Connect with us

Φυσικό Αέριο-LPG

Τρέχει ο TAP παρά το δριμύ ψύχος, στα σκαριά και ο IAP

Δημοσιεύθηκε

στις

Εντυπωσιακή είναι η εξέλιξη της κατασκευής του TAP και εκτός ελληνικών συνόρων. Περίπου το 70% των σωλήνων στην Αλβανία, που αντιστοιχούν σε μήκος 150 χιλιομέτρων, από σύνολο 215 του αγωγού στη γειτονική χώρα, έχουν τοποθετηθεί εντός της τάφρου, ανακοίνωσε η κοινοπραξία. «Παρά το κρύο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι δραστηριότητες κατασκευής του αγωγού στο έδαφος συνεχίζονται βάσει προγραμματισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά το μήνυμα του TAP στο Twitter.

Στα της Ελλάδας, το ελληνικό γραφείο του TAP την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των ανησυχιών που έχουν εκφραστεί σχετικά με την εγκεκριμένη όδευση του αγωγού στη Τενάγη Φιλίππων Καβάλας και τις σύννομες κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή, απέστειλε πρόσκληση διεξαγωγής συν-διαμεσολάβησης προς τον Αγροτικό Σύλλογο Καβάλας και τη Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών Καβάλας, προκειμένου να διευθετηθεί η διαφωνία.

Παράλληλα, στις 27 Φεβρουαρίου η κοινοπραξία ολοκλήρωσε ακόμη μία πρωτοβουλία, μέρος του προγράμματος κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων (συνολικού ύψους 32 εκατ. ευρώ) στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, με τη δωρεά 45 χιλ. ευρώ στην Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής «Σισμανόγλειου». Στο πλαίσιο της δωρεάς πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου, παρουσία διοικητικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Η «γέννηση» του Ionian Adriatic Pipeline (IAP)

Ενδιαφέρουσες είναι όμως και οι εξελίξεις όσον αφορά την περαιτέρω ενεργειακή δικτύωση των κρατών στα Βαλκάνια, με βάση την «ραχοκοκκαλιά» του TAP. Ο αγωγός IAP (Ionian Adriatic Pipeline), που αναμένεται να συνδεθεί με τον TAP και προβλέπει την παροχή αζερικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αποτελεί άλλο ένα περιφερειακό έργο προτεραιότητας, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου, Ντούσκο Μάρκοβιτς, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στα κεντρικά γραφεία της EBRD (Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη) στο Λονδίνο.

«Από τη σκοπιά του Μαυροβουνίου, το περιφερειακό έργο προτεραιότητας είναι ο IAP καθώς και ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση της σιδηροδρομικής υποδομής, ως προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη, την καλύτερη κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών και τη σύνδεση με ευρωπαϊκούς διαδρόμους», δήλωσε ο Μαυροβούνιος Πρωθυπουργός.

Ο IAP είναι ένας προτεινόμενος αγωγός φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που θα εκτείνεται από την Αλβανία και μέσω του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης θα φτάνει στο Σπλιτ της Κροατίας. Η χωρητικότητα του αγωγού θα ανέλθει σε 5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Μέσα στους επόμενους 6 μήνες, μάλιστα, αναμένεται να δημιουργηθεί και εταιρεία ειδικού σκοπού για την υλοποίηση του έργου όπως δήλωσε παράγοντας της ενεργειακής αγοράς του Μαυροβουνίου σε αζερικό πρακτορείο ειδήσεων, θέτοντας την υλοποίηση της στρατηγικής διακλάδωσης του TAP σε πιο στέρεες βάσεις.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα