Newsroom

Η Πολιτική Επιτροπή (PAC) του CIVITAS είναι μια μικρή ομάδα ενεργών και επιτυχημένων πολιτικών της Ευρώπης, από πόλεις του Δικτύου CIVITAS. Δημιουργήθηκε το 2011 και βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG MOVE) για την προώθηση πολιτικών βιώσιμης κινητικότητας και μεταφορών.

Πρόσφατα η Επιτροπή υποδέχτηκε δύο νέες ελληνικές συμμετοχές, της κ. Ανδρούτσου και της κ. Μητσιάδη, οι οποίες έθεσαν υποψηφιότητα με την υποστήριξη του δικτύου CIVINET CY-EL. Το δίκτυο επέλεξε να στηρίξει, μεταξύ πολλών σπουδαίων αυτοδιοικητικών από την Ελλάδα και την Κύπρο, αποκλειστικά δύο γυναίκες, με κύριο στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στην επιτροπή.

Ο δεύτερος στόχος της πρωτοβουλίας του CIVINET ήταν η ενίσχυση της εθνικής εκπροσώπησης στην επιτροπή, προκειμένου να γίνει πιο συστηματική η συνεργασία της με το Δίκτυο CIVINET CY-EL και έτσι να προβληθούν καλύτερα τα προβλήματα και οι ιδιαιτερότητες του ελληνικού χώρου.

Η Μαρία Ανδρούτσου είναι Δήμαρχος στον Άγιο Δημήτριο από το 2011. Φέτος εκλέχτηκε για 3η φορά. Ο Άγιος Δημήτριος είναι ένας αστικός δήμος της Αττικής, με πληθυσμό μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων που αντιμετωπίζει ιδιαίτερες περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις.

Η κ. Ανδρούτσου έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος σε ζητήματα βιώσιμης κινητικότητας καθώς έθεσε σε λειτουργία 2 δωρεάν γραμμές αστικής συγκοινωνίας, επένδυσε στην ανάπλαση δημόσιων χώρων και οδών, ενώ επικεντρώνει την πολιτική της στην εφαρμογή ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων σε θέματα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης βάσει των 17 στόχων του ΟΗΕ.

Η Βασιλένα Μητσιάδη είναι Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Τρικκαίων, έχοντας προηγουμένως διατελέσει μεταξύ άλλων Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Έχει διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στον μετασχηματισμό της περιφερειακής, αγροτικής πόλης των Τρικάλων σε μία βιώσιμη και «έξυπνη» πόλη-πρότυπο.

Έχει εμπλακεί ενεργά σε πλήθος καινοτόμων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με πιο γνωστά αυτά που αφορούν στο λεωφορείο χωρίς οδηγό και την εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης, ενώ συντονίζει επί συναπτά έτη με απόλυτη επιτυχία την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας των Τρικάλων.

Στην Πολιτική Επιτροπή είναι ήδη μέλος από πέρυσι ο κ. Γεώργιος Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνης και ιδρυτικό μέλος του CIVINET CY-EL. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη βιώσιμη ανάπτυξη και ειδικότερα σε θέματα βιώσιμης διαχείρισης της ενέργειας, των υδατικών πόρων και της κινητικότητας των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης.

Ο Δήμος Ρεθύμνης ήταν ο πρώτος ελληνικός δήμος που εντάχθηκε σε καινοτόμο έργο του CIVITAS (DESTINATIONS), έχοντας ήδη απολαύσει σημαντικά οφέλη. Το Δίκτυο είχε στηρίξει και την υποψηφιότητα του κ. Μαρινάκη, αναγνωρίζοντας το σημαντικό του έργο στην προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στο Ρέθυμνο, αλλά και στην ίδρυση του Δικτύου CIVINET CY-EL.

Οι κυριότερες δραστηριότητες της Πολιτικής Επιτροπής του Civitas είναι:

– Συμβολή στην χάραξη ευρωπαϊκής πολιτικής για θέματα κινητικότητας, μέσω της παροχής συστάσεων πολιτικής στη Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG MOVE) και της δημοσίευσης πολιτικών δηλώσεων

– Ενίσχυση της σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του δικτύου πόλεων CIVITAS σε συνεργασία με τα (δι)εθνικά και περιφερειακά δικτύων CIVINEΤ.

– Συμμετοχή σε βασικές δραστηριότητες της CIVITAS, όπως θεματικές ομάδες εργασίας, εκπαιδευτικές επισκέψεις, ανταλλαγές προσωπικού, κ.λπ.

– Ενίσχυση της συμμετοχής των τοπικών πολιτικών στις δραστηριότητες του CIVITAS

– Υποστήριξη της οργάνωσης των βασικών δραστηριοτήτων του CIVITAS.

Ευχόμαστε καλή θητεία σε όλους και όλες και ως Δίκτυο στοχεύουμε σε μια καλή και αμοιβαία επωφελή συνεργασία.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV