Connect with us

Ηλεκτρική ενέργεια

Toyota: Δοκιμάζει μοντέλο με ηλιακή ενέργεια

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε φόρτιση

Ένα βήμα πιο μπροστά στο κομμάτι της ηλεκτροκίνησης κάνει η Toyota, η οποία το τελευταίο διάστημα πειραματίζεται με ένα ηλιακό Prius ελπίζοντας ότι σύντομα θα καταφέρει να κινήσει το αυτοκίνητο για μεγάλη αυτονομία χιλιομέτρων μόνο με τη βοήθεια του ήλιου.

Οι άνθρωποι της ιαπωνικής εταιρείας τοποθέτησαν ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή του μοντέλου, στο καπώ, στο πίσω παράθυρο και στην αεροτομή, με σκοπό να έχουν στη διάθεσή τους όσο το δυνατόν περισσότερα τετραγωνικά εκατοστά ηλιακών συλλεκτών. Το ηλεκτρικό ρεύμα που συλλέγεται μεταφέρεται κατευθείαν στη μπαταρία του κινητήρα, έτσι ώστε το Prius να μπορεί να φορτίζεται όταν κινείται ή ακόμη και όταν είναι σταθμευμένο.

Σε μία καλή μέρα, με αρκετή ηλιοφάνεια, οι μηχανικοί διαπίστωσαν ότι η ηλιακή ενέργεια μπορεί να κινήσει το Prius για απόσταση μέχρι 56 χιλιόμετρα. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται όταν ο καιρός είναι συννεφιασμένος, με την αυτονομία να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Σε αυτήν την περίπτωση το Prius θα πρέπει να συνδεθεί στην πρίζα προκειμένου να αποκτήσει την απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια για την κίνησή του.

Σημειώνεται, ότι ο βασικός κορμός του αυτοκινήτου είναι γεμάτος με μπαταρίες για τους ηλιακούς συλλέκτες, προσθέτοντας επιπλέον βάρος περίπου 80 κιλών. Το σίγουρο είναι ότι οι συσχετισμοί στο μέλλον θα αλλάξουν, όπως και όταν οι μπαταρίες γίνουν ελαφρύτερες και πιο αποδοτικές. Οι επικεφαλής μηχανικοί της Toyota, παρά τις έρευνες και τις δοκιμές που κάνουν, αναφέρουν ότι η τελειοποίηση του μοντέλου θα χρειαστεί αρκετά χρόνια.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συνεδρίαση της Διυπουργικής για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γεράσιμος Θωμάς Γραμματέας Φυσικών Πόρων ΥΠΕΝ

Συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του υφυπουργού Ενέργειας κ. Γεράσιμου Θωμά η Διυπουργική Επιτροπή που θα εκπονήσει το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Όπως σημείωσε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Θωμάς, το νέο ΕΣΕΚ αποτελεί βασικό εργαλείο του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού για την επόμενη δεκαετία και σημείο αναφοράς όχι μόνο για τις δράσεις των εθνικών φορέων και οργανισμών σε θέματα ενέργειας, αλλά και του ιδιωτικού τομέα που θα πρέπει να λάβει υπόψη τις παραμέτρους του κατά τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων.

Το υπό κατάρτιση Σχέδιο θα ενσωματώσει τρεις βασικές προτεραιότητες : Πρώτον, τον στόχο για απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028. Δεύτερον, τον στόχο για διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα στο 35% έως το 2030. Τρίτον, την υιοθέτηση πιο φιλόδοξων στόχων για ενεργειακή αποδοτικότητα.

Ο υφυπουργός Ενέργειας σημείωσε επίσης ότι το 2023 αποτελεί έτος-ορόσημο για το ΕΣΕΚ καθώς τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει την εφαρμογή του, ενώ υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, το Horizon Europe (το πρόγραμμα-πλαίσιο της ΕΕ για την Έρευνα και την Τεχνολογία) και το Invest EU που αφορούν στην ενέργεια και το περιβάλλον θα συνδέονται με την πορεία υλοποίησης του Σχεδίου.

Ακολούθησε παρουσίαση του υπευθύνου Εργαστηρίου Ανάλυσης Ενεργειακών Συστημάτων του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) κ. Φίλιππου Σιακκή, ο οποίος παρουσίασε το μοντέλο που θα χρησιμοποιηθεί για την εξειδίκευση των στόχων του ΕΣΕΚ ως το 2030, με κεντρική κατεύθυνση την δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Περιέγραψε επίσης τα βασικά «βήματα» προς αυτή την κατεύθυνση που είναι:

– Η απολιγνιτοποίηση

– Η μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας

– Η προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας σε όλους τους τομείς

– Η ενίσχυση του εξηλεκτρισμού

– Η προώθηση ΑΠΕ σε παραγωγή ηλεκτρισμού και τελική κατανάλωση

– Η ανάπτυξη των δικτύων και των συστημάτων αποθήκευσης

– Οι νησιωτικές διασυνδέσεις

– Η αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου σε ηλεκτροπαραγωγή και τελική κατανάλωση

Στη συνέχεια ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ κ. Παντελής Κάπρος παρουσίασε διάφορα σενάρια για την περίοδο 2030-2050 που θα αποτελέσουν βάση συζήτησης για την χάραξη της μακροπρόθεσμης ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας για την μετάβαση σε οικονομία μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα έως το 2050.

Μεταξύ άλλων, τέθηκαν επί τάπητος θέματα όπως η αύξηση της χρήσης της βιομάζας, του υδρογόνου και καινοτόμων συνθετικών καυσίμων, με την επισήμανση ότι πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη η παράμετρος της οικονομικότητας.

Τέλος, παρουσιάστηκαν συνοπτικά τα αποτελέσματα των επαφών που πραγματοποίησε το ΥΠΕΝ με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και συμφωνήθηκε ο οδικός χάρτης για τις επόμενες συναντήσεις της Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο ΕΣΕΚ θα πρέπει να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα, ώστε να τεθεί στη συνέχεια σε δημόσια διαβούλευση, να εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως το τέλος του έτους.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

«Σάρκα και οστά» παίρνει η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου – Οι κατασκευαστικές εξελίξεις

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Ενάεριο Γραμμή Μεταφοράς ΑΔΜΗΕ

Σε τροχιά πλήρους υλοποίησης τίθεται αυτόν τον μήνα η «μικρή» ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, το πρώτο έργο καλωδιακής σύνδεσης της ελληνικής μεγαλονήσου με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Με την κατασκευή του σημαντικού έργου πραγματοποιείται το πρώτο, κρίσιμο βήμα για την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κρήτης, του μεγαλύτερου απομονωμένου ενεργειακού συστήματος στη χώρα μας, δίνοντάς της τη δυνατότητα πλήρους κάλυψης των αναγκών της τους χειμερινούς μήνες, κατά τους οποίους η ενεργειακή ζήτηση υποχωρεί σε πιο χαμηλά επίπεδα, λόγω της αναμενόμενης, εποχικής μείωσης στην τουριστική κίνηση. Η συνολική διάρκεια των εργασιών έχει οριστεί σε 22 μήνες τοποθετώντας την ολοκλήρωση του έργου στο τέλος του 2020.

«Τρέχουν» οι κατασκευαστικές εξελίξεις στο έργο

Σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ, ο Οκτώβριος 2019 αποτελεί μήνα «ορόσημο» για την εξέλιξη της κατασκευαστικής φάσης καθότι ξεκινά η κατασκευή των καλωδιακών τμημάτων στο έδαφος της Κρήτης (σ.σ. υπόγεια γραμμή ΒΟΑΚ) και της Πελοποννήσου (από το σημείο προσαιγιάλωσης έως τον υποσταθμό).

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχει ξεκινήσει η παραγωγή του υποβρύχιου καλωδίου, η πόντιση του οποίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του έργου, αναμένεται τον Ιούλιο του 2020.

Παράλληλα, εντός του μήνα, θα υπογραφούν 2 συμβάσεις για την απαραίτητη αναβάθμιση των εναέριων γραμμών ενόψει του έργου της καλωδιακής διασύνδεσης: με την ΙΝΤΡΑΚΑΤ, για την εναέρια γραμμή Μολάοι-Τερματικός Σταθμός (Μεγαλόπολη) και τη NARI-ΕΛΕΚΤΡΟΜΕΚ για τη γραμμή ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΙΙΙ–STATCOM (Σύστημα Αντιστάθμισης).

Εναερίτες σε πυλώνα του ΑΔΜΗΕ

Το έργο

Το έργο, ως γνωστόν, αφορά τη διασύνδεση της Κρήτης με το Ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Φάση Ι/Πελοπόννησος), μέσω 2 κυκλωμάτων Ε.Ρ., τάσης 150 kV, 200 MVA έκαστο.

Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται οι παρακάτω εργασίες:

– Αναβάθμιση υφιστάμενων & κατασκευή νέων εναέριων Γ.Μ. στην Πελοπόννησο

– Αναβάθμιση/επέκταση υφιστάμενων Υ/Σ στην Πελοπόννησο

– Κατασκευή νέου Τερματικού Σταθμού στην ΝΑ Πελοπόννησο και επέκταση του Υ/Σ Χανιά Ι

– Κατασκευή διπλής υποβρύχιας & υπόγειας καλωδιακής Γ.Μ στην Πελοπόννησο και την Κρήτη

– Εγκατάσταση συστήματος STATCOM στην Κρήτη

Υπενθυμίζεται ότι σε επίπεδο αναδόχων του έργου, τις καλωδιακές συνδέσεις έχουν αναλάβει οι: Fulgor (δυτικό κύκλωμα και υπόγειες συνδέσεις Πελοποννήσου με 140,2 εκατ. ευρώ), Prysmian Powerlink (ανατολικό κύκλωμα με 125,9 εκατ. ευρώ) και Ελληνικά Καλώδια (υπόγειες συνδέσεις Κρήτης με 41,09 εκατ. ευρώ). Το έργο των υποσταθμών έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ έναντι τιμήματος 18,5 εκατ. ευρώ.

Όπως σχολίασε πρόσφατα ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, από το βήμα του 2nd Athens Investment Forum, η διασύνδεση Κρήτη-Πελοποννήσου, που χαϊδευτικά αποκαλούμε «μικρή», μόνο μικρή δεν είναι καθότι με την ολοκλήρωσή της θα χριστεί κάτοχος ενός σπάνιου ρεκόρ όσον αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές της, εφόσον θα είναι η μεγαλύτερη καλωδιακή σύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο, με συνολικό μήκος 180 χλμ.

Τα ρεκόρ όμως για το μεγάλο ενεργειακό έργο δε σταματούν εδώ αφού εκτός από το μεγαλύτερο καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος θα γίνει και η βαθύτερη υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση Υψηλής Τάσης με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE παγκοσμίως (με βάθος πόντισης που προσεγγίζει τα 1.000 μέτρα) ενώ είναι -για την ώρα- το μεγαλύτερο ενιαίο έργο σε προϋπολογισμό (που ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ) στην ιστορία του Διαχειριστή.

Το έργο θα συμπληρωθεί με τη «μεγάλη» διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, για την οποία οι διαγωνιστικές διαδικασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Με την υποβρύχια διασύνδεση που θα ενώσει την Κρήτη με την Αττική και το ΕΣΜΗΕ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2022, θα εξασφαλιστεί η πλήρης ενεργειακή επάρκεια και ευστάθεια του νησιού.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Χατζηδάκης: Στήριξη σε όλα τα μεγάλα ενεργειακά έργα – Η απολιγνιτοποίηση θα προχωρήσει

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Κωστής Χατζηδάκης Υπουργός ΠΕΝ

Το στίγμα της ενεργειακής πολιτικής και τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Κυβέρνηση έδωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, με μία τοποθέτηση εφ’ όλης της ύλης, κατά την εισήγησή του στο 2ο Athens Investment Forum.

Ξεκινώντας από το μείζον θέμα της ΔΕΗ, ο κος Χατζηδάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε να ανέβουμε την ανηφόρα των διαρθρωτικών αλλαγών» η οποία εδράζεται σε ένα βασικό τετράπτυχο: την απολιγνιτοποίηση -με ένα φιλόδοξο πλάνο που έχει εξαγγείλει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έως το 2028-, τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, την απελευθέρωση της ΔΕΗ από τις νομοθετικές αγκυλώσεις που διέπουν τις ΔΕΚΟ και το άνοιγμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στα της ΔΕΠΑ, ο Υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας να αγγίξει το 100% ενώ για τα ΕΛΠΕ είπε ότι η πώληση του θα προωθηθεί βάσει της πολιτικής που χάραξε η προηγούμενη Κυβέρνηση με διερεύνηση αυτού που επιτάσσει το εθνικό συμφέρον.

Οι υδρογονάνθρακες και οι στρατηγικοί αγωγοί φυσικού αερίου

Ο κος Χατζηδάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα των υδρογονανθράκων λέγοντας ότι η Κυβέρνηση είναι σταθερά δεσμευμένη στην πολιτική της διερεύνησης των υδρογοναθράκων επισημαίνοντας την τήρηση όλων των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων.

Ο Υπουργός έκανε λόγο και για τα μεγάλα έργα αγωγών φυσικού αερίου ξεκινώντας από τον IGB, οι τελικές υπογραφές για τον οποίο θα πραγματοποιηθούν αύριο στη Σόφια. Ο κος Χατζηδάκης θέλοντας να τονίσει το μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτήθηκε για την ωρίμανση του έργου, παρατήρησε ότι ο αγωγός ξεκίνησε επί υπουργίας του προ δεκαετίας και βρίσκεται πλέον στη γραμμή εκκίνησης πάλι επί υπουργίας του, αναγνωρίζοντας παράλληλα τα σημαντικά βήματα που μεσολάβησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Εξέφρασε επίσης την στήριξή του στα μεγάλα project φυσικού αερίου που αναπτύσσονται στη χώρα όπως το FSRU στην Αλεξανδρούπολη και τον μελλοντικό αγωγό EastMed που θα διασυνδέσει την Ανατολική Μεσόγειο, ανοίγοντας έναν νέο ενεργειακό δρόμο προς τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

Το μεγάλο project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής

Ο Υπουργός ΠΕΝ έκανε ειδική αναφορά στο έργο της «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής λέγοντας ότι η ελληνική πλευρά έκανε ό,τι μπορούσε ώστε να διασφαλίσει ένα ενιαίο project, με συζητήσεις στις οποίες συμμετείχε και ο Elia, αλλά αυτό τελικά δεν κατέστη εφικτό επιβεβαιώνοντας ότι το έργο θα προχωρήσει ως εθνικό διότι -εν τω μεταξύ- θα έμενε «στον αέρα» το ζήτημα ηλεκτροδότηση της Κρήτης, το οποίο είναι μείζονος εθνικής σημασίας.

Πρόσθεσε ότι σε πρόσφατη επαφή που είχε με τον Κύπριο Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη εξέφρασε ρητά ότι «προφανώς παραμένει προτεραιότητα της Ελλάδας να αρθεί η ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου», προσθέτοντας ότι έχουν διασφαλιστεί όλες οι τεχνικές προϋποθέσεις της διαλειτουργικότητας.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, «Εξοικονόμηση κατ΄Οίκον» και Ηλεκτροκίνηση

Για αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο 35% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, με ορίζοντα το 2030, και παράλληλη αύξησή τους και στην ηλεκτροπαραγωγή μίλησε στο τέλος της ομιλίας του ο κος Χατζηδάκης, αναφερόμενος στην εθνική πολιτική για την πράσινη ενέργεια και την εξοικονόμηση.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαβούλευση με τη ΡΑΕ και σε επαφή με την αγορά για να φέρει όλες τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται για την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων.

Εξέφρασε για άλλη μία φορά την στήριξη του στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων ανακοινώνοντας νέο κύκλο για το «Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον» και ένα «τροποποιημένο» πρόγραμμα «Ηλέκτρα» (σ.σ. πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων) το οποίο όπως σημείωσε θα ξεκινήσει από το ίδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τέλος αναφερόμενος στην στροφή της χώρας στην ηλεκτροκίνηση, είπε πως δεν πρόκειται για «μία ακόμη απόσυρση» αλλά για «αλλαγή της ζωής μας» τονίζοντας την ανάγκη να αυξηθεί η διείσδυση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων στη χώρα μας, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται κάτω από το 1% την ίδια ώρα που ευρωπαϊκός μέσος όρος αγγίζει το 7%.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα