Newsroom

Μικρές τροποποιήσεις αναμένεται να επέλθουν σε τμήματα του έργου που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής. Πιο συγκεκριμένα έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η μελέτη περιβάλλοντος για την τροποποίηση της ΑΕΠΟ ως προς τον ΣΗ Κορακιάς του υποέργου της υποθαλάσσιας διασύνδεσης. Το άλλο σκέλος αφορά την οδοποιία πρόσβασης στον ΔΜ Δαμάστας.

Το έργο της διασύνδεσης υλοποιηθεί η ΑΡΙΑΔΝΗ Interconnection, θυγατρικής εταιρεία του ΑΔΜΗΕ.

Ποιές τροποποιήσεις προτείνονται

Η μεταβολή στον σχεδιασμό αφορά την κατάργηση του λιμνοθαλάσσιου ΣΗ και την αντικατάστασή του από θαλάσσιο που συνεπάγεται ή/και συνοδεύεται από τις εξής επιμέρους μεταβολές ως προς το αδειοδοτημένο έργο:

Κατάργηση του λιμνοθαλάσσιου συστήματος ηλεκτροδίων με παράλληλη κατάργηση του κυματοθραύστη και του κρηπιδότοιχου καθώς της εγκλειόμενης θαλάσσιας έκτασης.

Τοποθέτηση δύο συστοιχιών υποθαλάσσιων ηλεκτροδίων στον πυθμένα της θάλασσας (η μία για πλήρη εφεδρεία), σε μέση απόσταση 410 m από την ακτή.

(γ) Ανέγερση κτιρίου ελέγχου, εκτιμώμενου συνολικού μεγίστου εμβαδού ισόγειων κτισμάτων έως 160 m2 , σε αντικατάσταση του οικίσκου ελέγχου εμβαδού 18 m2 , καθώς και υπογείων χώρων συνολικού εμβαδού περίπου 80 m2, σε κατάλληλα διαμορφωμένο χερσαίο χώρο, βορειοδυτικά του παράλιου χώρου, συνολικού εμβαδού περίπου 820 m2.

Η προτεινόμενη προς τροποποίηση λύση υπερέχει σημαντικά της μηδενικής, διότι καταργεί όλα τα λιμενικά έργα (κυματοθραύστη, κρηπιδότοιχο) επί του μυχού του όρμου Κορακιάς. Καταργείται επίσης η εγκλειόμενη θαλάσσια έκταση, της οποίας το νερό προβλέπεται για τις ανάγκες του έργου να διατηρείται καθαρό, προς αποφυγή ανάπτυξης ή σήψης φυτικών ή ζωικών οργανισμών ή προσέλκυσης πτηνών, πράγμα που προϋποθέτει τον καθαρισμό του πυθμένα τόσο πριν την έναρξη των κατασκευών ΜΕΛΕΤΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΕΠΟ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΗ ΚΟΡΑΚΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ, όσο και κατά τη διάρκεια λειτουργίας των ηλεκτροδίων . Ο συνολικά καταργούμενος εγκλειόμενος θαλάσσιος χώρος επί του μυχού του όρμου Κορακιάς είναι 6,8 στρέμματα.

 Στην προτεινομένη τροποποίηση προβλέπεται η κατάληψη πυθμένα θαλάσσιας έκτασης 4.900 m2 , η οποία δεν προβλέπεται στον ισχύοντα σχεδιασμό. Η έκταση αυτή προέρχεται από το άθροισμα της επιφάνειας που θα καταλάβουν τα πλαίσια των δύο συστοιχιών ηλεκτροδίων έκτασης 1.500 m2 , τα χαντάκια για την όδευση των καλωδίων των ηλεκτροδίων συνολικής επιφάνειας 1.300 m2 και οι βάσεις των περιμετρικών τετράποδων ογκολίθων συνολικής έκτασης 2.100 m2 .

Υπογραμμίζεται ότι, πρώτον, δεν καταλαμβάνεται ενιαία έκταση, διότι οι βάσεις των ηλεκτροδίων όπως και οι θέσεις τοποθέτησης των τετράποδων ογκολίθων θα απέχουν μεταξύ τους, δεύτερον, οι δύο συστοιχίες θα απέχουν μεταξύ τους περίπου 160 m, και τρίτον, στην ισοβαθή των 23-24 m, όπου προβλέπεται η τοποθέτηση των δύο συστοιχιών, ο πυθμένας είναι αμμώδης, χωρίς βενθική βλάστηση.

Στην προτεινομένη τροποποίηση αντικαθίσταται ο οικίσκος ελέγχου εμβαδού 18 m2 του αδειοδοτημένου από κτίριο ελέγχου μεγίστου εμβαδού 160 m2 . Στον ισχύοντα σχεδιασμό ο οικίσκος τοποθετείται σε κατάλληλα διαμορφωμένη επιχωματωμένη έκταση θαλάσσιου τμήματος, σε περιοχή βορειοδυτικά του κυματοθραύστη. Στην προτεινόμενη τροποποίηση το κτίριο ελέγχου προβλέπεται σε χερσαία έκταση, βόρειοδυτικά του παράλιου χώρου, σε γήπεδο εμβαδού 820 m2 .

Στο αδειοδοτημένο έργο προβλέπεται διάνοιξη οδού μήκους 15 m σε βραχώδη ακτή για την πρόσβαση προς το ΣΗ Κορακιάς. Στον προτεινόμενο σχεδιασμό, προβλέπεται κατασκευή δρόμου πρόσβασης μήκους 50 m για την πρόσβαση στο κτήριο ελέγχου, ως διακλάδωση του κύριου δρόμου πρόσβασης που πρόκειται να κατασκευαστεί σύμφωνα με την τροποποίηση της ΑΕΠΟ.

 ΔΜ Δαμάστας

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις του υποέργου της Κρήτης σκοπούν αφ΄ ενός στη βελτίωση της οδοποιίας πρόσβασης στον ΣΜ Δαμάστας, ώστε να καταστεί εφικτή η διέλευση των βαρέων οχημάτων για τη μεταφορά του εξοπλισμού, για την πραγματοποίηση των εργασιών κατασκευής του και την πρόσβαση σ΄ αυτόν κατά τη λειτουργία του, και αφ΄ ετέρου στην ασφαλή εγκατάσταση και λειτουργία υπόγειου καλωδιακού συστήματος σε αντικατάσταση υφισταμένων και νέων πυλώνων (πύργων) μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σημειώνονται τα εξής:
(α) Το τελικό τμήμα της προτεινόμενης οδού πριν την είσοδο στον ΣΜ Δαμάστας παρεκκλίνει της χάραξης της υφιστάμενης χωμάτινης οδού, για μήκος περί τα 700 m (Χ.Θ. 2+240 – Χ.Θ. 2+955)
προς τα νότια. Η λύση αυτή επιλέχθηκε λόγω των υφιστάμενων μορφολογικών και υδρογεωλογικών συνθηκών που δεν καθιστούν εφικτή την εγκατάσταση υπόγειου καλωδίου κατά μήκος της υφιστάμενης οδού στο τμήμα αυτό.

(β) Η ύπαρξη αρχαίας λιθόστρωτης οδού στην περιοχή, η οποία υποδείχθηκε από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, ενισχύει την αναγκαιότητα για τη νέα διάνοιξη νέας οδού εντός δασικής έκτασης καθώς και την υπογειοποίηση με παράλληλη κατάργηση των τμημάτων των εναέριων ΓΜ Λινοπεράματα- Χανιά και Λινοπεράματα- Χανιά ΙΙ (ΛΧ 31Ν- ΛΧ 30Γ και ΛΧΙΙ 31Ν- ΛΧ 30Γ) που έχουν αδειοδοτηθεί με την ΑΕΠΟ, ώστε να αποφευχθεί η διέλευση από την λιθόστρωτη οδό.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV