fbpx
Connect with us

Αφιερώματα

Trenitalia και Προαστιακός: Πως μπορεί ο Δαυίδ να γίνει Γολιάθ των μεταφορών της Αττικής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνεχίζεται το Αφιέρωμα του ypodomes.com για τις εξελίξεις στα μεγάλα έργα, μεταφορές και αποκρατικοποιήσεις

Μία νέα μέρα φαίνεται ότι θα ξημερώσει σε μερικούς μήνες για το δίκτυο του Προαστιακού της Αθήνας. Η απόκτηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την Ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane ή κοινώς Trenitalia δίνει την μεγάλη ευκαιρία στην Ιταλική εταιρεία να εισέλθει στη μεταφορά επιβατών σε αστικό περιβάλλον, σπάζοντας για πρώτη φορά την αποκλειστικά δημόσια παροχή τέτοιου είδους υπηρεσιών στην Αθήνα.

Μέχρι το τέλος του έτους η σύμβαση αγοράς του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Ιταλική εταιρεία αναμένεται να ολοκληρωθεί και από εκεί και έπειτα θα πρέπει να ξεκινήσει όχι απλά αναδιάρθρωση αλλά ανόρθωση της πάλαι ποτέ σπουδαίας σιδηροδρομικής εταιρείας.

Ένα από τα κρυφά διαμάντια που αποκτά η Trenitalia είναι το δίκτυο του Προαστιακού της Αθήνας που σήμερα υπολειτουργεί. Το δίκτυο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Αύγουστο του 2004, λίγες μέρες πριν την εκκίνηση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας αλλά διέψευσε τις προσδοκίες για πρωταγωνιστική παρουσία του Προαστιακού στην Αθήνα.

Σήμερα λειτουργεί μία γραμμή από το Κιάτο μέχρι το Αεροδρόμιο, ενώ μία ακόμα γραμμή εξυπηρετεί το δρομολόγιο Χαλκίδα-Αθήνα-Πειραιάς. Τέλος υπάρχει και το δρόμολόγιο Άνω Λιόσια-Αθήνα που εξυπηρετεί εκείνους από/προς το Κιάτο που θέλουν να φτάσουν στο κέντρο της πόλης.

Η λειτουργία σήμερα χαρακτηρίζεται ελλατωματική με αραιά δρομολόγια, προβλήματα στα τρένα και σταθμούς που δείχνουν να έχουν εγκαταληφθεί στην τύχη τους.

Η Trenitalia έχει ένα σημαντικό αβαντάζ, να έρχεται ακριβώς πάνω στο μομέντουμ όπου τα ατελείωτα έργα του Προαστιακού ολοκληρώνονται. Σύμφωνα με τα όσα έχει δημοσιεύσει το ypodomes.com το τελευταίο διάστημα τα έργα από την Αθήνα μέχρι τις 3 Γέφυρες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί ενώ τα έργα από την Αθήνα μέχρι τον Πειραιά υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Αυτό σημαίνει πως με τη λήξη των έργων η «νέα» ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα μπορέσει να δημιουργήσει πολλά περισσότερα δρομολόγια με έμφαση στο αστικό τμήμα του δικτύου όπου διαθέτει αρκετούς σταθμούς ενώ όλες οι γραμμές θα μπορούν να έχουν εκκίνηση το σταθμό του Πειραιά που εδώ και 10 χρόνια λειτουργεί για ένα τρένο ανά μία ώρα!

Βέβαια οι Ιταλοί θα πρέπει να επενδύσουν σε τροχαίο υλικό καθώς το υπάρχων είναι και ανεπαρκές και με αρκετά προβλήματα. Στις γραμμές του Προαστιακού λειτουργούν τα Siemens Desiro που είναι ηλεκτροκίνητα και τα rail bus που είναι πετρελαιοκίνητα.

Επίσης θα χρειαστεί η συνεργασία με τον ΟΣΕ καθώς οι σταθμοί δεν αποτελούν περιουσιακό στοιχείο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί η άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι σταθμοί του Προαστιακού, όπου απαιτείται ανακαίνιση και ανάταξη τους καθώς οι περισσότεροι σχεδόν εγκαταλειφθεί.

Τέλος, η «νέα» ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα χρειαστεί να συνεργαστεί με τον ΟΑΣΑ και τις ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ στο αστικό τμήμα μιας και θα μοιράζεται επιβάτες που από το Μετρό, το Τραμ, το τρόλεϊ και τα λεωφορεία θα μετεπιβιβάζεται στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ που δεν θα αποτελεί ακόμα ένα βραχίονα του Υπουργείου Υποδομών ως μια ΔΕΚΟ αλλά μία ιδιωτική εταιρεία που έχει εισέλθει με τον πλέον επίσημο τρόπο στην μαζική μεταφορά επιβατών της Αθήνας.

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ
Στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης ο Προαστιακός λειτουργεί και ως αστικό μέσο με πυκνά δρομολόγια στα όρια της πόλης και αραιότερα στα δρομολόγια προς τις δορυφορικές πόλεις.

Στην περίπτωση της Αθήνας, ο Προαστιακός κρύβει μεγάλες δυνάμεις καθώς υπάρχουν σταθμοί σε περιοχές που δεν υπάρχει άλλο μέσο σταθερής τροχιάς και χαρακτηριστικά αναφέρουμε: ΛΕΥΚΑ, ΡΕΝΤΗΣ, ΡΟΥΦ, ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ, ΠΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ, ΚΗΦΙΣΙΑΣ, ΠΕΝΤΕΛΗ, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ κ.α.

Με σωστή διαχείριση και συνεπή δρομολόγια τις ώρες αιχμής ανά 10 λεπτά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα μπορούσε να συμβάλει στην βελτίωση των μεταφορών της Αθήνας καθώς έχει ουσιαστικά 2 βασικές αστικές γραμμές.

Η πρώτη από τον Πειραιά μέχρι τις Αχαρνές και τον Άγιο Στέφανο και η δεύτερη από τη Μαγούλα μέχρι το Κορωπί που σήμερα παραμένουν εντελώς αναξιοποίητες.

Ένα από τα πρώτα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πως θα γίνει εφικτή μία συνεργασία ΟΑΣΑ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ, πως θα γίνεται ο διαμοιρασμός των εισιτηρίων και των εσόδων, αν το τίμημα του εισιτηρίου παραμείνει ίδιο, αν η Trenitalia ανταποκριθεί γρήγορα και φέρνει νέο τροχαίο υλικό, ποιο θα είναι το νομικό πλαίσιο αυτών των μεταφορών και αν θα υπάρξουν συνεργασίες με τα ΚΤΕΛ και τις αστικές συγκοινωνίες περιοχών εκτός Αθήνας όπως η Κόρινθος, η Χαλκίδα και μελλοντικά ίσως η Θήβα.

Το βέβαιο είναι ότι το ακατέργαστο διαμάντι που λέγεται Προαστιακός Αθήνας είναι ένα από τα ισχυρότερο asset που θα αποκτήσει μονοπωλιακά η Trenitalia και αν καταφέρει να το αξιοποιήσει αυτό θα σημάνει μεγάλη βελτίωση του μεταφορικού έργου της Αθήνας, νέες θέσεις στη σιδηροδρομική εταιρεία (οδηγοί, στελέχη, τεχνικό προσωπικό, στελέχωση σταθμών κ.α), εμπορική αύξηση στις περιοχές των σταθμών, άρα και έμμεσες νέες θέσεις εργασίας κ.α.

Όλα αυτά φυσικά θα πρέπει να αναμείνουν την ολοκλήρωση της πρόσφατης αποδοχής από το ΤΑΙΠΕΔ της προσφοράς της Ferrovie, με την υπογραφή της σύμβασης αγοράς των μετοχών. 

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αφιερώματα

Αναβάθμιση αεροδρομίου «Μακεδονία», ποιο είναι το έργο της χρονιάς, τι λένε οι πρωταγωνιστές

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μακέτα Αεροδρομίου Μακεδονία

Σε μεγάλο νικητή αναδείχθηκαν τα έργα αναβάθμισης του Αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, «Μακεδονία». Μετά από τη διαδικτυακή ψηφοφορία που πραγματοποίησε το ypodomes.com για όλο τον Δεκέμβριο προκειμένου να αναδειχθεί το ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019 για το ypodomes.com, αναδείχθηκε πρώτο στις προτιμήσεις των αναγνωστών. Ποιο είναι όμως αυτό το έργο; Ποια η συμβολή του στην καθημερινότητα και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών;

O νέος αεροσταθμός του «Μακεδονία», εκσυγχρονίζει και διπλασιάζει τους διαθέσιμους χώρους του αεροδρομίου, αυξάνοντας γεωμετρικά τις δυνατότητες του στην διακίνηση επιβατών. Επιπρόσθετα, με την ανακαίνιση και του υφιστάμενου αεροσταθμού, θα επιτευχθεί η συνολική αναβάθμιση του τερματικού σταθμού και η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει ένα αντάξιο της ιστορίας της, διεθνές αεροδρόμιο.

Πως φτάσαμε εδώ; Μέσω διεθνούς διαγωνισμού παραχώρησης για 40 χρόνια από το ΤΑΙΠΕΔ, που συμπεριέλαβε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονικής μαζί με άλλα 14. Από αυτή τη διαδικασία παραχωρησιούχος και υπεύθυνη διαχείρισης και εκμετάλλευσης, αναδείχθηκε η Fraport Greece.

ALEXANDER ZINELL

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fraport Greece, Αλεξάντερ Τσινέλ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα δήλωσε: “Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στους αναγνώστες του ypodomes.com για την αναγνώριση και βράβευση του υπό κατασκευή νέου τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ως το σημαντικότερο κατασκευαστικό έργο στην Ελλάδα.

Είμαστε περήφανοι που το σχέδιο μας για την αναβάθμιση του αεροδρομίου στη Θεσσαλονίκη απολαμβάνει τόσο μεγάλη αποδοχή. Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου έτσι ώστε μόλις αυτό τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των χρηστών. Η νέα δεκαετία ξημέρωσε για την Ελλάδα με 9 νέα αεροδρόμια ενώ τα υπόλοιπα 5 αναμένεται να ολοκληρωθούν νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό. Έχω την πεποίθηση ότι με τις νέες μας υποδομές αλλά και την επιχειρησιακή μας ικανότητα ότι θα αποτελέσουμε και εμείς κομμάτι της εθνικής προσπάθειας για τη δημιουργία συνθηκών ευημερίας για τη χώρα»

ΠΕΤΡΟΣ ΣΟΥΡΕΤΗΣ

Τα έργα ανέλαβε η ελληνική εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ, που ως μέλος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ομίλους της χώρας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, Πέτρος Σουρέτης μιλώντας στο ypodomes.com σημείωσε πως «Η ανάδειξη του νέου αεροσταθμού της Fraport Greece του ιστορικού αεροδρομίου Μακεδονία σε έργο της χρονιάς για το 2019 είναι αποτέλεσμα της ομαδικής προσπάθειας της υψηλής τεχνογνωσίας, δυναμικότητας και επαγγελματισμού της Intrakat. Ενός έργου που αποτελεί από κατασκευαστικής πλευράς ένα τεράστιο εγχείρημα καθώς περιλαμβάνει την
κατασκευή τριάντα τεσσάρων χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, σε διάστημα 30 περίπου μηνών χωρίς να διακοπεί η λειτουργία του αεροδρομίου. Ευχαριστούμε θερμά τους αναγνώστες του ypodomes.com για την επιλογή τους».

ΑΡΗΣ ΞΕΝΟΦΟΣ

Η αποκρατικοποίηση του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, «Μακεδονία», αποτέλεσε στρατηγικό στόχο από την αρχή της σφοδρής κρίσης της χώρας. Έχοντας ήδη την επιτυχημένη εμπειρία από το αεροδρόμιο της Αθήνας, το «Μακεδονία» θεωρήθηκε εξ αρχής η κορωνίδα των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που εισήλθαν σε διαγωνισμό παραχώρησης.

Το ΤΑΙΠΕΔ, ξεκίνησε το διαγωνισμό μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για τη χώρα αλλά πάρα ταύτα, συγκέντρωσε το διεθνές ενδιαφέρον. Το ποσό δε που συγκέντρωσε από τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση (1,4δισ.ευρώ), παραμένει μέχρι σήμερα, το υψηλότερο που έχει επιτευχθεί.

Ο Άρης Ξενόφος, εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, μίλησε στο ypodomes.com για αυτή τη μεγάλη διάκριση. «Η παραχώρηση της λειτουργίας των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Fraport Greece είναι ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα του ΤΑΙΠΕΔ, όχι μόνο για το οικονομικό της όφελος
(1,2 δισ. ευρώ εφάπαξ τίμημα και εκτιμώμενη συνολική αξία της παραχώρησης που προσεγγίζει τα 10 δισ. ευρώ), αλλά και για την νέα προοπτική που δημιούργησε για τις υποδομές της χώρας μας και για τον τουρισμό.

Η εικόνα των αεροδρομίων αλλάζει και οι υπηρεσίες αναβαθμίζονται. Οι επιβάτες το διαπιστώνουν αυτό μέρα με τη μέρα και οι αναγνώστες του ypodomes.com το επικροτούν, βραβεύοντας τα έργα αναβάθμισης του αεροδρομίου Μακεδονία ως «Έργο της Χρονιάς 2019».

Είναι χαρά και τιμή για όλους εμάς στο ΤΑΙΠΕΔ να γνωρίζουμε ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα που υλοποιούμε προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των πολιτών τυγχάνει της αποδοχής της κοινής γνώμης. Είναι σημαντικό να επενδύουν στη χώρα μας μεγάλοι ξένοι και εγχώριοι επενδυτές, να ενεργοποιούνται σημαντικά κεφάλαια, όπως στην περίπτωση της Fraport Greece και αυτές οι επενδύσεις να έχουν θετικό αποτύπωμα για την κοινωνία. Σε αυτή την προοπτική οι επενδυτές θα βρουν στο ΤΑΙΠΕΔ την αναγκαία υποστήριξη, ώστε να ξεδιπλώσουν τον αναπτυξιακό τους σχεδιασμό με μεγαλύτερη ευκολία και αποτελεσματικότητα, με το Ταμείο να λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ αυτών και του δημοσίου.

Όσον αφορά τους πολίτες, να γνωρίζουν ότι το ΤΑΙΠΕΔ παρακολουθεί και ελέγχει την εξέλιξη όλων των συμβάσεων, όπως και στην περίπτωση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ώστε οι επενδυτές να είναι συνεπείς με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου.

Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ

Το βραβείο για το ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019, θα απονεμηθεί στις 10 Ιουνίου 2020, στα πλαίσια του ITC 2020-4ο Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών. Θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών 10-11 Ιουνίου. Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα καλεστούν εκπρόσωποι της Fraport Greece, της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, του υπουργείου ΥΠΟΜΕ και του ΤΑΙΠΕΔ να παραλάβουν το βραβείο και να μιλήσουν για αυτό το πολύ σημαντικό έργο υποδομής της χώρας

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αφιερώματα

ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019, τα έργα αναβάθμισης του Αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία»

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019

Ολοκληρώθηκε προχθές 31 Δεκεμβρίου 2019 η μεγάλη online ψηφοφορία του ypodomes.com για την ανάδειξη του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019. Η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή και οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Σχεδόν 6.500 ψήφοι και πάνω από 45.000 views πιστοποιούν το μεγάλο ενδιαφέρον των αναγνωστών μας, σε ένα διαγωνισμό που τείνει να γίνει θεσμός.

ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019, ανακηρύσσεται το έργο αναβάθμισης του Αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία». Κατάφερε να συγκεντρώσει το 43,5% των ψήφων επικρατώντας έναντι των υπόλοιπων διαγωνιζόμενων έργων.

Από την αρχή της ψηφοφορίας το έργο του αεροδρομίου Μακεδονία έδειξε πως θα πρωταγωνιστεί στην ψηφοφορία. Ξεκίνησε ως ένα ντέρμπι με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Πελοποννήσου-Κρήτης, την τελευταία εβδομάδα, πήρε κεφάλι και βγήκε πρώτο με 800 ψήφους διαφορά από το δεύτερο, συγκεντρώνοντας 2.827 ψήφους.

ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019

ΤΟ ΝΙΚΗΤΗΡΙΟ ΕΡΓΟ

Τα έργα αναβάθμισης του αεροδρομίου Μακεδονία, ξεκίνησαν το 2018 και αφορούν στην κατασκευή ενός νέου αεροσταθμού 30.988 m2 και δημιουργία της πρόσβασης, την ανακαίνιση του υπάρχοντος τερματικού σταθμού, ένα νέο πυροσβεστικό σταθμό, την επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων ή σύνδεση με το δημοτικό δίκτυο, την αναδιοργάνωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών, την ανακαίνιση του οδοστρώματος της χώρους προσγείωσης-απογείωσης-στάθμευσης αεροσκαφών, την εγκατάσταση συστήματος «HBS inline screening» για τον έλεγχο των αποσκευών, την κατά 47% αύξηση των σταθμών Check-in (από 30 σε 44), την κατά 75% αύξηση των ζωνών παραλαβής αποσκευών (από 4 σε 7), την κατά 50% αύξηση του συνολικού αριθμού πυλών (από 16 σε 24) και τον διπλασιασμό των σημείων ασφαλείας και ελέγχου του αεροδρομίου από 6 σε 12.

Με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης μέσα στο 2020, το αεροδρόμιο Μακεδονία αυξάνει τη χωρητικότητα του κατά 100%, διαθέτοντας πλέον τις υποδομές για περισσότερες προσεγγίσεις πολλών  τύπων αεροσκαφών και μετατρέπεται σε ένα μεγάλο συγκοινωνιακό κόμβο της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης αναδεικνύοντας τον μητροπολιτικό ρόλο της Θεσσαλονίκης στις μεταφορές.

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ

Οι φετινοί νικητές του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019, για το έργο αναβάθμισης του Αεροδρομίου Μακεδονία,   είναι η Fraport Greece ως η παραχωρησιούχος εταιρεία και αναθέτουσα αρχή και η ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ως η εταιρεία που ανέλαβε την εργολαβία αυτή. Βραβείο επίσης θα παραλάβουν το Υπουργείο Υποδομών, ως ο ιδιοκτήτης της υποδομής κα το ΤΑΙΠΕΔ ως η υπεύθυνη αρχή ιδιωτικοποίησης των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων, μεταξύ των οποίων και εκείνο της Θεσσαλονίκης.

ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

Το βραβείο για το ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019, θα απονεμηθεί στις 10 Ιουνίου 2020, στα πλαίσια του ITC 2020-4ο Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών. Θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών 10-11 Ιουνίου.  Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα καλεστούν εκπρόσωποι της Fraport Greece, της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, του υπουργείου ΥΠΟΜΕ και του ΤΑΙΠΕΔ να παραλάβουν το βραβείο και να μιλήσουν για αυτό το πολύ σημαντικό έργο υποδομής της χώρας.

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Σε θεσμό μετατρέπεται η διαδικασία ανάδειξης του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ. Το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των αναγνωστών και οι χιλιάδες ψήφοι, αναδεικνύουν την μεγάλη δυναμική του γεγονότος. Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 2 Δεκεμβρίου και ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου. Τα 5 κορυφαία έργα που τέθηκαν στη διαδικασία ψηφοφορίας από το κοινό προήλθαν σαν αποτέλεσμα προηγούμενης επιλογής μέσα από μία δεξαμενή 20 υποψήφιων έργων  από δημοσιογράφους του ρεπορτάζ των υποδομών.  Άξιος διεκδικητής υπήρξε το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Πελοποννήσου-Κρήτης, έργο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα. Εξαιρετική παροουσία είχαν και τα έργα ολοκλήρωσης του σιδηροδρομικού άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου και ολοκλήρωσης του Προβλήτα ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά.

Δείτε παρακάτω την τελική κατάταξη:

ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019

 

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αφιερώματα

Το ypodomes.com σας εύχεται καλή χρονιά και ευτυχισμένο το 2020

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα