Connect with us

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Τρία μεγάλα επενδυτικά νομοσχέδια στη Βουλή: Στρατηγικές Επενδύσεις, νέος Αναπτυξιακός, Δίκαιη Μετάβαση

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνέντευξη Γεωργιάδη Πηγή: Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Πηγή: Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός, κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός κ. Χρίστος Δήμας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, κ. Ορέστη Καβαλάκη, παραχώρησαν χθες, Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, συνέντευξη τύπου, κατά την οποία παρουσίασαν τα τρία επικείμενα νομοσχέδια του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και συγκεκριμένα: το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών στις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος και το νομοσχέδιο για την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση.

Τι ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης:

Σας προσκαλέσαμε σήμερα εδώ γιατί θέλουμε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, κύριο Παπαθανάση και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, κύριο Δήμα, να φωτίσουμε τις τρεις συνεχόμενες χρονικά – με μία μικρή διακοπή λόγω του προϋπολογισμού- κοινοβουλευτικές μας πρωτοβουλίες, για την ψήφιση τριών νομοσχεδίων, τα οποία πιστεύουμε ότι το καθένα ξεχωριστά και όλα μαζί θα συμβάλουν καθοριστικά στο να αλλάξει τελείως ο επενδυτικός χάρτης στη χώρα.

Το πρώτο νομοσχέδιο με τίτλο «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επιχειρηματικού επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις και δημιουργία πλαισίου για τις εταιρίες τεχνοβλαστούς», ξεκίνησε να συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής χθες και θα έχουμε ψηφοφορία στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα, συγκεκριμένα την Τρίτη.

Στη συνέχεια θα έχουμε στη Βουλή την εισαγωγή, τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης». Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο εθνικό στοίχημα. Όπως ξέρετε, θα πει και περισσότερα ο κύριος Παπαθανάσης που είναι ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός, έχουμε στόχο να είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια με το Νέο Έτος. Θα ξεκινήσει η κοινοβουλευτική του συζήτηση στις Επιτροπές πριν το Νέο Έτος και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία τις πρώτες μέρες του 2022.

Στη συνέχεια, έρχεται ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος ώστε να είμαστε σε θέση αμέσως μετά να εισέλθουμε και στο νέο κύκλο, με το νέο νόμο πια, στην παραγωγή επενδυτικών σχεδίων στον αναπτυξιακό νόμο κατά τον τρόπο που το γνωρίζετε, αλλά πια με το νέο σύστημα.
Από την πρώτη μέρα που ήρθαμε στο Υπουργείο αυτό, λάβαμε μία πολύ συγκεκριμένη εντολή από τον κύριο Πρωθυπουργό: Να εργαστούμε για να επιταχύνουμε τις αδειοδοτικές διαδικασίες και να γίνει η ζωή των επενδυτών ευκολότερη.

Έτσι στόχος μας είναι να αυξήσουμε και τις άμεσες ξένες επενδύσεις που έρχονται στη χώρα και γενικά τις επενδύσεις που γίνονται στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του κάθε έτους.
Θυμίζω ότι ο πρώτος μας νόμος είχε τον τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα» και ήδη ακολούθησε μετά από αυτόν μία σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών για την απλούστευση των διαδικασιών για την επιχειρηματική δράση.

Advertisement

Πολλά απ’ αυτά τα νομοσχέδια έλαβαν στη Βουλή την υπερψήφιση και της αντιπολίτευσης και νομίζω ότι με τα τρία αυτά νομοσχέδια που σήμερα θα παρουσιάσουμε, ολοκληρώνουμε έναν πάρα πολύ σημαντικό κύκλο που αλλάζει στο μέτρο που το Υπουργείο Ανάπτυξης μπορεί και εμπλέκεται, γιατί υπάρχουν και θέματα τα οποία είναι πέραν του Υπουργείου Ανάπτυξης, ώστε να πετύχουμε αυτό που είχαμε θέσει ως στόχο μας από την αρχή: να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα σε μία χώρα απολύτως επιχειρηματικά φιλική, να βγάλουμε από την Ελλάδα την εικόνα της χώρας που όταν έρχεσαι να επενδύσεις εδώ θα «μπλέξεις» και να περάσουμε στην Ελλάδα που όταν έρχεσαι θα βρεις λύση στα προβλήματά σου.

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε και άλλα σχέδια – δεν σταματάνε τα σχέδιά μας σε αυτούς τους νόμους- μέχρι να ολοκληρώσουμε την προσπάθειά μας, αλλά για αυτούς σας προσκαλέσαμε σήμερα.
Ο πρώτος νόμος έχει προκαλέσει κάποιο ενδιαφέρον στα ΜΜΕ άλλοτε θετικά άλλοτε αρνητικά, όπως όλοι οι νόμοι. Σας διαβεβαιώ όμως ότι είναι νόμος που θα φέρει στην Ελλάδα πολύ μεγάλες επενδύσεις.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, εγώ αλλά και ο κύριος Παπαθανάσης. έχουμε ήδη χειριστεί αυτά τα δύο χρόνια μεγάλες επενδυτικές πρωτοβουλίες, όπως της Microsoft, Digital Realty, της Pfizer κ.α.
Από αυτή μας την εμπλοκή έχουμε νομίζω ωριμάσει και οι ίδιοι, έχουμε δει πού είχε το σύστημα προβλήματα και έχουμε προσπαθήσει αυτά τα προβλήματα να τα θεραπεύσουμε με αυτούς τους νόμους.

Δίνω, λοιπόν, τον λόγο στον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό που θέλω ιδιαίτερα και αυτόν και την ομάδα του να τους ευχαριστήσω γιατί δουλέψανε πολύ, δουλέψανε εκτός ωραρίου, δουλέψανε με επαγγελματισμό, λύσανε πολλά προβλήματα και έχουμε τη χαρά να παρουσιάσουμε ένα τόσο ώριμο νομοσχέδιο στη Βουλή των Ελλήνων.

Advertisement
 SINTECNO
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Ετικέτες

Advertisement

δημοφιλη θεματα