Θοδωρής
Κολοκυθάς

Προχωρά η διαδικασία για τον διαγωνισμό για τη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Κεντρική Μακεδονία.

Ύστερα από πολλές παρατάσεις η υποβολή ενδιαφέροντος για την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) ολοκληρώθηκε στις 25 Ιουλίου, με τρία σχήματα να κατεβαίνουν στον διαγωνισμό. Συγκεκριμένα πρόκειται για δύο κοινοπραξίες και ένα αυτόνομο σχήμα τα οποία είναι τα εξής:

  1. ΙΝΤRAKAT – WATT
  2. TEΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
  3. ΗΛΕΚΤΩΡ-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Αναθέτουσα αρχή του έργου για ΜΕΑ στην Κεντρική Μακεδονία είναι ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου αναμένεται να φτάσει στα 241,88 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ (χωρίς ΦΠΑ 195,06 εκατ. ευρώ).

Η διάρκεια της σύμβασης είναι 96 μήνες με την χρηματοδότηση να καλύπτεται από το ΕΣΠΑ 2014- 2020. Η ΜΕΑ θα κατασκευαστεί στον Άγιο Αντώνιο Θεσσαλονίκης.

Ταυτότητα έργου

Το έργο προβλέπει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία θα επεξεργάζεται 150.200 τόνους/έτος εκ των οποίων: 128.200 τν/ε σύμμεικτων αποβλήτων. Θα επεξεργάζεται το 36% των παραγόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα σύμμεικτα απορρίμματα της Π.Ε. Χαλκιδικής, τα υπολείμματα των ΚΔΑΥ Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης (15% έκαστο), τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων των Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης , 22.000 τν/ε προδιαλεγμένων αποβλήτων (1η ΜΕΒΑ Ανατολικού Τομέα Π.Ε. Θεσσαλονίκης).

Τα υπολειμματικά σύμμεικτα αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ) θα προέρχονται από τους Δήμους, Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμαϊκού και Θέρμης καθώς και από το Δημοτικό Διαμέρισμα Ε (Αναλήψεως) του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ακόμα προβλέπεται να εξυπηρετεί τους Δήμους της Π.Ε. Χαλκιδικής (Νέας Προποντίδας, Αριστοτέλη, Κασσάνδρας, Σιθωνίας, Πολυγύρου). Τα προδιαλεγμένα οργανικά (βιοαπόβλητα) θα προέρχονται από τον Δήμο Θέρμης και από τα Δημοτικά Διαμερίσματα Δ (Τούμπας) και Ε (Ανάληψης) του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το παραγόμενο υπόλειμμα της επεξεργασίας και το παραγόμενο CLO θα οδηγούνται στους ΧΥΤΥ Μαυροράχης, Ανθεμούντα, Αρναίας και Πολυγύρου ενώ το παραγόμενο απορριμματογενές καύσιμο θα μεταφέρεται σε τσιμεντοβιομηχανία.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας