Νίκος
Καραγιάννης

Σήμερα σημειώνονται τρία χρόνια από την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ). Και μέχρι στιγμής, το 98% των σωληναγωγών έχει τοποθετηθεί στο έδαφος στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία. Επιπλέον:

​Επιπλέον:

Πάνω από το 93% της γης κατά μήκος της όδευσης του ΤΑΡ σε Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία έχει ​αποκατασταθεί.

Στην Ιταλία, οι εργασίες συνεχίζονται στον Τερματικό Σταθμό Παραλαβής.

Οι σταθμοί συμπίεσης και μετρητικοί σταθμοί έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85%.

Η εγκατάσταση των υποθαλάσσιων σωληναγωγών συνεχίζεται βάσει χρονοδιαγράμματος.

Το έργο διαθέτει ρεκόρ ασφαλείας παγκοσμίου κλάσης, με επίπεδα απώλειας εργατο-ωρών πολύ χαμηλότερα του διεθνούς μέσου όρου. Οι ομάδες του ΤΑΡ έχουν οδηγήσει συνολικά ​περισσότερα από 116 εκατ. χιλιόμετρα κι έχουν εργαστεί περί τις 41 εκατ. εργατο-ώρες χωρίς να σημειωθεί σημαντικό συμβάν ασφαλείας.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΤΑΡ, Luca Schieppati, δήλωσε σχετικά: «Ο ΤΑΡ είναι σημαντικός για τρεις βασικούς λόγους. Κατ’ αρχάς φέρνει άμεσα οφέλη στις τρεις φιλοξενούσες τον αγωγό χώρες. Γενικότερα, θα προσφέρει στην ευρύτερη περιοχή ένα βαθμό ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης που δεν υπήρχε παλαιότερα, ενώ αποτελεί επίσης κομβικό έργο που θα διευκολύνει την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης.

Ταυτόχρονα, όμως, είχαμε εξ αρχής συνυπολογίσει ότι πέρα από τα ζητήματα μακρο-οικονομίας, η διαδικασία κατασκευής του ΤΑΡ θα πρέπει να περιλαμβάνει απτά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη στις τοπικές κοινότητες που φιλοξενούν τον αγωγό. Κι έχουμε εργαστεί σκληρά τα τρία τελευταία χρόνια για να επιτύχουμε το σκοπό αυτό, ώστε δηλαδή η θετική κληρονομιά του έργου να συνεχιστεί πολύ μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής».

Όταν κατασκευαστεί πλήρως, ο ΤΑΡ θα εφοδιάσει ενεργειακά την νοτιοανατολική Ευρώπη με νέους πόρους για τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία, καθώς η περιοχή προχωρά προς χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Το φυσικό αέριο είναι η καθαρότερη μορφή ορυκτού καυσίμου και θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο μελλοντικό ενεργειακό μείγμα, συμβάλλοντας στην αντικατάσταση πηγών ενέργειας με υψηλές εκπομπές άνθρακα. Παράλληλα, θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη διαφοροποιώντας τον ενεργειακό ανεφοδιασμό της Ευρώπης. Για παράδειγμα, αφού ολοκληρωθεί, ο ΤΑΡ θα προσφέρει φυσικό αέριο που αντιστοιχεί στο 33% των αναγκών της Βουλγαρίας, το 20% της Ελλάδας και το 10,5% περίπου της Ιταλίας.

Ως μέρος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, μία αλυσίδα αξίας US$40 δισ. κι έκτασης 3.500 χλμ. από την Κασπία Θάλασσα στην Ευρώπη, ο ΤΑΡ παρέχει άμεση και οικονομικά αποδοτική οδό μεταφοράς προς τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και περαιτέρω. Θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη, αφού ενωθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα και διασχίσει τη Βόρεια Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική για να καταλήξει στη Nότιo Ιταλία, όπου θα συνδεθεί με το τοπικό δίκτυο φυσικού αερίου.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV