Νίκος
Καραγιάννης

Ένα από τα έργα που θα δούμε να οδεύουν σε δημοπράτηση το αμέσως επόμενο διάστημα, με αρχή των έργων κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές του 2024 είναι ο τριπλός κόμβος στον Σκαραμαγκά. Η χρηματοδότηση του μεγάλου αυτού οδικού έργου θα καλυφθεί σύμφωνα με πληροφορίες από το ΕΣΠΑ 2021-2027 μέσω του ΠΕΠ Αττικής.

Το κόστος του έργου είναι πάνω από 60 εκατ. ευρώ. Μετα την ολοκλήρωση των μελετών θα οριστικοποιηθεί και επικαιροποιηθεί το σημερινό κόστος του έργου, ειδικότερα με τις μεγάλες αυξήσεις σε υλικά και ενέργεια. Το έργο κυριολεκτικά είχε κολλήσει εδώ και χρόνια καθώς είχε παραμείνει στα συρτάρια της Περιφέρειας Αττικής για περίπου μια πενταετία.

Τελικά αποφασίστηκε η επιστροφή του έργου στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και έκτοτε γίνεται ένας αγώνας δρόμου για να μπορέσει το έργο να μπει σε μια σειρά υλοποίησης. Σε πρόσφατη επίσκεψη στην απόδοση σε λειτουργία της πεζογέφυρας Χαϊδαρίου ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, είχε σημειώσει πως είναι ένα από τα έργα που πρόκειται να δημοπρατηθούν άμεσα.

Το έργο αυτό μαζί με το Ιωάννινα-Κακαβιά, το Θεσσαλονίκη-Έδεσσα, το Αμφίπολη-Δράμα και το Μακρακώμη-Τυμφρηστός αποτελούν το νέο πακέτο έργων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Στο προηγούμενο πακέτο είχαν δημοπρατηθεί (το 2022) τα έργα παράκαμψης Χαλκίδας, Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος του ΒΟΑΚ, Μπράλος-Άμφισσα και η επέκταση της Λ.Κύμης.

Το έργο που αλλάζει την Δυτική Αττική

Πρόκειται για έργο-ανάσα για τη Δυτική Αττική. Με την κατασκευή του τριπλού κόμβου θα υπάρχει απευθείας σύνδεση της Εθνικής Οδού με τη Λ.Σχιστού, θα συνδεθεί η ημιδιανοιγμένη στο νότιο άκρο της, Περιφερειακή Αιγάλεω, ενώ θα ολοκληρωθούν και θα λειτουργήσουν και ο διανοιγμένες Σήραγγες “φάντασμα” που είναι στη στροφή προς Σκαραμαγκά και πριν την Λίμνη Κουμουνδούρου.

Παράλληλα θα εξεταστεί η κατάσταση των δύο ημιτελών σηράγγων. Αποτελούν μέρος της εργολαβίας και θα πρέπει να διερευνηθεί εξονυχιστικά η σημερινή τους κατάσταση. Ακόμα, θα υπάρξει και ένας κόμβος που θα συνδέει απευθείας τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με την Λ.Αθηνών.

Με την ολοκλήρωση και λειτουργία του θα βελτιωθεί σημαντικά η καθημερινή κυκλοφοριακή ροή από την Αθήνα προς το βιομηχανικό κέντρο του Ασπροπύργου και την Ολυμπία Οδό και προς Σχιστό και το λιμάνι του Πειραιά. Αυτό καθώς προβλέπεται η αύξηση των λωρίδων στην Λεωφόρο Αθηνών και θα βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία της μιας και σήμερα παρουσιάζει σημαντικό βαθμό κορεσμού.

Επίσης θα βοηθήσει στην εύρυθμη λειτουργία του εμπορικού λιμένα στον Πειραιά και συγκεκριμένα στην οδική μεταφορά των εμπορευματοκιβωτίων. Με την δρομολόγηση του τριπλού κόμβου και την ολοκλήρωση των έργων που γίνονται στο Ικόνιο, η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων θα γίνεται με μεγαλύτερη ευκολία και άνεση.

Εκτός άλλων, ωφελημένος θα είναι και ο Πειραιάς με τα προάστια του καθώς οι αναβαθμισμένοι κόμβοι θα επιτρέπουν την ταχεία διέλευση των οχημάτων από την περιοχή του Σκαραμαγκά προς τον Πειραιά και τους όμορους Δήμους σε σημαντικά μειωμένους χρόνους σε σχέση με σήμερα, ιδίως τις ώρες αιχμής.Στα μελλοντικά σχέδια για το οδικό δίκτυο της περιοχής σχεδιάζεται η διαπλάτυνση της Λεωφόρου Αθηνών στο τμήμα από το Χαϊδάρι μέχρι τον Ασπρόπυργο που σήμερα λειτουργεί με δύο λωρίδες και εμφανώς δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον καθημερινό όγκο οχημάτων. Για το έργο εκπονείται μελέτη από το υπουργείο ΥΠΟΜΕ και θα αναζητηθούν κονδύλια για την μελλοντική υλοποίηση του.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το έργο «Σύνδεση της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω με την Εθνική Οδό (Ε.Ο.) Αθηνών – Κορίνθου και ολοκλήρωση του Κόμβου Σκαραμαγκά» περιλαμβάνει:

-Ολοκλήρωση της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω στο τελευταίο τμήμα της μήκους 1,4 χλμ. μέχρι την Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου με την κατασκευή του ανισόπεδου ημικόμβου (Η/Κ) Σκαραμαγκά.
-Αναβάθμιση του υφιστάμενου Ανισόπεδου Κόμβου (Α/Κ) Σχιστού με κατασκευή ενός ακόμη υπερυψωμένου κλάδου με νέα γέφυρα υπεράνω της Εθνικής Οδού (Ε.Ο.) Αθηνών – Κορίνθου.
-Αναβάθμιση της Ε.Ο. Αθηνών -Κορίνθου στο τμήμα της μεταξύ του Η/Κ Σκαραμαγκά και του Α/Κ Σχιστού με αύξηση και αναδιαμόρφωση των λωρίδων κυκλοφορίας αυτής.
-Κατασκευή του νέου Α/Κ Ναυπηγείων επί της Λεωφόρου Σχιστού ανάντη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που είναι αναγκαίος για την κατάργηση του ισόπεδου σηματοδοτουμενου κόμβου στη διασταύρωση με Λεωφόρο Σχιστού και του Ναυτικού Οχυρού Σκαραμαγκά καθώς και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων κυκλοφοριακών απαιτήσεων του οδικού δικτύου της περιοχής.

Στα πλαίσια της κατασκευής του εν λόγω Ανισόπεδου Κόμβου αλλά και της αναβάθμισης του Α/Κ Σχιστού προβλέπεται και αναδιαμόρφωση της Λεωφόρου Σχιστού στο μεταξύ των δύο αυτών κόμβων τμήμα αυτής.
-Κατασκευή του απαιτούμενου δικτύου συλλεκτήρων όμβριων της περιοχής που εντάσσεται και εξυπηρετεί και τα παραπάνω οδικά έργα.
-Εργασίες μετατόπισης/προστασίας των δικτύων Ο.Κ.Ω. (Φυσικό Αέριο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ κ.ά).

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV