Μαρίνα
Ξυπνητού

Με φουλ τις… μηχανές «τρέχουν» οι εργασίες για τα δύο μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 1 GW στη Δυτική Μακεδονία, με πηγές να εξηγούν στο ypodomes.com ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος και το έργα πρόκειται να παραδοθούν εντός χρονοδιαγράμματος, δηλαδή μέσα στο 2025.

Το πρώτο έργο της ΔΕΗ, το φωτοβολταϊκό «Φοίβη» που θα αναπτυχθεί στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, απαρτίζεται από τρεις διαφορετικές υποπεριοχές συνολικής έκτασης περίπου 10.000 στρεμμάτων στις οποίες πρόκειται να εγκατασταθούν περίπου 950.000 Φ/Β πλαίσια bifacial τεχνολογίας. Για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, τα φωτοβολταϊκά πλαίσια θα εγκατασταθούν σε ιχνηλάτες μονού άξονα (trackers).

Μετά την αποπεράτωση και τη σύνδεση με το σύστημα, η παραγωγή του Φ/Β Σταθμού αναμένεται να φτάνει την 1 ΤWh, ενέργεια που αντιστοιχεί στις ανάγκες περίπου 200.000 νοικοκυριών και που πρόκειται να καλύψει σχεδόν το 2,5% της εγχώριας παραγωγής ενέργειας. Παράλληλα, με τη λειτουργία του σταθμού αποτρέπεται η εκπομπή 550 kt CO2 ετησίως.

Να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση για τη «Φοίβη Ενεργειακή Μονοπρόσωπη Α.Ε.», που αποτελεί θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Η χρηματοδότηση του έργου περιλαμβάνει τη χορήγηση μακροπρόθεσμου δανείου, συνολικού ύψους 294,4 εκατ. ευρώ, με την αξιοποίηση δανειακών κεφαλαίων, ύψους 184 εκατ. ευρώ, από πόρους του ΤΑΑ, και με συγχρηματοδότηση ύψους 110,4 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς. Εκπρόσωπος των Ομολογιούχων ορίστηκε η Τράπεζα Πειραιώς και Διαχειριστής Πληρωμών ορίστηκε η Τράπεζα Eurobank. Το υπολειπόμενο 20% του επενδυτικού έργου της «Φοίβη» ύψους 73,6 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια της εταιρείας.

Αντίστοιχη πρόοδος όμως – όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές – υπάρχει και για το έτερο φωτοβολταϊκό πάρκο «Ορυχείο ΔΕΗ Αμύνταιο» συνολικής ισχύος περίπου 450 MWp, που υλοποιείται σε συνεργασία με την RWE και αναμένεται να μπει στην πρίζα επίσης μέσα στο έτος.

O συνολικός προϋπολογισμός της μονάδας ανέρχεται σε 255,4 εκατ. ευρώ και ήδη έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 127,7 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Τα υπόλοιπα κεφάλαια θα χρηματοδοτηθούν με τραπεζικό δανεισμό ύψους 76,6 εκατ. ευρώ, κατ’ αναλογία από τις τράπεζες Alpha Bank ΑΕ, Eurobank ΑΕ και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ, καθώς και από ίδια κεφάλαια ύψους 51,1 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, ο Όμιλος ΔΕΗ προχωρά δυναμικά με την ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ, καθώς νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά προστίθενται συνεχώς στα υφιστάμενα έργα της εταιρείας, τα οποία έχουν ήδη φτάσει να έχουν εγκατεστημένη ισχύ περίπου 5,5 GW. Από αυτά, περίπου 1,5 GW βρίσκονται στη Ρουμανία.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV