Newsroom

Με εντατικούς ρυθμούς αυξάνονται τα έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Η ενεργειακή στροφή επιτάσσει γρήγορες κινήσεις με στόχο να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί χωρίς ωστόσο να υπάρξει  ζήτημα για την ασφάλεια του ενεργειακού συστήματος.  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έρχονται τρία μεγάλα φωτοβολταϊκά.

Τα 3 νέα μεγάλα φωτοβολταϊκά

Τα φωτοβολταϊκά στην περιοχή της Πτολεμαϊδας

Το πρώτο και το μεγαλύτερο στην Ελλάδα είναι το πρότζεκτ που προωθεί η ΔΕΗ, μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην περιοχή της Πτολεμαΐδας, ισχύος 550 MW. Το έργο έχει τεθεί σε διαδικασία υλοποίησης και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η ολοκλήρωση του.

Το φωτοβολταϊκό στην περιοχή των λιγνιτωρυχείων είναι το μεγαλύτερο που θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 216 εκατ. ευρώ. Ανάδοχος για την κατασκευή των υποδομών έχει αναδειχθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μετά την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού στα τέλη του 2022.

Το έργο θα αναπτυχθεί εντός του λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, στη θέση “Ορυχείο ΔΕΗ Πτολεμαΐδα”, των Δήμων Εορδαίας και Κοζάνης. Η συνολική ισχύς του πάρκου θα είναι 550 και θα υλοποιηθεί με τη χρήση 1.375.000 φ/β πλαίσια.

Ακόμα ένα σημαντικό πρότζεκτ της ΔΕΗ είναι αυτό που ολοκληρώθηκε, και είναι το δεύτερο σε μέγεθος στην Ελλάδα. Το πάρκο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες που βρίσκεται στην περιοχή της Πτολεμαΐδας.

Το έργο είναι συνολική ισχύος 230 MW και αποτελείται από τρία τμήματα, 15 – 15 – 200 MW. Το τελευταίο τμήμα που ολοκληρώθηκε είναι το μεγαλύτερο σε ισχύ και πλέον το cluster φωτοβολταικών είναι το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής σε λειτουργία στην Ελλάδα.

Το νέο Φ/Β στη Δράμα

Τέλος, ένα σημαντικό πρότζεκτ που βρίσκεται στα σκαριά αφορά το φωτοβολταϊκό ισχύος 100 MW που δρομολογεί η SUNRIDER ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. Το έργο πραγματοποίησε ένα σημαντικό βήμα όσον αφορά την αδειοδοτική καθώς εξασφάλισε την έγκριση περιβαλλοντικών όρων.

Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 100MW.

Οι εγκαταστάσεις θα αναπτυχθούν, στην περιοχή αγροκτήματος Πανοράματος, σε έκταση εμβαδού 1.523.812,16τ.μ. εντός των διοικητικών ορίων, του Δήμου Προσοτσάνης, Π.Ε. Δράμας.

ια την μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας θα κατασκευαστεί υπόγειο δίκτυο μέσης τάσης από τους οικίσκους των υποσταθμών εντός του τεμαχίου εγκατάστασης των ηλιακών πυλώνων προς τον υποσταθμό (Υ/Σ) ανύψωσης τάσης (20/150kV), από τον οποίο θα αναχωρεί το δίκτυο υψηλής τάσης συνολικού μήκους 2.412,81 μέτρων. Ο Υ/Σ ανύψωσης τάσης θα κατασκευαστεί σε αγροτεμάχιο εμβαδού 13.487,63τ.μ. με αριθμό 768 του Αγροκτήματος Πανοράματος, στον Δήμο Προσοτσάνης στα νοτιοανατολικά του γηπέδου του Φ/Β σταθμού, σε απόσταση περίπου 1,5χλμ από το ΝΑ άκρο αυτού. Ο Υ/Σ θα συνδεθεί με το Σύστημα σε σημείο της υπάρχουσας Γραμμής Μεταφοράς Υψηλής Τάσης (Γ.Μ.Υ.Τ.) 150kV ΔΡΑΜΑΣ – ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ, μέσω γραμμής μεταφοράς 150kV απλού κυκλώματος βαρέως τύπου (150/Β).

Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό στην Ελλάδα – Πού βρίσκεται & ποιoς επενδύει

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας