παράγοντες εκείνους που τον ισχυροποιούν.

Σε μεγάλο βαθμό στάθηκε στον ιδιωτικό τομέα, τονίζοντας το πόσο κομβικός είναι αυτός για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος, με τις πολλές και πολυτελείς ξενοδοχειακές επενδύσεις που προωθούνται, να συνιστούν χαρακτηριστικό παράδειγμα εξωστρέφειας.

Ακόμη, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου έκανε ειδική μνεία στις υποδομές (μεταφορικές, αεροδρόμια, λιμάνια, ενέργεια), οι οποίες όπως υπογράμμισε έχουν διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην προς τα πάνω έξαρση του τουρισμού. Επιπροσθέτως, έθεσε ως στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδους και την επέκτασή της Ελλάδας σε αγορές όπως αυτές της Ινδίας, της Κίνας, της Μέσης Ανατολής, όπως επίσης και στις Αραβικές χώρες.

Μετά το πέρας του «The Economist» το bizness.gr μίλησε κατ’ ιδίαν με τον κ. Γιώργο Τζιάλλα, με τον Γενικό Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης να αναπτύσσει τις θέσεις του, σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα, την αύξηση του capacity και τις υποδομές που ενισχύουν τον εγχώριο τουρισμό.

Αναλυτικά όσα επισήμανε:

«Οι υποδομές στον τουρισμό είναι σημαντικές, υπό την έννοια ότι αυξάνεται το capacity. Υποδομές είναι οι καθαρά ξενοδοχειακές, διαμονής, καταλυμάτων, υποδοχής γιοτ. Υποδομές που μπορούν να προωθήσουν θεματικά προϊόντα, όπως είναι οι ιαματικές πηγές, όπως είναι τα γκολφ, τα χιονοδρομικά και γενικώς όλες αυτές οι υποδομές που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τουρισμού. Και του τουρισμού ηλίου-θάλασσας που ξέραμε μέχρι τώρα, αλλά κυρίως τον τουρισμό που έχουμε αναπτύξει και προωθήσει με τη στρατηγική μας τα τελευταία χρόνια, να έχουμε δηλαδή θεματικές μορφές τουρισμού, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Οι υποδομές οι ξενοδοχειακές και το επενδυτικό ενδιαφέρον το οποίο δείχνουν και ξένοι και Έλληνες, βρίσκεται στο επίκεντρο και είναι στην πρώτη θέση στα δέκα από πλευράς ζήτησης. Υπάρχουν πολλοί επενδυτές που ενδιαφέρονται να έρθουν να ανακαινίσουν, να αγοράσουν ή με leasing αν είναι από κάποιο δημόσιο φορέα. Υφιστάμενα ξενοδοχεία, όπως παραδείγματος χάριν βγήκε σε διαγωνισμό το Esperia και αλλά τέτοια που διατίθενται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Είτε να αγοράσουν μικρότερα ή μεγαλύτερα κτίρια, διότι πλέον αρχίζει και στην Αθήνα, που έχει μεγάλο ενδιαφέρον και μεγάλη ζήτηση, να μην υπάρχουν τέτοια κτίρια. Έρχονται λοιπόν να αγοράσουν για να χτίσουν ξενοδοχεία, να ανακαινίσουν ήδη υπάρχοντα και να φτιάξουν υποδομές.

Ακόμα και μικρότερα ξενοδοχεία, τύπου boutique, που είναι ένα προϊόν το οποίο στα επόμενα χρόνια όλο και θα ανεβαίνει και σιγά-σιγά, όχι μόνο στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις ή στα πολύ δημοφιλή νησιά Μύκονο, Σαντορίνη. Να μπορούν πλέον να έχουμε (σ.σ. επενδύσεις) και σε υπόλοιπες περιοχές της χώρας και στην ενδοχώρα, στην ηπειρωτική χώρα. Και σε αυτό βεβαίως βοηθάνε οι υποδομές οι μεταφορικές οι οποίες γίνονται.

Η Ιόνια Οδός έχει δώσει πνοή στην Ήπειρο. Έχουμε 20% τα δύο τελευταία χρόνια και θα έχουμε παραπάνω, προσεχώς, αύξηση τουριστών στην Ήπειρο. Η Πελοπόννησος με τις καλές και υψηλού επιπέδου επενδύσεις που γίνονται, όπως ας πούμε η μονάδα του Costa Navarino, οι υποδομές αεροδρομίων, το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, το οποίο πριν από μερικά χρόνια είχε 25.000 επισκέπτες και τώρα έχει 125.000 επισκέπτες.

Βεβαίως, με τις καινούργιες επενδύσεις έχουμε και μεγαλύτερη απασχόληση. Απασχόληση κατά την κατασκευή των έργων, απασχόληση μετά γιατί δουλεύουν εκεί. Και αυξάνοντας την απασχόληση, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων κι αυτών που ζουν σε αυτές τις περιοχές, έχουμε και πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και για τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας. Ένα παρασκευαστήριο μαρμελάδων, το λέω πάρα πολύ απλοϊκά, θα επωφεληθεί δίπλα από ένα πολύ καλό ξενοδοχείο διότι θα δίνει τα προϊόντα του. Η τοπική αγορά ή η χειροτεχνία, οι μονάδες της περιοχής και της ντόπιας παραγωγής θα έχουν και αυτοί μεγαλύτερη απασχόληση.

Άρα είναι μία αλυσίδα αξίας κι επομένως περισσότερες υποδομές σημαίνει περισσότερα έσοδα στον τουρισμό γιατί έχουμε μεγαλύτερο capacity. Κι αν έχουμε μεγαλύτερο capacity και περισσότερους τουρίστες, σημαίνει ότι θα ξοδέψουν περισσότερα και θα επωφεληθούν όλοι. Στην τοπική οικονομία, στην περιφέρεια, στη χώρα γενικότερα».

 

Πηγή: bizness.gr

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV