Την αντίστροφη μέτρηση για την κρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας σηματοδοτεί η τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή μέσω της οποίας ανοίγει ο δρόμος για να αποχωρήσει η Helleniq Energy από το μετοχικό κεφάλαιο.
Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει τη δυνατότητα για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε. από το ΤΑΙΠΕΔ με σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών μεταξύ του Ταμείου και της Helleniq Energy.
«Η απόκτηση του 100% των μετοχών της εταιρείας ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε. από το ΤΑΙΠΕΔ θα επιτρέψει την απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας, με στόχο τον μετασχηματισμό της σε έναν καθετοποιημένο ενεργειακό όμιλο και τη διαφοροποίηση των πηγών κερδοφορίας της. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να προσδώσει, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, υψηλότερη αξία στο ποσοστό 100% της εταιρείας που θα ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (Ε.Ε.ΣΥ.Π.).
Παράλληλα, η κίνηση αυτή διευκολύνει τη μελλοντική αξιοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, με την τελική απόφαση να παραμένει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Ελληνικού Δημοσίου» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην τροπολογία.
Υπενθυμίζεται πως το ΤΑΙΠΕΔ και η Helleniq Energy έχουν υπογράψει μνημόνιο κατανόησης, όπου αποτυπώνεται, η βούληση του ενεργειακού ομίλου να αποχωρήσει από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας αλλά και η δέσμευση του ΤΑΙΠΕΔ να αποκτήσει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το τίμημα της συναλλαγής αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 200 εκατ. ευρώ.
Άνοιγμα στις ΑΠΕ
Στο μεταξύ, η ΔΕΠΑ Εμπορίας μετεξελίσσεται έναν καθετοποιημένο ενεργειακό «παίκτη», καθώς έχει ήδη αρχίσει το «άνοιγμα» στις ΑΠΕ. Όπως έχει ήδη γράψει το ypodomes.com, από τις αρχές του 2025 θα ξεκινήσει η κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 500 MW σε Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία και Κεντρική Ελλάδα.
Παράλληλα, αναμένεται να προχωρήσουν επιπλέον 225 MW φωτοβολταϊκών που ήδη ωριμάζουν, ενώ σε κάποια από αυτά θα προστεθούν και μπαταρίες. Στόχος της εταιρείας είναι η απόκτηση εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ 1 GW.
Ακόμα, η ΔΕΠΑ στο στόχαστρο έχει βάλει και την ενσωμάτωση μπαταριών στα φωτοβολταϊκά πάρκα που αναπτύσσει (έχοντας καταθέσει στη ΡΑΑΕΥ και άδειες για αυτόνομες μπαταρίες), ενώ σταθμίζει και την προοπτική προσθήκης αιολικών πάρκων στο χαρτοφυλάκιό της, καθώς εκτιμάται ότι είναι απαραίτητη η ύπαρξη αιολικών σε ποσοστό 20-30%.
Συγχρόνως, συμμετέχει σε μια υπό κατασκευή μονάδα στην Αλβανία, ισχύος 174 MW, την οποία μάλιστα θα προμηθεύει και με φυσικό αέριο, στο πλαίσιο μακροχρόνιου συμβολαίου.
Τέλος, μετέχει στην μονάδα αερίου Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2025. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου, ισχύος 840 MW, ικανό να υποκαταστήσει τρεις ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV