Newsroom

Eπενδύσεις δρομολογεί o Όμιλος Fourlis. Τον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου της Trade Estates ΑΕΕΑΠ με ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 350 εκατ. ευρώ, δρομολογεί με ταχείς ρυθμούς ο  Όμιλος Fourlis, προτού προχωρήσει στην εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος του ομίλου Βασίλης Φουρλής κατά τον σχολιασμό των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου του Ομίλου, παραδεχόμενος ότι στόχος ήταν και παραμένει, η Trade Estates AEΕΑΠ να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην Ελλάδα και στις γειτονικές χώρες σε ό,τι αφορά τα ακίνητα της κατηγορίας big boxes και τα κέντρα εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η απόφαση της Fourlis να εισέλθει στον κλάδο επενδύσεων σε real estate, μέσω νέας θυγατρικής εταιρείας, ελήφθη το 2018. Η νέα θυγατρική του Ομίλου με την επωνυμία Trade Estates ΑΕΕΑΠ, έλαβε τη σχετική άδεια λειτουργίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 28 Φεβρουαρίου 2019, με ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων λιανικής αγοράς και υποδομών ηλεκτρονικού εμπορίου αξίας 185 εκατ. ευρώ. Για να εξασφαλίσει την υπογραφή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη σύσταση της, μόλις τον περασμένο Ιούλιο.

Το χαρτοφυλάκιο των 185 εκατ. ευρώ

Στο χαρτοφυλάκιο της Trade Estates ΑΕΕΑΠ ανήκουν 4 ακίνητα retail που φιλοξενούν ΙΚΕΑ, ένα εμπορικό κέντρο στον Ρέντη, ένα logistic center στο Σχηματάρι, αλλά και ένα logistic center στα Οινόφυτα. Πρόκειται για επτά ακίνητα, συνολικής έκτασης 177.450 τ.μ. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο Όμιλος, η πληρότητα προσεγγίζει το 100% (99,8%), η απόδοση (yield) το 7,3%, ενώ τα έσοδα από ενοίκια ανέρχονται σε 13,5 εκατ. ευρώ.

Οι εγκαταστάσεις logistics του ομίλου Φουρλή στα Οινόφυτα - Trade Logistics
Οι εγκαταστάσεις logistics του ομίλου Φουρλή στα Οινόφυτα – Trade Logistics

Ειδικότερα, στο χαρτοφυλάκιο ανήκουν 4 ακίνητα retail που φιλοξενούν ΙΚΕΑ  (ένα στη Θεσσαλονίκη 24.000 τ.μ. με αξία πάνω από 43 εκατ. ευρώ με έσοδα από ενοίκια 3,1 εκατ. ευρώ, ένα στα Ιωάννινα 29.000 τ.μ. αξίας 12,9 εκατ. ευρώ, ένα στην Κύπρο 20.750 τ.μ. αξίας 32,1 εκατ. ευρώ με έσοδα από ενοίκια 3,1 εκατ. ευρώ και ένα στη Σόφια 20.300 τ.μ. αξίας 44,4 εκατ. ευρώ με έσοδα από ενοίκια 3,4 εκατ. ευρώ).

Επίσης, της ανήκει ένα εμπορικό κέντρο στον Ρέντη (6.600 τ.μ., αξίας 16 εκατ. ευρώ) και δύο logistic center, ένα στο Σχηματάρι (46.600 τ.μ., αξίας 25,3 εκατ. ευρώ, έσοδα από ενοίκια 2 εκατ. ευρώ) και ένα στα Οινόφυτα (30.200 τ.μ., αξίας 8,8 εκατ. ευρώ).

Στόχος ο διπλασιασμός του χαρτοφυλακίου

Ο Όμιλος FOURLIS μέσω της δραστηριοποίησης στον κλάδο αυτό, όπως αφ’ής στιγμής έκανε γνωστό, επιδιώκει

  • να αυξήσει την ευελιξία του στην πρόσβαση σε κεφάλαια,
  • να βελτιώσει τις συνολικές αποδόσεις των περιουσιακών του στοιχείων,
  • να κεντρικοποιήσει την ιδιοκτησία και τη διαχείριση των ακινήτων του, και
  • να βελτιώσει τον φορολογικό του σχεδιασμό.

Στόχος της διοίκησης είναι, σε βάθος διετίας, η νέα Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας να έχει διπλασιάσει την αξία αποτίμησης των ακινήτων της και να ανέλθει στα επίπεδα των 350-400 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, προχωράει τον σχεδιασμό για τον εμπλουτισμό του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της με νέα ακίνητα, τα οποία θα προέλθουν είτε μέσω της ανάπτυξης νέων καταστημάτων του ομίλου, είτε μέσω της συνεργασίας με τρίτους.

Δηλαδή, δεν αποκλείεται το μοντέλο στρατηγικών επενδυτών που θα μπορούσαν δυνητικά να εισφέρουν ακίνητα εμπορικού χαρακτήρα, με αντάλλαγμα την απόκτηση μετοχών της Trade Estates.

Πάντως η νεότευκτη ΑΕΕΑΠ συνεχίζει το πρόγραμμα αγορών ακινήτων και συνεργασιών. Μετά την αγορά οικοπέδου στα Σπάτα από κοινού με την Ten Brinke Hellas και την εξαγορά της Recon AE, η Trade Estates αγόρασε και το ακίνητο, που φιλοξενεί το μίνι ΙΚΕΑ στον Πειραιά. Μάλιστα, το πλαίσιο συνεργασίας με την Ten Brinke Hellas διευρύνεται και για την αξιοποίηση ακινήτων στην Πάτρα (στο ακίνητο της πρώην ΑΒΕΞ) και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Άλλες επενδύσεις

Αναφορικά με το ακίνητο της Πάτρας, συνολικής έκτασης 21,5 στρεμμάτων, που αποκτήθηκε πέρυσι από την Ten Brinke, το τίμημα ανήλθε στα 3,3 εκατ. ευρώ. Ενώ, το νέο εμπορικό πάρκο που αναμένεται να δημιουργηθεί κοντά στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου στην Κρήτη, θα είναι έκτασης 42 στρεμμάτων.

Επίσης, η Trade Estates είχε πλειοδοτήσει για το εμπορικό Florida στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης στον σχετικό διαγωνισμό του fund Pradera, παρότι η πανδημία ματαίωσε τον σχεδιασμό. Πρόκειται για χώρο 30.000 τ.μ. για τον οποίο όταν επαναληφθεί ο πλειοδοτικός διαγωνισμός, θεωρείται βέβαιο ότι η Trade Estates θα επανέλθει με προσφορά πέριξ των 50 εκατ. ευρώ.

To μεγάλο deal για την Trade Estates ΑΕΕΑΠ, εν όψει μάλιστα και της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο, είναι η συμφωνία με τη Lamda Development και η συμμετοχή της στη μεγαλύτερη επένδυση που πρόκειται να υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας. Πρόκειται για το επενδυτικό πλάνο του mall των 72.000 τ.μ. στο Ελληνικό που η εταιρεία θα επενδύσει 55 εκατ. ευρώ.

Το προφίλ του στρατηγικού εταίρου

Ο σχεδιασμός για την εξεύρεση στρατηγικού εταίρου χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2019, αλλά πλέον, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην οικονομική έκθεση εξαμήνου, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη της άνοιξης του 2022.

Επαγγελματίες σύμβουλοι εξεύρεσης επενδυτών, βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με ενδιαφερόμενους, έχοντας μάλιστα ανταλλάξει και προσχέδια συμβατικών κειμένων και προϋπολογιστικών μεγεθών.

Μέσω της έλευσης ενός στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος ενδεχομένως να εισφέρει και σε είδος (δηλαδή ακίνητα, με αντάλλαγμα μετοχές της Trade Estates), θα περιοριστεί σημαντικά και το ρίσκο για τους μελλοντικούς επενδυτές, άμα τη δημόσια εγγραφή της στο Χρηματιστήριο. Ο περιορισμός του ρίσκου θα προέλθει από την προσθήκη και άλλων μισθώσεων πέραν των εταιρειών του ομίλου Φουρλή, από τις οποίες προέρχονται σήμερα σχεδόν όλα τα έσοδα της Trade Estates.

Χρονιά εγγραφών των ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο

Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, που είναι προς πώληση, περιλαμβάνει τα καταστήματα ΙΚΕΑ σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λευκωσία, Σόφια Βουλγαρίας, η εταιρεία διαχείρισης ακίνητων ΡΕΝΤΗΣ, τα logistics center σε Σχηματάρι και Οινόφυτα και οι συμμετοχές στις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων MANTENKO, POLIKENCO και Sevas Ten με ακίνητα σε Ηράκλειο, Πάτρα και Σπάτα.

Στόχος της Trade Estates είναι να ενισχύσει σημαντικά το χαρτοφυλάκιό της κατά τη διάρκεια του 2021 και του 2022, ώστε να εξασφαλίσει μια επιτυχημένη εγγραφή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πιθανότατα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Πρόκειται για ένα έτος ορόσημο για τις εταιρείες του κλάδου, καθώς πέραν των τεσσάρων Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) Prodea, Trastor, Intercontinental-International και BriQ Properties που ήδη διαπραγματεύονται στο ΧΑ, μέσα στο 2022 αναμένεται μια σειρά δημοσίων εγγραφών μετοχών εταιρειών ακινήτων.

Συγκεκριμένα, η Lamda Development σχεδιάζει να εισάγει τις μετοχές της Lamda Malls κατά το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, όπως επίσης η Noval και η Orilina Properties. Ενώ, πιθανή είναι και η αύξηση κεφαλαίου της Prodea Investments.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV