Connect with us

Κτιριακά Έργα

Τσουνάμι μεταβιβάσεων ακινήτων πριν τις νέες αντικειμενικές αξίες

Δημοσιεύθηκε

στις

Άποψη της Αθήνας από ψηλά προς τα δυτικά προάστια - Πηγή: Canva
Πηγή: Canva

Εντυπωσιακός φόρτος εργασίας διαπιστώνεται τον τελευταίο καιρό στα συμβολαιογραφεία της χώρας από ενδιαφερόμενους, οικογένειες, κατοίκους της Ελλάδος και της αλλοδαπής για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτων όσο προλαβαίνουν πριν την αλλαγή του χρόνου η οποία θα φέρει μαζί της νέα κόστη και αντικειμενικές αξίες.

Ο όγκος δουλειάς ο οποίος έχει πέσει στις πλάτες των συμβολαιογράφων και μηχανικών οφείλεται ωστόσο στο τεράστιο ενδιαφέρον το οποίο δείχνουν άνθρωποι από ένα τεράστιο αριθμό χωρών σε όλες τις ηπείρους.

Το ενδιαφέρον των φθηνών μεταβιβάσεων ακινήτων και οι δωρεάν γονικές παροχές μέχρι τη λήξη του 2021 έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον ενός ευμεγέθους αριθμού οικογενειών οι οποίες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την παρούσα κατάσταση των αντικειμενικών τιμών και ελαφρύνσεων πριν το 2022.

Συγκεκριμένα η πλατφόρμα Valuemaps στη σελίδα της κυβέρνησης Gov.gr δέχεται σωρεία επισκέψεων τον τελευταίο καιρό με τις καθημερινές επισκέψεις από μεσίτες, οικογενειάρχες, μηχανικούς, και υποψήφιους αγοραστές να ξεπερνούν τις 100.000 ημερησίως.

Οι διευκολύνσεις που παρέχονται όπως η εφαρμογή υπολογισμού της αξίας του κάθε ακινήτου, online, με την εισαγωγή των χαρακτηριστικών του ακινήτου στην εφαρμογή σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις μεταβίβασης έχουν προσελκύσει ομογενείς αλλά και ξένους επενδυτές από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία αλλά και από την Κίνα και τον Αραβικό κόσμο με σκοπό είτε να τακτοποιήσουν περιουσιακά τους ζητήματα είτε να προχωρήσουν σε επενδύσεις μέσα στο 2021.

Ο τεράστιος αυτός όγκος εργασίας προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση των εργασιών αυτών όπως είναι και αναμενόμενο.

Παρόλα αυτά οι καθυστερήσεις στις μεταβιβάσεις και στην εύρεση μηχανικού ή συμβολαιογράφου δεν ωφελείται μόνο στον μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων αλλά ωφελείται σε ένα βαθμό και στις μεγάλες καθυστερήσεις του δημόσιου τομέα.

Με τις σημερινές διαδικασίες που υπάρχουν, οι εκδόσεις βεβαιώσεων από τους μηχανικούς και των ΤΑΠ από τους δήμους σημειώνουν σοβαρές καθυστερήσεις ενώ στις εφορίες της χώρας οι υποβολές για γονικές παροχές τυγχάνουν απάντησης μετά των 15 ημερών.

Με το συγκεκριμένο φόρτο εργασίας να πιέζει τόσο τους ενδιαφερόμενους όσο και τους φορείς της αγοράς, τα αιτήματα για παράταση του περιθωρίου υποβολών των αιτήσεων μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών εκτινάχθηκαν τον τελευταίο καιρό με αποτέλεσμα να διαρρέουν σχέδια από το Υπουργείο Οικονομικών για παράταση 15 ημερών ώστε να προλάβουν οι ενδιαφερόμενοι να ολοκληρώσουν τις υποθέσεις τους πριν την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Advertisement

Ωστόσο οι αντιδράσεις της αγοράς ως προς την 15νθήμερη παράταση και οι εκκλήσεις φορέων για μια πιο ικανοποιητική χρονική διευκόλυνση ώστε να κλείσουν επιτυχώς οι αναρίθμητες υποθέσεις υποβολών πριν τις νέες αντικειμενικές αξίες ώθησε το Υπουργείο Οικονομικών στο να κατευθυνθεί σε παράταση ολόκληρου μήνα, δηλαδή έως τις 31 Ιανουαρίου.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα δώσει μια ανάσα στους ενδιαφερόμενους ώστε να συγκεντρώσουν ότι έγγραφα απαιτούνται και να ολοκληρώσουν τις όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε να μην επιβαρυνθούν με τις αυξήσεις των αντικειμενικών που σε χιλιάδες περιοχές υπολογίζεται να αγγίξουν το 250%.

Για τις γονικές παροχές οι οποίες θα ολοκληρώνονται στον συμβολαιογράφο και διαδικτυακά θα χρησιμοποιείται η πλατφόρμα myProperty, όπως και για τις δωρεές ακινήτων. Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή και διαθέσιμη για τις συγκεκριμένες ενέργειες όπως ήταν έως τώρα για τις αγοραπωλησίες, από την Παρασκευή 10/12/2021 το αργότερο.

 

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα