Νίκος
Καραγιάννης

Ολοκληρώθηκε η επιθεώρηση – αυτοψία που έγινε με τον ίδιο ανάδοχο (Δευτεραίος) που έκανε την αυτοψία το 2018 για λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ.

Σύμφωνα με τα την αναφορά:
Δεν υπάρχει ορατή επί τα χείρω μεταβολή της κατάστασης της κοίτης. Η διάβρωση της πλάκας είναι στα ίδια με πριν επίπεδα. Τα νεροφαγώματα σε πλήθος και έκταση είναι επίσης περίπου τα ίδια.
Δεν είναι δυνατή η εκτίμηση της κατάστασης θεμελίωσης του μεσαίου τοιχείου που στηρίζει την πλάκα στα σημεία που είναι τα νεροφαγώματα. Πρέπει να στραγιστούν τα νερά.
Επισυνάπτεται νεότερη εκτίμηση της κατάστασης από πλευράς μας.

Αυτή την περίοδο διερευνούμε την τεχνική εφικτότητα και το κόστος μιας λύσης με “ενόργανη” online παρακολούθηση της συμπεριφοράς της πλάκας.

Θέμα: Διακοπή κυκλοφορίας του τραμ στο Σύνταγμα
Την 17/10/18 ανακοινώθηκε σε κοινή συνέντευξη τύπου της ηγεσίας του ΥΜΕ και της Περιφέρειας Αττικής η αναστολή της λειτουργίας της γραμμής του τραμ προς το ΣΥΝΤΑΓΜΑ, για προληπτικούς λόγους. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρμοδίων, η κοίτη του ποταμού Ιλισού, η οποία διατρέχει υπογείως την οδό Καλλιρρόης, επάνω στην οποία εδράζεται η γραμμή του τραμ, παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα διάβρωσης. Έκτοτε το τραμ λειτουργεί έως την στάση ΚΑΣΟΥΜΟΥΛΗ, (τελευταία στάση πριν την είσοδο της γραμμής στην Καλλιρρόης) όπου τα οχήματα αναστρέφουν.
Ως ΣΤΑΣΥ, δεν έχουμε παραλάβει κάποια επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο ή από άλλον εμπλεκόμενο φορέα (ΕΥΔΑΠ, Περιφέρεια) που να μας ενημερώνει για τα προβλήματα της κοίτης και τον κίνδυνο ασφάλειας λειτουργίας που αυτά παρουσιάζουν.
Το Υπουργείο όρισε την ΕΥΔΑΠ (φορέας με εμπειρία σε παρόμοια προβλήματα) ως συντονιστή των συναρμόδιων φορέων (Περιφέρεια, ΣΤΑΣΥ) για τον σχεδιασμό και την αποκατάσταση των προβλημάτων. Σε συναντήσεις που ακολούθησαν μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Περιφέρειας Αττικής, της ΕΥΔΑΠ και της ΣΤΑ.ΣΥ., παραδόθη¬καν τα στοιχεία και οι μελέτες που διαθέτει η ΣΤΑΣΥ. Η ΣΤΑΣΥ από την πλευράς της, ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στην αποκατάσταση του τμήματος της κοίτης που αφορά στην γραμμή τραμ.
Σημειώνεται ότι η ΣΤΑΣΥ ήδη από τον Απρίλιο 2015 είχε αποταθεί στην Διεύθυνση Υδραυλικών Έργων Περιφέρειας Αττικής, ως αρμόδια υπηρεσία, για να εκκινήσει τη καταγραφή προβληματικών σημείων στο Τεχνικό (σε μήκος 700 μέτρων), την εκπόνηση συμπληρωματικών μελετών και την ενδεχόμενη μελέτη αποκατάστασης η οποία όμως απάντησε ότι αδυνατούσε να ανταποκριθεί. Στην συνέχεια η ΣΤΑΣΥ εκπόνησε τη μελέτη με δικούς της πόρους, την οποία απέστειλε τον Απρίλιο 2017 στη Διεύθυνση Αντιπλημμυρι¬κών & Εγγειοβελτιωτικών Έργων της Γενικής Γραμματείας Υποδομών.
Για την επίσπευση της επανέναρξης της λειτουργίας του τραμ, και πριν αποφασιστεί οποιαδήποτε οριστική λύση, ο αρμόδιος φορέας -λαμβάνοντας υπόψη και τα δεδομένα που έχει στην διάθεσή του- θα μπορούσε:
• Να επιτρέψει την κυκλοφορία του τραμ, αφού προηγουμένως έχει εγκαταστήσει online σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής μικρο-μετακινήσεων της πλάκας σε επιλεγμένα σημεία. Από την μελέτη και ανάλυση των δεδομένων του συστήματος μπορεί να διαπιστώνεται η ασφαλής στήριξη της πλάκας και να προβλεφθεί εγκαίρως οποιαδήποτε ανασφαλής κατάσταση.
• Να εκτρέψει / αντλήσει τα νερά που καλύπτουν τα νεροφαγώματα, προκειμένου να αποκαλυφθεί και να διαπιστωθεί η κατάσταση της θεμελίωσης του τοιχίου που στηρίζει την πλάκα, και να προβεί σε άμεση ενίσχυση των θεμελιώσεων, αν και όπου αποδειχθεί ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο.

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας