Νίκος
Καραγιάννης

Τρέχουν πλέον οι εργασίες για την ανέγερση της νέας στέγης του ΤΕΕ στο δαχτυλίδι επί της Λεωφόρου Κηφισιάς. Οι εκσκαφές είναι πλέον σε πλήρη εξέλιξη και το έργο αναμένεται να προχωρήσει με την θεμελίωση των κτιρίων τους επόμενους μήνες. Το χρονοδιάγραμμα παρότι είναι αρκετά στενό τηρείται αυστηρά όπως και τα ενδιάμεσα χρονικά ορόσημα.

Μεγάλος στόχος είναι στα τέλη του 2025 το κτιριακό συγκρότημα να έχει ολοκληρωθεί και εντός του 2026 να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί η μεταφορά της έδρας του ΤΕΕ σε ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο. Τα έργα εκτελεί η ΤΕΡΝΑ ενώ τις μελέτες ανέλαβε η DELTA ENGINEERING ΑΕ – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ και την Μελέτη των Η/Μ Εγκαταστάσεων η ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕ.

Στο έργο Σύμβουλος Ανάπτυξης είναι η Dimand για λογαριασμού του κύριου του έργου που είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Πρόκειται να αναπτυχθεί σύγχρονο βιοκλιματικό συγκρότημα γραφείων σε σχήμα «Γ» με δύο υπόγεια το οποίο στοχεύει σε πιστοποίηση LEED Gold. Εκτός από τα κτήρια γραφείων και τους χώρους στάθμευσης, προβλέπονται επίσης τεχνικοί και βοηθητικοί χώροι, αμφιθέατρο, χώρος βιβλιοθήκης και γυμναστήριο.

To προφίλ του έργου

Αντικείμενο του έργου είναι η αξιοποίηση μέσω αντιπαροχής ακινήτου ιδιοκτησίας του ΤΕΕ με την ανέγερση νέου κτιριακού συγκροτήματος γραφείων με δύο υπόγεια, σε οικόπεδο 9.066,86 τ.μ.. Το ακίνητο βρίσκεται στον Δήμο Αμαρουσίου (Κόμβος Δαχτυλίδι) και περικλείεται από τις οδούς Διστόμου, Αλαμάνας, Λεωφόρο Κηφισίας και Αττική Οδό. Απέχει 11χλμ. από το κέντρο της Αθήνας και 24 χλμ. από τον Αερολιμένα Αθηνών. Η θέση του οικοπέδου εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση με αυτοκίνητο, αλλά και με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως λεωφορειακές γραμμές και προαστιακό σιδηρόδρομο.

Στο οικόπεδο αυτό θα κατασκευασθούν δύο όγκοι κτιρίων ανεξάρτητοι μεταξύ τους με κοινούς χώρους στάθμευσης σε δυο υπόγεια, τα οποία θα επεκτείνονται και εκτός του περιγράμματος των κτιρίων. Η ανωδομή αποτελείται από δύο ξεχωριστά κτίρια γραφείων με ισόγειο και τέσσερα επίπεδα. Τα δυο κτίρια έχουν αποτύπωμα σε σχήμα ‘Γ’ (μπούμερανγκ) και χωροθετούνται αντικριστά μεταξύ τους, δημιουργώντας έναν εσωτερικό κήπο – αυλή. Από το δεύτερο επίπεδο τα κτίρια υψώνονται με σταδιακή υποχώρηση μέχρι το τελευταίο επίπεδο δημιουργώντας αλλεπάλληλα φυτεμένα δώματα. Στους υπέργειους χώρους του κτιρίου θα εφαρμοστεί βιοκλιματικός σχεδιασμός με σκοπό την εξασφάλιση συνθηκών θερμικής και οπτικής άνεσης με την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση συμβατικής ενέργειας.

Το κτίριο που προορίζεται για να στεγάσει το ΤΕΕ θα έχει έκταση 3.791,60τμ Κύριας Χρήσης (ποσοστό 33,34%) και 75 θέσεις στάθμευσης. Εκτός από τα κτίρια γραφείων και τους χώρους στάθμευσης, προβλέπονται επίσης τεχνικοί και βοηθητικοί χώροι, αμφιθέατρο (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 200 ατόμων η οποία θα δύναται να χρησιμοποιηθεί για συνέδρια, συσκέψεις, εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες), χώρος βιβλιοθήκης (επιφανείας τουλάχιστον 180τμ) και γυμναστήριο.

Η συγκυρία της έναρξης των εργασιών είναι ιδιαίτερη καθώς συμπίπτει με την επέτειο των 100 ετών του ΤΕΕ. Παράλληλα, συμβολίζει στην κοινωνία τον πράσινο μετασχηματισμό του τεχνικού κόσμου και του ΤΕΕ ειδικότερα με ένα έργο – σταθμό.

Σημαντικότερα στοιχεία:

-Συνολική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων των υπογείων: 24.857,60τ.μ.

-Χώροι Κύριας Χρήσης σύμφωνα με την πρόταση αντιπαροχής:

-Κτίριο Α (Ανάδοχος): 7.579,89τμ Κύριας χρήσης και 157 θέσεις στάθμευσης

-Κτίριο Β (ΤΕΕ): 3.791,60τμ Κύριας Χρήσης και 75 θέσεις στάθμευσης

-ΧΡΗΣΕΙΣ: Ανωδομή: Κτίρια Γραφείων. Υπόγεια: Στάθμευση, Τεχνικοί και βοηθητικοί χώροι, Αμφιθέατρο, Γυμναστήριο

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV