Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε την Τετάρτη (13/12) τη Θεσσαλονίκη για να εγκαινιάσει την πρώτη ΤΟΜΥ πανελλαδικώς. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΡΤ-3 όπου μίλησε για τη Θεσσαλονίκη, το Μετρό, το αεροδρόμιο, το Λιμάνι κ.α.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για τη Θεσσαλονίκη και με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη λειτουργίας του Γραφείου Πρωθυπουργού στην πόλη είπε πως αποδείχθηκε ότι η δημιουργία του έχει αλλάξει την ατζέντα των θεμάτων στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Για τη Θεσσαλονίκη είπε ότι πρέπει να διεκδικήσει τον ρόλο που της αξίζει αυτόν της πρωτεύουσας της βαλκανικής συνεργασίας. Για το έργο του Μετρό σημείωσε ότι έπαψε να είναι ανέκδοτο και σε 2,5 χρόνια η σημερινή κυβέρνηση έκανε όσα δεν έγιναν δώδεκα χρόνια, από το 2004 μέχρι το 2016. Για το αεροδρόμιο “Μακεδονία” είπε ότι τα έργα που γίνονται θα ολοκληρωθούν τον Μάρτιο του 2018.
Για τη Θεσσαλονίκη: Η Θεσσαλονίκη, όμως, κατά τη δική μου εκτίμηση, είναι μία πόλη που δεν πρέπει να διεκδικεί απλά το να είναι η συμπρωτεύουσα, που αυτό, αν θέλετε και την προσωπική μου, έτσι, εκτίμηση, συμπαρασύρει και έναν άγονο ανταγωνισμό. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να διεκδικήσει αυτό που της αξίζει. Δηλαδή, να είναι η πρωτεύουσα της βαλκανικής συνεργασίας. Η πρωτεύουσα, το μεγαλύτερο θα έλεγα λιμάνι, μία εξαιρετικά σημαντική πόλη ολόκληρης της βαλκανικής. Η Θεσσαλονίκη είναι ο κεντρικός κόμβος που μπορεί να συνδέσει το Αιγαίο με τον Εύξεινο Πόντο, με την Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τις πρώην χώρες της Γιουγκοσλαβίας και την κεντρική Ευρώπη. Υπ’ αυτήν την έννοια, η Θεσσαλονίκη έχει πάρα πολλές δυνατότητες αναξιοποίητες. Όταν, όμως, εγώ λέω ότι αλλάξαμε την ατζέντα της συζήτησης και για τη Θεσσαλονίκη, εννοώ ότι βάλαμε στο επίκεντρο τα ζητήματα που αφορούν, κατά την εκτίμησή μου, την μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν εδώ. Αναδείξαμε το κρίσιμο θέμα για τους θεσσαλονικιούς, που είναι η έλλειψη χώρων πρασίνου και ελεύθερων χώρων.
Η Θεσσαλονίκη έχει, δυστυχώς, τον μικρότερο κατ’ αναλογίαν αριθμό πρασίνου ανά κάτοικο, από όλες τις υπόλοιπες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Είναι, αν δεν κάνω λάθος, 2,43 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο. Αυτό είναι ένας πάρα πολύ μικρός αριθμός. Η Θεσσαλονίκη, λοιπόν, διψάει για ελεύθερο χώρο και για πράσινο. Έχει βεβαίως αυτή την μοναδική ομορφιά του παραλιακού μετώπου, αυτό το εξαιρετικό μέτωπο στη θάλασσα. Εν τούτοις, όμως, το πρώτο πράγμα που επιχειρήσαμε ήταν να βρούμε τον τρόπο, να αποδώσουμε στους δημότες του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, ελεύθερους χώρους. Και αυτό κάναμε, τόσο με την παραχώρηση του παλαιού στρατοπέδου Παύλου Μελά όπου ευελπιστούμε να γίνει σύντομα ένα μητροπολιτικό πάρκο ανάσας για τους Θεσσαλονικείς, όσο και με το στρατόπεδο Κόδρα που προχωράμε την διαδικασία παραχώρησης στις δημοτικές αρχές. Αλλά, για να πω και τα άλλα δύο, πολύ σημαντική θεωρώ ότι είναι η παρέμβαση ανάπλασης, εκεί όπου θα γίνει το μουσείο ολοκαυτώματος και η συνολικότερη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.
Για το Μετρό και το Λιμάνι: Εμείς καταφέραμε μέσα σε δυόμιση χρόνια να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και να κάνουμε ό,τι δεν είχε γίνει σε 12 χρόνια. Από το 2004 – 2016 σε 12 χρόνια είχε προχωρήσει περίπου το 40% της υλοποίησης των έργων. Και στα δύο τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει το 60%. Είμαστε στην ευτυχή και την ευχάριστη θέση να σας πούμε, ότι σε δύο χρόνια από τώρα, το 2020 ουσιαστικά θα τεθεί σε λειτουργία κανονικά το Μετρό, αλλά ήδη έχουν ανοιχθεί οι διπλές σήραγγες, σε λίγο ξεκινά η διαδικασία για να μπει το τροχαίο υλικό, το Μετρό δηλαδή γίνεται μία πραγματικότητα.
Η υπόθεση με τα αρχαία διευθετήθηκε, μία σειρά από κωλύματα και γραφειοκρατικά και ουσιαστικά και χρηματοδοτικά ξεπεράστηκαν και ό,τι δεν έγινε σε 15 χρόνια, ας το πω εγώ, γίνεται, έγινε τα τελευταία τρία χρόνια. Είναι, βεβαίως, όχι μόνον το Μετρό, όμως. Είναι, θα έλεγα και ίσως αυτό να είναι το πιο σημαντικό, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης – βεβαίως και με τον τρόπο με τον οποίο προχωρήσαμε σε μία σύμβαση παραχώρησης, η οποία αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες, αποκτά μία εξαιρετικά σημαντική αναπτυξιακή δυναμική για όλη την Βόρεια Ελλάδα. Αναμένονται επενδύσεις μέχρι το 2021 ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ.
Είναι η σιδηροδρομική Εγνατία, η συμφωνία την οποία υπέγραψα στην Καβάλα με τον Βούλγαρο ομόλογό μου, που είναι ένα έργο πνοής, συνολικά για τη Μακεδονία, την Θράκη και τη Βόρεια Ελλάδα, όπου αναβαθμίζει τα τρία μεγάλα λιμάνια, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη και με τη σιδηροδρομική διασύνδεση, τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής γραμμής και την επέκταση από Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς – Βάρνα – Ρουσέ (η πόλη η βουλγαρική στις όχθες του Δούναβη) αλλά και προς το Βουκουρέστι, πλέον συνδέουμε το Αιγαίο με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, με τον Δούναβη και με ολόκληρη τη Βαλκανική και με τη Μαύρη Θάλασσα.
Για το αεροδρόμιο: Για ένα διάστημα, ολίγων μηνών, θα υπάρξει μία σχετική ταλαιπωρία για τους πολίτες, αλλά θα αποκτήσει η Θεσσαλονίκη το Μάρτιο που θα ολοκληρωθούν αυτά τα έργα, ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια στη Βαλκανική, το οποίο θα αποτελεί έναν πολύ ουσιαστικό συγκοινωνιακό κόμβο, για να μπορέσει η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει τη θέση και τη δυναμική που της αξίζει, όχι επαναλαμβάνω μόνον μέσα στον ελλαδικό χώρο, αλλά μία σύγχρονη πρωτεύουσα σε ένα πολύ καίριο σημείο στο χάρτη, ως η καρδιά, η πρωτεύουσα θα έλεγα εγώ, της βαλκανικής συνεργασίας.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας