Newsroom

Sponsored Content

Αρθρογραφεί η Μαρία Αγαπητού, Διευθύντρια Πιστοποίησης Συστημάτων Διαχείρισης και Προϊόντων της TÜV AUSTRIA Hellas

Οι Smart Cities έχουν γίνει πλέον βασική έννοια της σύγχρονης πολεοδομίας. Αποτελούν εξέλιξη των «συμβατικών» πόλεων, στις οποίες τα παραδοσιακά δίκτυα και οι υπηρεσίες υλοποιούνται πιο αποτελεσματικά, με τη χρήση ψηφιακών και τηλεπικοινωνιακών τεχνολογιών προς όφελος των κατοίκων και των επιχειρήσεών της*.

Η ουσιαστική διαφορά τους από τις συμβατικές πόλεις, συγκεντρώνονται σε βασικούς πυλώνες όπως η Διακυβέρνηση, η βιώσιμη αστική κινητικότητα, η Υγεία και η περίθαλψη, η Ασφάλεια και η προστασία, η Οικονομική ανάπτυξη και στέγαση αλλά και η Βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα.

Τί κάνει μια πόλη «smart»;

Μια έξυπνη πόλη εστιάζει στη χρήση τεχνολογιών, πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) για καλύτερη και αποτελεσματικότερη χρήση πόρων και λιγότερες εκπομπές. Υιοθετεί πρακτικές για εξυπνότερα δίκτυα αστικών μεταφορών, αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις ύδρευσης και διαχείρισης αποβλήτων καθώς και εφαρμογή πιο αποτελεσματικών τρόπων φωτισμού και θέρμανσης κτιρίων. Συμπληρωματικά αποτελεί μια πιο διαδραστική και ανταποκρινόμενη διοίκηση της πόλης, ασφαλέστερους δημόσιους χώρους και κάλυψη των αναγκών του υπέργηρου πληθυσμού.

H ζωή σε μία έξυπνη πόλη αποτελεί όνειρο ζωής για κάθε Πολίτη, αφού από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί για τα οφέλη από τη λειτουργία έξυπνων πόλεων, διαπιστώνεται η εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος των κατοίκων είναι εντυπωσιακή. Επιπλέον, είναι αξιοσημείωτο ότι το 2014, το περιοδικό Time συνέδεσε το άγχος των μετακινήσεων με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους και υψηλότερης αρτηριακής πίεσης, μεταξύ άλλων.

Μιλώντας με στοιχεία

Οι έρευνες έδειξαν επίσης ότι χρησιμοποιώντας λογισμικό πρόβλεψης εγκληματικών πράξεων, που δίνει προτεραιότητα στις διαδρομές έκτακτης ανάγκης μέσω φωτεινών σηματοδοτών θα μπορούσαν να εξοικονομούνται έως και 35 ώρες το χρόνο, ενώ εφαρμογές και ψηφιακές υπηρεσίες για αλληλεπίδραση με τις υπηρεσίες της πόλης θα μπορούσαν να αποδεσμεύουν 21 ώρες το χρόνο. Τέλος, η χρήση εφαρμογών και λογισμικού θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη να επισκεφθεί κάποιος γιατρό εξοικονομώντας 9 ώρες το χρόνο.

Για να πραγματοποιηθεί όμως, το παγκόσμιο ‘θέλω να ζω σε μια τέτοια πόλη’ των πολιτών, απαιτούνται ηγέτες με μακροπρόθεσμο όραμα και πολίτες με διάθεση για συνεργασία.

Όπως μπορούμε να αναλογιστούμε η προσδοκία των διοικούντων κάθε πόλης είναι να καταφέρουν η πόλη τους να αποκτήσει τα στοιχεία εκείνα που την καθιστούν ‘έξυπνη’. Κατά την γνωστή και πολυχρησιμοποιημένη όμως σε όλους μας φράση του Ιούλιου Καίσαρα, «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια»…, θα πρέπει αυτό να πιστοποιείται από τρίτο ανεξάρτητο μέρος.

ISO 37101 με την υπογραφή πρωτοπορίας της TÜV AUSTRIA Hellas

Η εφαρμογή και η πιστοποίηση ενός Συστήματος Διαχείρισης με βάση το πρότυπο ISO 37101 (Sustainable development in communities) αποτελεί μονόδρομο. Το πρότυπο παρέχει ένα δομημένο οδηγό, βάσει του οποίου οι δήμοι (αλλά και κάθε μορφής κοινότητα) μπορούν να αναπτύξουν και να βελτιώσουν σταδιακά τις υποδομές και τις υπηρεσίες τους με τελικό σκοπό τη δημιουργία έξυπνων και βιώσιμων πόλεων.

Η TÜV AUSTRIA Hellas, πάντα πρωτοπόρος στις εξελίξεις, παραμένει στο πλευρό της κοινωνίας για την πιστοποίηση με βάση το συγκεκριμένο πρότυπο, αλλά και για έγκαιρη ενημέρωση και παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης και πιστοποίησης στελεχών δήμων που εμπλέκονται με τα σχετικά θέματα.

*Ορισμός της Έξυπνης Πόλης, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV