Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τρίτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για την Κυκλική Οικονομία

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Κωνσταντίνος Αραβώσης ΥΠΕΝ

Η 3η τακτική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Κυκλικής Οικονομίας πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαΐου 2020, μετά από σχετική πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Καθηγητή Κωνσταντίνου Αραβώση, που συντονίζει τις σχετικές πρωτοβουλίες εκ μέρους του ΥΠΕΝ.

Ο κ. Αραβώσης ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, μέσω της ενσωμάτωσης περιβαλλοντικών κριτηρίων σε συγκεκριμένες ομάδες προϊόντων που θα περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο για τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις και της εκπόνησης οδικού χάρτη για την κυκλική οικονομία.

Επεσήμανε πως πραγματοποιήθηκε διαβούλευση ευρείας κλίμακας με όλους τους παραγωγικούς φορείς που εμπλέκονται με την παραγωγή και χρήση πλαστικών μιας χρήσης. Στην κατάρτιση του σχεδίου νόμου και του οδικού χάρτη για την κυκλική οικονομία θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τους εκπροσώπους των φορέων.

Ο Γενικός Γραμματέας, επίσης, ανακοίνωσε την ανάγκη προώθησης ειδικών θεμάτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, όπως καθορισμός κριτηρίων αειφορίας για τη χρηματοδότηση έργων και χρήση της βιομάζας. Προανήγγειλε δε τη δημιουργία υποστηρικτικών υποομάδων εργασίας με τη συμμετοχή των άμεσα εμπλεκομένων φορέων που θα επεξεργάζονται θέματα του είδους αυτού.

image_pdfimage_print

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φάμελλος: Η κυβέρνηση μετατρέπει την ευκαιρία της πράσινης ανάπτυξης σε κρίση

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σωκράτης Φάμελλος 2020

«Η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και των πολιτικών της κυβέρνησης. Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, η χώρα είχε τη δυνατότητα να εφαρμόσει μία πράσινη και κοινωνικά δίκαιη αναπτυξιακή στρατηγική, μετά και την έξοδο από τα μνημόνια και τη διασφάλιση δημοσιονομικού χώρου, με το γνωστό “μαξιλάρι”.

Στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας ειδικότερα, υπήρχαν επίσης δύο σημαντικά εργαλεία: η στρατηγική για τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, μέσω θεσμικών αλλαγών στην αγορά ενέργειας και της πλήρους απεξάρτησης της ηλεκτροπαραγωγής από το λιγνίτη και από το φυσικό αέριο και η στρατηγική για την κυκλική οικονομία, με χρηματοδοτικά εργαλεία για υποδομές και σαφείς θεσμικές κατευθύνσεις και δράσεις για τη δημιουργία νέας επιχειρηματικότητας και για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στην ομιλία του στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα: «Ξεπερνώντας την πανδημία, Ενέργεια και Οικονομία, Επενδύσεις Υγεία: RESET» που διοργάνωσε το επιχειρηματικό φόρουμ Α-Energy Investments Initiative.

Επικεντρώθηκε στη συνέχεια στις νέες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο και στην Ευρώπη που, όπως είπε, φαίνεται ότι δημιουργείται η ευκαιρία για ένα νέο θετικό βήμα προς την πράσινη μετάβαση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, που εφόσον τελικά οριστικοποιηθεί, παρέχει και μία ακόμη μεγάλη ευκαιρία στην Ελλάδα, μέσω ενός σημαντικού χρηματοδοτικού πακέτου.

«Εντούτοις, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, στην Ελλάδα την επόμενη μέρα της πανδημίας, τα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών μετατοπίστηκαν στη δανειοδότηση μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ αντίθετα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πλέον πρόσβαση στο δανεισμό και συναντούν πολύ μεγάλα προβλήματα χρηματοδότησης, τα οποία και εντείνουν την ανησυχία για τη βιωσιμότητά τους.

Αντίστοιχα, στις εργασιακές σχέσεις, ακόμη και στο στελεχιακό δυναμικό που οφείλει να συγκρατήσει και να προσελκύσει η χώρα, προωθούνται ισχυρά αρνητικές αλλαγές, με την τροποποίηση προς το χειρότερο των συλλογικών συμβάσεων, των αμοιβών, και των συνθηκών εργασίας, με αφορμή την πανδημία. Έτσι η Ελλάδα χάνει καλά βιογραφικά», υπογράμμισε.

Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε στο παράδειγμα «παγώματος» τριών βασικών χρηματοδοτικών εργαλείων, του προγράμματος «Ηλέκτρα» για την ολιστική αναβάθμιση (και ενεργειακή) των δημόσιων κτιρίων, ύψους 500 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση, της χρηματοδότησης μέσω ΕΠΑΝεΚ με 40 εκατ. ευρώ προς επιχειρήσεις για επενδύσεις στην επεξεργασία και αξιοποίηση ρευμάτων αποβλήτων με όρους κυκλικότητας, αλλά και της χρηματοδότησης για τη στήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων, ύψους 25 εκατ. ευρώ. που παρά το γεγονός ότι ήταν ώριμα, δεν ενεργοποιήθηκαν την τελευταία χρονιά.

Σημείωσε επιπλέον, ότι «Η καθυστέρηση ή η αναβολή χρηματοδοτήσεων σε καίριους τομείς που δίνουν ταυτόχρονα ουσιαστικό σήμα προς νέες κατευθύνσεις στην επιχειρηματικότητα, επιφέρει αρνητικές εξελίξεις κυρίως στον τομέα της ενέργειας και της δίκαιης μετάβασης. Η προσπάθεια για την κλιματική ουδετερότητα θα αποτύχει αν δεν στοχεύσει σε όλη την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα. Ειδικότερα, το επικοινωνιακό σύνθημα της απολιγνιτοποίησης και του κλεισίματος των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων έως το 2023, κρύβει τη στροφή σε ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου, οι οποίες θα παραμείνουν στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας έως το 2050».

Δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Η απολιγνιτοποίηση, ως μερικό σύνολο της απανθρακοποίησης, σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση των δικτύων φυσικού αερίου, των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, θα οδηγήσει σε δυσμενή, για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, εξάρτηση από ένα ιδιωτικό μονοπώλιο, καθώς και στην αύξηση του ενεργειακού κόστους ενέργειας που θα επηρεάσει ευρύτερα την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Ο Σ. Φάμελλος στάθηκε στα παρόμοια αδιέξοδα, εις βάρος της ανάπτυξης και των πράσινων επενδύσεων, που οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπου, παρά την λεγόμενη επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης αδειών παραγωγής, δεν έχει λυθεί ακόμη το κρίσιμο ζήτημα της χωροθέτησης των ΑΠΕ, κάτι που οδηγεί σε ευρύτατες τοπικές αντιδράσεις.

Η καθυστέρηση υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων, όπως είναι η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, η αναίτια ακύρωση των ήδη κυρωμένων δασικών χαρτών, οι αλλαγές ρυθμίσεων χρήσεων γης για τις προστατευόμενες περιοχές που αλλάζουν το πλαίσιο εκπόνησης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για τις προστατευόμενες περιοχές, όπως τόνισε, ανοίγουν πάλι ζητήματα που έχουν ταλαιπωρήσει διαχρονικά την επιχειρηματικότητα, καθώς αποδομείται το απαραίτητο πλαίσιο ασφάλειας δικαίου για τις επενδύσεις, με τελικό αποτέλεσμα πολλές επενδύσεις να μείνουν πάλι «στα χαρτιά».

Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:

«Το ασαφές, γκρίζο πλαίσιο που επαναφέρει ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος 4685/2020 δημιουργεί αδιέξοδα στην ανάπτυξη, στην επιχειρηματικότητα και την κοινωνία. Σήμερα, για να μπορέσει η Ελλάδα να αντεπεξέλθει επιτυχώς στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και στον εντεινόμενο κλιματικό ανταγωνισμό, απαιτείται, στην αντίθετη κατεύθυνση, ένα επενδυτικό σχέδιο που σέβεται το περιβάλλον, ένα διαφανές πλαίσιο με κανόνες, και όχι “παραθυράκια”, στελεχωμένες δημόσιες υπηρεσίες, ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν το κράτος δικαίου, όπως είναι οι δασικοί χάρτες και τα Προεδρικά Διατάγματα για τις προστατευόμενες περιοχές, χωρίς πισωγυρίσματα, και ενεργοποίηση χρηματοδοτήσεων προς τη νέα επιχειρηματικότητα χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

Το περιβάλλον δε θα πρέπει να θεωρείται ως υπερρυθμισμένος παράγοντας, που λειτουργεί ανασταλτικά προς τις επενδύσεις αλλά, αντιθέτως, ως ρυθμιστής αυτών και ως ένας από τους βασικούς αναπτυξιακούς πόρους της χώρας, σε συμφωνία με την ευρωπαϊκή πολιτική όπως διαμορφώνεται σήμερα. Στην αντίθετη περίπτωση, σχολιάζοντας το σύνθημα της ΕΕ “κανείς δεν θα μείνει πίσω”, κινδυνεύει να μείνει πίσω η ελληνική κοινωνία και το σύνολο της χώρας».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Θεσσαλία: Με 76 υγρότοπους στο Χάρτη για την ανάδειξη των Υγροτόπων Βαλκανικής Μεσογείου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ο χάρτης και η βάση δεδομένων με τους υγρότοπους της Βαλκανικής Μεσογείου παρουσιάστηκαν στο διαδικτυακό τελικό συνέδριο του προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Balkan –Mediterranean 2014-2020 Wetmain Areas, στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με στόχο την ανάδειξη, προστασία και τουριστική αξιοποίηση των 76 καταγεγραμμένων υγροτόπων που διαθέτει. Στο πρόγραμμα συνεργάζονται 10 Ερευνητικά Ιδρύματα και Υπηρεσίες Περιβάλλοντος από Βουλγαρία, Αλβανία και Ελλάδα.

Την χώρα εκπροσωπούν το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και, ως παρατηρητής εταίρος, το Τμήμα Βιοποικιλότητας και Προστατευόμενων Περιοχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει αναλάβει την προβολή του έργου και προχωρά στην έκδοση Οδηγού με πλούσιο φωτογραφικό υλικό για την γνωριμία του κοινού με τους 76 υγρότοπους της περιοχής, συνδέοντας τους με επισκέψιμα σημεία ενδιαφέροντος εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός, η ορνιθοπαρατήρηση κ.α.

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει σε 14 νέα ευρωπαϊκά προγράμματα με προστιθέμενη αξία και απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα σε καίριους τομείς όπως είναι η έρευνα και η καινοτομία, η επιχειρηματικότητα, η αγροτική παραγωγή, το περιβάλλον, ο πολιτισμός, οι ενάλιες αρχαιότητες και ο εναλλακτικός τουρισμός» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός.

«Τον Αύγουστο ανοίγει για το κοινό ο «Παρθενώνας» των ναυαγίων, το υποβρύχιο Μουσείο της Περιστέρας στην Αλόννησο, που αναδείξαμε μέσα από τη βραβευμένη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα BlueMed, για τις ενάλιες αρχαιότητες. Από τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα Enernet Mob, παραλάβαμε το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο και εγκαθίστανται οι πρώτοι ηλεκτρικοί σταθμοί φόρτισης σε αστικά κέντρα.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι Περιφερειακό Σημείο Επαφής για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE «Φύση, Κλίμα και Περιβάλλον» και η μοναδική περιφέρεια στην Ελλάδα που συμμετέχει στον ευρωπαϊκό κόμβο RegHub. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καταβάλλοντας το ποσό της εθνικής συμμετοχής δίνει τη δυνατότητα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και άλλους φορείς, όπως το e-trikala, να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Αξιοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε, για να ενισχύσουμε τη διεθνή παρουσία της Θεσσαλίας και επιλέγουμε να συμμετέχουμε σε προγράμματα που προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες, στην ανάπτυξη και στην οικονομία» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Χατζηδάκης: Γρήγορες κινήσεις για να μην γίνει το Ταμείο Ανάκαμψης… «δώρον άδωρον»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κωστής Χατζηδάκης

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ συνιστούν μια μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία για την Ελλάδα. Η χώρα όμως θα πρέπει να κινηθεί με πολύ μεγάλες , αλλιώς ένα μεγάλο δώρο κινδυνεύει να καταστεί… «δώρον άδωρον». Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης κατά την διαδικτυακή του παρέμβαση στο συνέδριο «Ενέργεια και Οικονομία-Ξεπερνώντας την Πανδημία».

Ο ίδιος περιέγραψε τους βασικούς άξονες του τρίτου κύκλου του «Εξοικονομώ» που έρχεται το φθινόπωρο, ενώ προανήγγειλε σύντομα τελική λύση στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την διακοψιμότητα και τον προσωρινό μηχανισμό αποζημίωσης ευελιξίας (TFRM), με θετικές επιπτώσεις για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας.

Ακολουθούν οι βασικές τοποθετήσεις του κ. Χατζηδάκη στη συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο του συνεδρίου:

Ταμείο Ανάκαμψης

«Οι αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα ληφθούν σύντομα, αν όχι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής (17-18 Ιουλίου), πάντως το αμέσως επόμενο διάστημα. Υπάρχουν ενστάσεις από κάποιες χώρες, αλλά όχι από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης συνιστούν μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα. Αλλά για να την εκμεταλλευτούμε θα πρέπει να πάμε με πολύ μεγάλες ταχύτητες.

Με βάση την πρόταση της Επιτροπής το σχετικό πρόγραμμα θα διαρκεί 4 χρόνια, ενώ οι χώρες που ενίστανται προτείνουν να περιοριστεί ο χρονικός ορίζοντας μόνο στα 2 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, ενώ είναι ένα μεγάλο δώρο πρέπει να τρέξουμε πάρα πολύ γρήγορα για να μη καταστεί «δώρον άδωρον» και να αποφύγουμε τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται διαχρονικά στην Ελλάδα στο σχεδιασμό και την εφαρμογή του ΕΣΠΑ.

Πρέπει να έχουμε ταχεία προετοιμασία των σχετικών προγραμμάτων, μηχανισμό γρήγορης και αποτελεσματικής εφαρμογής και συντονισμό που θα δείξει ότι η Ελλάδα δεν τα καταφέρνει καλά μονό στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αλλά και στη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων, με τρόπο πιο αποτελεσματικό από αυτόν που μέχρι τώρα έχουμε συνηθίσει. Οι δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν στο επίκεντρο τους την πράσινη οικονομία και την πράσινη ανάπτυξη.

Περιλαμβάνουν –μεταξύ άλλων- το λεγόμενο Renovation Wave, το κύμα αναβάθμισης εκατομμυρίων κτιρίων σε όλη την Ευρώπη, την προώθηση των πράσινων μεταφορών (συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτροκίνησης) και τη στήριξη των ΑΠΕ, με έμφαση στις υβριδικές τεχνολογίες και στο υδρογόνο. Υπάρχει φυσικά και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για την απολιγνιτοποίηση, του οποίου οι πόροι αυξάνονται εντυπωσιακά στην Ελλάδα. Όπως υπολογίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με τους εθνικούς πόρους και τη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί να φτάσουν στα 6,2 δισ. ευρώ»

«Εξοικονομώ ΙΙΙ» το φθινόπωρο- Νέα προγράμματα από το 2021

«Στο καινούριο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», στόχος του Υπουργείου είναι βγει στον αέρα τον Σεπτέμβριο ή το αργότερο τον Οκτώβριο, για τον προϋπολογισμό είμαστε σε διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης. Τους επόμενους μήνες θα προχωρήσει και το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για τα δημόσια κτίρια.

Το «Εξοικονομώ» όπως το ξέρουμε μέχρι σήμερα θα είναι πολύ μικρό σε σχέση με τα προγράμματα που θα εφαρμοστούν στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στην Ελλάδα από το 2021 και μετά. Διότι θα πρόκειται για προγράμματα- μαμούθ ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων. Μας ενδιαφέρει οι όποιοι ευρωπαϊκοί πόροι να συνδυάζονται με φορολογικά κίνητρα και με τραπεζικά δάνεια, όπου απαιτείται.

Επιδιώκουμε επίσης και την ενεργοποίηση των λεγόμενων ESCOs (σ.σ. εταιρειών παροχής ενεργειακών υπηρεσιών), διότι έτσι γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και με αυτόν τον τρόπο ανοίγονται πρόσθετες δυνατότητες για τους πολίτες. Εκτός από τις κλασικές δράσεις αναβάθμισης (όπως την αλλαγή των κουφωμάτων) μας ενδιαφέρει να προωθήσουμε παρεμβάσεις ενεργειακής αυτονόμησης με χρήση ΑΠΕ που εκσυγχρονίζουν τα σπίτια και τα βάζουν σε μια νέα εποχή λόγω της ανάγκης να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

«Στα απορρίμματα, βρισκόμαστε ακόμη στον 19ο αιώνα»

«Για τα απορρίμματα, υπάρχει ήδη το ΕΣΠΑ και θα επιδιώξουμε να υπάρχει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για διάφορες δράσεις που δεν χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ ή δεν επαρκούν οι διαθέσιμοι πόροι. Η χώρα στα απορρίμματα είναι στον 19ο αιώνα, δεν είναι καν στον εικοστό. Θα χρειαστεί μια γιγαντιαία προσπάθεια γιατί έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω. Έχουμε μπροστά μας φέτος τη δημοπράτηση 17 Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ενώ από συστάσεως του ελληνικού κράτους λειτουργούν 6».

Ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας

«Παρά τις συνήθεις παρατηρήσεις ορισμένων γραφειοκρατών από τις Βρυξέλλες, θέλω να πιστεύω ότι είμαστε σε μία τελική φάση και η Ελλάδα θα ασκήσει όλη την πίεση για να κλείσει επιτέλους η συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να έχουμε οριστικές λύσεις στα θέματα της διακοψιμότητας και του προσωρινού μηχανισμού αποζημίωσης ευελιξίας (TFRM) που ενδιαφέρουν μεγάλους και σημαντικούς κλάδους της βιομηχανίας στη χώρα και αντιμετωπίζουν σε κάποιο βαθμό το ζήτημα του ενεργειακού κόστους.

Παράλληλα προωθούμε το Target Model, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας μέσω της οποίας θα μπορέσουν οι βιομηχανίες αλλά και τα νοικοκυριά να έχουν καλύτερες τιμές. Ταυτόχρονα, θα επιχειρήσουμε να εκμεταλλευτούμε τους πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης για να ενισχυθεί η βιομηχανία, οι εργαζόμενοί της, άρα η οικονομία για την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα.

Αναφέρομαι σε δράσεις που σχετίζονται με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την κυκλική οικονομία, την πράσινη επιχειρηματικότητα. Ένα μικρό, αλλά σημαντικό παράδειγμα είναι οι δράσεις για την βιομηχανία πλαστικών που ως ένα βαθμό επηρεάζεται αρνητικά από τα αναγκαία μέτρα που φέρνουμε για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης. Εκεί συζητάμε και με το Υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να υπάρχει χωρίς καθυστέρηση στήριξη στη βιομηχανία πλαστικών –κατά πάσα πιθανότητα από το ΕΣΠΑ- για τη μετάβαση στη νέα εποχή».

Ηλεκτροκίνηση

«Η ηλεκτροκίνηση δεν είναι μόδα, αλλά είναι ανάγκη περιβαλλοντική και νέος οικολογικός τρόπος μετακινήσεων. Στη Νορβηγία σήμερα το 50% των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν είναι ηλεκτροκίνητα. Αλλά και στην Ολλανδία, την Γερμανία, είναι το 8%-10% του συνόλου των ΙΧ είναι ηλεκτροκίνητα, ενώ στην χώρα μας είναι μερικές εκατοντάδες.

Επειδή αυτή είναι η διεθνής τάση, η ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά και περιβαλλοντική ανάγκη, παρουσιάσαμε το νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση που συνοδεύεται από πακέτο μέτρων-κινήτρων για την ηλεκτροκίνηση που αφορά όχι μόνο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά και τα ηλεκτρικά δίκυκλα και ποδήλατα.

Η τιμή των αυτοκινήτων με βάση το πακέτο που ανακοινώσαμε και τα φορολογικά κίνητρα που υιοθετούνται μειώνεται κατά 25% περίπου. Μπορεί να μην είναι απολύτως συγκρίσιμη με τις τιμές των συμβατικών αυτοκινήτων, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ότι τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν πολύ μικρότερο κόστος λειτουργίας και συντήρησης, Την ίδια στιγμή θα προχωρήσουμε ένα πρόγραμμα γρήγορης εγκατάστασης φορτιστώ για να λειτουργήσει το όλο εγχείρημα. Θα δούμε το ζήτημα σφαιρικά στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πράσινης πολιτικής που προσπαθεί το Υπουργείο να ασκήσει».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα