Connect with us

Τρένο

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Τροποποιήσεις δρομολογίων για τις ημέρες του Πάσχα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέο τραίνο ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης που έχουν ανακοινωθεί από την πολιτεία, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. τροποποιεί επιλεγμένα δρομολόγια για τις ημέρες του Πάσχα, ως ακολούθως:

Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα:

Κατάργηση των αμαξοστοιχιών 56 και 57 την Κυριακή του Πάσχα (19.04).

Χαλκίδα – Αθήνα – Χαλκίδα:

Κατάργηση των αμαξοστοιχιών 1532 & 1537 την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα (19 & 20.04.2020).

Προαστιακός Λάρισας-Θεσσαλονίκης:

Κατάργηση των αμαξοστοιχιών 1590 – 1593 – 2592 – 2595 την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα (19 & 20.04.2020).

Δρομολόγια Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Θεσσαλονίκη:

Καταργείται η αμαξοστοιχία 3632 από την Μ. Παρασκευή (17.04) έως και τη Δευτέρα του Πάσχα (20.04) και η αμαξοστοιχία 3631 από το Μ. Σάββατο (18.04) έως και τη Δευτέρα του Πάσχα (20.04.2020).

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. εύχεται σε όλους ένα καλό και ασφαλές Πάσχα.

Μένουμε σπίτι.

image_pdfimage_print

Τρένο

Προς υλοποίηση ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού επιβατικών τρένων με υδρογόνο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

coradia ilint

Ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού επιβατικών τρένων με υδρογόνο παγκοσμίως θα αρχίσει να κατασκευάζεται τον Σεπτέμβριο στo Bremervoerde της Κάτω Σαξονίας. Εκπρόσωποι του κράτους και των εμπλεκόμενων εταιρειών συναντήθηκαν στο σημείο για μια συμβολική τελετή θεμελίωσης.

Μια δοκιμαστική περίοδος δεκαοκτώ μηνών για τους δύο πρώτους συρμούς ολοκληρώθηκε με επιτυχία στα τέλη Φεβρυαρίου. Το έργο κινητικότητας, το οποίο έχει συγκεντρώσει το διεθνές ενδιαφέρον, προχωράει πλέον στην επόμενη φάση του. Η εταιρεία αερίων και μηχανολογικών εφαρμογών Linde θα κατασκευάσει και θα αναλάβει τη λειτουργία του σταθμού ανεφοδιασμού με υδρογόνο κοντά στον σταθμό του Bremervoerde για λογαριασμό της Εταιρείας Τοπικών Μεταφορών της Κάτω Σαξονίας (LNVG).

Οι υπόλοιποι εταίροι είναι η κατασκευάστρια εταιρεία σιδηροδρομικών οχημάτων Αlstom, το κράτος της Κάτω Σαξονίας και η Εταιρεία Σιδηροδρόμων και Μεταφορών Elbe-Weser (EVB).

Μετά την ολοκλήρωση, η οποία αναμένεται στα μέσα του 2021, ο σταθμός ανεφοδιασμού με υδρογόνο θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα, κινητή λύση ανεφοδιασμού. Με χωρητικότητα περίπου 1.600 κιλά υδρογόνου ημερησίως, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους, ονομαστικά, σταθμούς ανεφοδιασμού με υδρογόνο παγκοσμίως.

Από τις αρχές του 2022, 14 τοπικοί συρμοί υδρογόνου, τους οποίους προμηθεύει η Alstom, θα ανεφοδιάζονται εκεί σε καθημερινή και εικοσιτετράωρη βάση, εφόσον απαιτείται. Χάρη στη δυνατότητα αυτονομίας για 1.000 χιλιόμετρα, οι συρμοί πολλαπλών μονάδων θα μπορούν να κινούνται χωρίς εκπομπές καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας στο δίκτυο της EVB μόλις με ένα γέμισμα της δεξαμενής.

Οι περιοχές επέκτασης του σταθμού ανεφοδιασμού θα επιτρέψουν αργότερα την επιτόπου παραγωγή υδρογόνου με τη χρήση ηλεκτρόλυσης και αναγεννητικής ηλεκτρικής ενέργειας. «Η τελετή θεμελίωσης για τον πρώτο σταθμό ανεφοδιασμού επιβατικών τρένων με υδρογόνο αποτελεί σημαντικό βήμα προς ένα έργο – πρότυπο από την Κάτω Σαξονία», δήλωσε η Carmen Schwabl, Διευθύνουσα Σύμβουλος της LNVG. Η πρωτοβουλία να δοκιμαστεί το αέριο ως καύσιμο στις τοπικές σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών προήλθε από την LNVG.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που διαδραματίζουμε καθοριστικό ρόλο σε αυτό το καινοτόμο και πρωτοποριακό σε παγκόσμιο επίπεδο έργο», σχολίασε ο Mathias Kranz, υπεύθυνος εκ μέρους της Linde για τον τομέα Onsite & Bulk στη Γερμανία. H Linde έχει εστιάσει επί μακρόν στο υδρογόνο, το οποίο μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην απεξάρτηση από τον άνθρακα. Η χρήση του υδρογόνου ως καυσίμου για τρένα θα περιορίσει σημαντικά την περιβαλλοντική επιβάρυνση, καθώς ένα κιλό υδρογόνου αντικαθιστά περίπου 4,5 λίτρα καύσιμου ντίζελ.

«Η κατασκευή του σταθμού ανεφοδιασμού με υδρογόνο στο Bremervörde θα δημιουργήσει τη βάση για τη λειτουργία της σειράς των χωρίς εκπομπές συρμών μας με υδρογόνο στο δίκτυο Weser-Elbe. Εκτιμάμε πραγματικά το γεγονός ότι η Linde, ως έμπειρος πάροχος υδρογόνου, αναλαμβάνει τώρα πια και τον ανεφοδιασμό της σειράς συρμών, σε συνέχεια της επιτυχημένης δοκιμαστικής λειτουργίας», επισημαίνει ο Jörg Nikutta, Διευθύνων Σύμβουλος Γερμανίας και Αυστρίας της Alstom.

«Αισθανόμαστε υπερήφανοι που ήμασταν η πρώτη σιδηροδρομική εταιρεία στον κόσμο, με άδεια λειτουργίας τρένων με κυψέλη καυσίμου στο δίκτυο Weser-Elbe. Aπό την πρώτη στιγμή, oι επιβάτες μας έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα τρένα μας και την τεχνολογία τους. Πέρα από τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα θορύβου που παράγουν, οι συρμοί υδρογόνου εντυπωσιάζουν επίσης χάρη στις μηδενικές εκπομπές τους, ειδικά σε μια εποχή κλιματικής αλλαγής. Για τους οδηγούς των τρένων μας, η λειτουργία του iLint αποτέλεσε πολύ ισχυρό κίνητρο», τόνισε ο Andreas Wagner, επικεφαλής του τομέα SPNV και εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος της Eisenbahnen und Verkehrsbetriebe Elbe-Weser GmbH (evb).

Το έργο χρηματοδοτείται από το εθνικό πρόγραμμα καινοτομίας για την τεχνολογία υδρογόνου και κυψελών καυσίμου, του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Μεταφορών και Ψηφιακών Υποδομών. Η NOW GmbH θα συντονίσει την οδηγία χρηματοδότησης και η Project Management Jülich (PtJ) θα είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση.

Σχετικά με το Coradia iLint

Το Coradia iLint είναι το πρώτο επιβατικό τρένο παγκοσμίως, το οποίο τροφοδοτείται από μια κυψέλη καυσίμου υδρογόνου, που παράγει ηλεκτρική ενέργεια με σκοπό την πρόωση. Πλήρως απαλλαγμένο από τις εκπομπές ρύπων, το τρένο αυτό είναι αθόρυβο και αποβάλλει μόνο υδρατμούς και νερό συμπύκνωσης. Ο συρμός διαθέτει ποικίλες καινοτομίες: μετατροπή καθαρής ενέργειας, ευέλικτη αποθήκευση ενέργειας σε συσσωρευτές, και έξυπνη διαχείριση κινητήριας ισχύος και διαθέσιμης ενέργειας. Ειδικά σχεδιασμένο για χρήση σε γραμμές χωρίς ηλεκτροκίνηση, το Coradia iLint καθιστά εφικτές τις καθαρές, βιώσιμες σιδηροδρομικές μεταφορές.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τρένο

ΠΕΠΕ: Ικανοποίηση για τα μέτρα στήριξης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Railbus της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

H Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Ελξης (ΠΕΠΕ) με δελτίο τύπου που εξέδωσε δηλώνει την ικανοποίηση των μηχανοδηγών, για την τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στην Ελληνική Βουλή την περασμένη εβδομάδα για τα μέτρα στήριξης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας (περιορισμός θέσεων στις αμαξοστοιχίες καθώς η πληρότητα τους με Νόμο περιορίστηκε στο 50 ή 65%).

Όπως αναφέρει, αντίστοιχες προβλέψεις υπήρξαν για πολλές σιδηροδρομικές εταιρείες σε όλη την Ευρώπη. “Θεωρούμε αυτονόητο, ότι τόσο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών, όσο και ο μέτοχος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ συμφωνούν ότι η ενίσχυση της θα πρέπει να συνδυαστεί – όπως είχε προβλεφθεί και στην σύμβαση των ΥΓΟΣ το 2015- με την διατήρηση των θέσεων εργασίας, των εργασιακών-ασφαλιστικών-συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ θα πρέπει άμεσα να καλυφθούν και οι κενές θέσεις εργασίας με κατά προτεραιότητα πρόσληψη των συναδέλφων που δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις του στην τεχνική βάση” σημειώνεται στο δελτίο τύπου.

Όπως υπογραμμίζεται με την δράση του Σωματείου της ΠΕΠΕ και τις συμφωνίες με τις σιδηροδρομικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια για την πρόσληψη νέων μηχανοδηγών, κανένα δρομολόγιο του Προαστιακού Αθήνας- Θεσσαλονίκης ή των InterCity που συνδέουν τα μεγάλα αστικά κέντρα δεν καταργήθηκε την θερινή περίοδο, ενώ η εφοδιαστική αλυσίδα εξυπηρετείται στον ίδιο ρυθμό καθόλη την διάρκεια της πανδημίας από όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον Ελληνικό Σιδηρόδρομο με τους μηχανοδηγούς να εκτελούν τα καθήκοντα τους με υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Στο δ.τ. η ΠΕΠΕ σημειώνει πως “Η κρίση της πανδημίας πρέπει να βοηθήσει όλους να συνειδητοποιήσουν ότι και στην Ελλάδα ήρθε η ώρα για την αποτελεσματική «στροφή στον σιδηρόδρομο» στα πλαίσια της πράσινης συμφωνίας (European Green Deal) που συζητείται στην Ευρώπη αυτήν την περίοδο. Είναι καιρός να κάνουμε τον κόσμο πιο οικολογικό-βιώσιμο καθώς και να δώσουμε στην χώρα μας την σημασία που αξίζουν οι εμπορευματικές μεταφορές”.

Ολοκληρώνοντας η ΠΕΠΕ υποστηρίζει πως θα συνεχίσει να απαιτεί την ολοκλήρωση των έργων υποδομής, ιδιαίτερα στον τομέα των συστημάτων ασφάλειας και την ηλεκτροκίνηση, την άμεση επαναλειτουργία του Δικτύου της Πελοποννήσου και όλων των δρομολογίων στην περιφέρεια, την πρόσληψη νέων μηχανοδηγών, την ισότιμη εφαρμογή των διατάξεων του 4ου σιδηροδρομικού πακέτου σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ (ιδιαίτερα για τις προβλέψεις τους σε ζητήματα ασφάλειας), καθώς και την σύναψη κλαδικής σύμβασης που θα προστατεύει στο σύνολο τα εργασιακά τους δικαιώματα στην Ελληνική Επικράτεια αναγνωρίζοντας & την συμβολή τους στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τρένο

ΡΑΣ: Ξεκινά η διενέργεια εξετάσεων για υποψήφιους μηχανοδηγούς

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Cargo Train

Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), ως αρμόδια Αρχή για την έκδοση αδειών μηχανοδηγού, ανακοινώνει τη διενέργεια εξετάσεων υποψηφίων μηχανοδηγών για την απόκτηση ευρωπαϊκής άδειας μηχανοδήγησης.

Επισημαίνεται ότι μετά την περσινή πρώτη επιτυχημένη διοργάνωση εξετάσεων για την απόκτηση άδειας μηχανοδηγού στις οποίες έλαβαν μέρος εξήντα οκτώ (68) υποψήφιοι μηχανοδηγοί της Σιδηροδρομικής Επιχείρησης (ΣΕ) ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η ΡΑΣ διοργανώνει φέτος για δεύτερη φορά εξετάσεις για την απόκτηση άδειας μηχανοδηγού.

Οι εξετάσεις για το Θεωρητικό Μέρος θα διεξαχθούν την Παρασκευή 31-07-2020 στο ΚΕΚ ΟΣΕ ενώ για το Πρακτικό Μέρος θα διεξαχθούν την Τρίτη 04-08-2020 σε δρομολόγιο επί τμήματος της εθνικής σιδηροδρομικής υποδομής, με αφετηρία τον Επιβατικό Σταθμό Θεσσαλονίκης. Στις εξετάσεις αναμένεται να συμμετάσχουν είκοσι τέσσερις (24) υποψήφιοι μηχανοδηγοί των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων PEARL, RCLG και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι οποίοι περάτωσαν με επιτυχία τα αντίστοιχα προγράμματα εκπαίδευσης στο αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό κέντρο του ΟΣΕ.

Οι επιτυχόντες στις εξετάσεις θα λάβουν «ευρωπαϊκή» άδεια μηχανοδηγού η οποία πληροί τις προδιαγραφές του Παραρτήματος Ι του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 36/2010, εκδίδεται στην ελληνική γλώσσα από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) και εκτυπώνεται από τη Διεύθυνση Ελέγχου Εγγράφων Ασφάλειας (πρώην Διεύθυνση Διαβατηρίων) του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Είναι προφανές ότι η παραγωγή νέων «ευρωπαϊκών» αδειών μηχανοδηγού, μετά από την προβλεπόμενη εκπαίδευση και εξέταση, δηλώνει τη συνεχή συμμόρφωση της χώρας μας με τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου και συγχρόνως συμβάλλει στο άνοιγμα και στην ανάπτυξη της ελληνικής σιδηροδρομικής αγοράς, μειώνοντας συνεχώς εμπόδια και φραγμούς.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα