Η Βόρεια Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει να μαγνητίζει τα μεγάλα έργα ΑΠΕ καθώς ακόμα μία διεθνής εταιρία επιδιώκει να εγκαταστήσει 3 φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 604 MW.
Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για την επένδυση της Claritas Hellas Energy BV, η οποία ανέρχεται συνολικά στα 358 εκατομμύρια ευρώ και αφορά την εγκατάσταση 5 φωτοβολταϊκών πάρκων στις Περιφερειακές Ενότητες Κιλκίς και Θεσσαλονίκης και επιδιώκει να ενταχθεί μέσω του Enterprise Greece στις Στρατηγικές Επενδύσεις.
Το project έχει την ονομασία Claritas Hellas Energy B.V. PV Project και δρομολογείται από την Claritas Investments BV, η οποία είναι η θυγατρική της ICONIUM VENTURES BV που έχει έδρα στην Ολλανδία με χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ στην Πολωνία, την Ουκρανία και το Καζακστάν.
Που θα κατασκευαστούν τα φωτοβολταϊκά
Τα φωτοβολταϊκά που θα κατασκευάσει και θα εγκαταστήσει η ολλανδική εταιρία, χωρίζονται σε 3 φωτοβολταϊκά πάρκα, τα οποία έχουν τις εξής ονομασίες και εγκατεστημένη ισχύ:
Spower Krirolakos, το οποίο αποτελείται από 13 Φ/Β Σταθμούς ισχύος 197 MW
SPOWER Energy, το οποίο αποτελείται από 23 Φ/Β Σταθμούς ισχύος 127,4 MW, και
SPOWER Kilkis που αποτελείται από 77 Φ/Β Σταθμούς ισχύος 280 MW.
Αναλυτικότερα όπως φαίνεται και από την παρακάτω εικόνα η εταιρία θα εγκαταστήσει Φ/Β στις εξής περιοχές:
Κιλκίς
- Κυριακέικα: 250 MW
- Παιόνια: 56 MW
- Βαπτιστής: 173 MW
- Μεγάλη Βρύση: 106 MW
Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη η εταιρία επιθυμεί να εγκαταστήσει 17 MW στην περιοχή Βαθυλάκκου.
Πρόσω ολοταχώς για την ένταξη στις Στρατηγικές Επενδύσεις
Προς το παρόν το έργο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στο Enterprise Greece με στόχο να πάρει τη “σφραγίδα” της Στρατηγικής Επένδυσης. Αυτό σημαίνει πως το έργο, εφόσον περάσει από το Συμβούλιο του Οργανισμού και τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ), θα ενταχθεί στο ειδικό επιταχυμένο αδειοδοτικό καθεστώς του νόμου 4608/2019.
Tο νέο υπό ένταξη έργο, όπως και τα παραπάνω αποτελεί μία επένδυση που ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια ευρώ και θα δημιουργήσει πλήθος θέσεων εργασίας κατά την κατασκευή και τη λειτουργία, πληρώντας έτσι τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ως Στρατηγική Επένδυση.
Όσον αφορά τα περιβαλλοντικά οφέλη η επένδυση αναμένεται να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς δύναται να αποτρέψει την έκλυση μεταξύ 338.180 και 795.180 τόνων CO2 σε ετήσια βάση. Τέλος, το έργο θα συνεισφέρει στην επίτευξη των εθνικών στόχων για τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο.
Το έργο αποτελεί ένα από τα πολλά φωτοβολταϊκά που διεκδικούν την ένταξή τους στον ειδικό αναπτυξιακό νόμο. Όπως έχετε ήδη διαβάσει στο ypodomes.com τα πιο επιφανή εξ αυτών είναι το φωτοβολταϊκό ισχύος 1.2 GW της Energoplan, αυτό του Ομίλου Καράτζη ισχύος 362,75 MW και της ΕΝΙΠΕΑΣ-Archirodon ισχύος 700 ΜW, για τα οποία και αναμένεται η επόμενη συνεδρίαση της ΔΕΣΕ.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV