Connect with us

Αστικές

Πέρκα: Κριτική στου χειρισμούς της κυβέρνησης για τους διαγωνισμούς του ΟΑΣΑ

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Διπλό λεωφορείο του ΟΑΣΑ

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρώτρια Τομεάρχης Μεταφορών Π. Πέρκα επέκρινε τη στάση της κυβέρνησης για τους διαγωνισμούς που αφορούν τον ΟΑΣΑ και πιο συγκεκριμένα την άμεση ανάθεση συγκοινωνιακού έργου, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της στελέχωσης των ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑ.ΣΥ που προκύπτει από τις αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες.

Διαβάστε παρακάτω το σχετικό τμήμα της ομιλίας της κ. Πέρκα:

Οι διαγωνισμοί για τον ΟΑΣΑ

“Ακούσαμε και τον κ. Οικονόμου να δίνει συγχαρητήρια στην κυβέρνηση και να λέει ότι πραγματικά ο ΟΑΣΑ μπορεί να συνάψει συμβάσεις παροχής συγκοινωνιακού έργου, μίσθωση λεωφορείων με τα ΚΤΕΛ κλπ. Η ερώτηση που θέλω να θέσω είναι η εξής: έχει ακούσει κανένας στην κυβέρνηση για τους διαγωνισμούς ανάθεσης μεταφορικού έργου και πως γίνονται αυτοί οι διαγωνισμοί; Δεν δίνεις με απευθείας ανάθεση μεταφορικό έργο!! Δεν απεμπολείς από τον ΟΑΣΑ το δικαίωμα της δημόσιας συγκοινωνίας και το δίνεις σε εταιρία ιδιωτικής εκμετάλλευσης χωρίς διαγωνισμό!!

Αυτό όμως το μοντέλο χρησιμοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, όπου με αντίστοιχη τροπολογία το Μάρτιο 2020, δόθηκε με απευθείας ανάθεση περίπου το 1/3 του συγκοινωνιακού έργου του ΟΑΣΘ στα ΚΤΕΛ (31 γραμμές – 125 λεωφορεία + 25 εφεδρικά) και βέβαια το βλέπουμε τώρα να μεταφέρεται και στην Αθήνα. Αντίστοιχα, προβλέπεται διαγωνισμός μίσθωσης 300 μεταχειρισμένων λεωφορείων στην Αθήνα, κατά το πρότυπο της Θεσσαλονίκης. Να πούμε ότι για το διαγωνισμό του ΟΑΣΘ για μίσθωση 180 μεταχειρισμένων (15ετίας) λεωφορείων, τα οποία είναι «χρυσά» από ότι φαίνεται, γιατί στοιχίζουν περίπου 130χιλ ευρώ το ένα, με «φωτογραφικές» διατάξεις, και που μετά τη λήξη της σύμβασης μίσθωσης, ο ΟΑΣΘ έχει δικαίωμα εξαγοράς των λεωφορείων αλλά με ελάχιστο αντίτιμο 15 χιλ. ευρώ. Πρόκειται επομένως για ένα μεγάλο κόλπο. Αντί λοιπόν να προχωρήσουν το διαγωνισμό του ΣΥΡΙΖΑ για την προμήθεια, επισκευή και συντήρηση 750 καινούριων λεωφορείων, τον ακύρωσαν και προχωράνε σε αυτές τις μεθοδεύσεις. Αυτό ήταν το πρώτο άρθρο.

Στελέχωση ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑ.ΣΥ.

Το δεύτερο άρθρο αναφέρεται στη στελέχωση του ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑ.ΣΥ. που έχουν αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες και σε αυτό δεν μπορούμε να είμαστε αντίθετοι. Ίσα ίσα και λόγω covid19, και έχουμε κάνει και κοινοβουλευτικό έλεγχο για αυτό και απορούμε γιατί τόσους μήνες δεν έχει γίνει αυτή η προσπάθεια να αυξηθεί το προσωπικό. Αλλά κοιτάξτε λίγο, υποτίθεται ότι είμαστε ένα σύγχρονο κράτος και έχουμε κάποιες θεσμικές λειτουργίες και θεσμικά αντίβαρα, υπάρχει και το ΑΣΕΠ. Για να καλυφθούν αυτές οι έκτακτες ανάγκες έρχεστε και προσπαθείτε να αποφύγετε τον έλεγχο του ΑΣΕΠ. Πως αυτή τη φορά; Βάζοντας ασφυκτικές προθεσμίες. Έτσι στην παρ.2 το ΑΣΕΠ θα πρέπει να εγκρίνει την προκήρυξη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών μέσα σε 10 ημέρες, άλλως θεωρείται εγκριθείσα. Β) Στην παρ.3 το ΑΣΕΠ διενεργεί τον έλεγχο νομιμότητας και τον κατ’ ένσταση έλεγχο μέσα σε είκοσι μέρες. Σε περίπτωση άπρακτης παρόδου της προθεσμίας θεωρείται ότι το ΑΣΕΠ επικυρώνει ως οριστικό τον προσωρινό πίνακα.

Εδώ υπενθυμίζω ότι αυτό δεν έχει ασφάλεια δικαίου και για τους ανθρώπους που θα προσληφθούν. Παλιότερες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΑΣΕΠ αναφέρουν ότι το Α.Σ.Ε.Π. δεν έχει δυνατότητα να απεμπολήσει την αρμοδιότητά του για την άσκηση του ελέγχου νομιμότητας των οριστικών πινάκων προσληπτέων ούτε η θέσπιση ασφυκτικών προθεσμιών, εντός των οποίων δεν είναι αντικειμενικώς δυνατόν να διενεργηθεί ο έλεγχος, να οδηγήσει στη μη άσκηση ελέγχου.

Το Α.Σ.Ε.Π. οφείλει να διενεργήσει και ολοκληρώσει το σχετικό έλεγχό του και μετά την άπρακτη παρέλευση της οριζόμενης προθεσμίας. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι αρμόδιοι της κυβέρνησης αυτά τα θέματα τα προσπερνούν έτσι, με κίνδυνο ακόμα και αυτοί που θα προσληφθούν να χρειαστεί μετά με νομικές διαδικασίες να αποχωρήσουν, πιθανό να χάσουν και μια άλλη θέση εργασίας που θα μπορούσαν να έχουν.

Οι συμβάσεις του ΟΑΣΘ

Εκεί που γίνεται όμως το μεγάλο πάρτι είναι τα θέματα συμβάσεων πάλι του ΟΑΣΘ, του αμαρτωλού ΟΑΣΘ. Για 4 μήνες, ο ΟΑΣΘ δύναται να συνάπτει απευθείας συμβάσεις που σχετίζονται με τη συντήρηση και τη διασφάλιση επάρκειας του στόλου του. Δηλαδή πάλι με πρόσχημα την πανδημία η Κυβέρνηση δίνει στον ΟΑΣΘ το δικαίωμα να προχωρά στην ανάθεση απευθείας συμβάσεων (απροσδιόριστης διάρκειας) χωρίς διαγωνισμό, χωρίς γνωμοδοτική επιτροπή, ύψους 418 χιλ. ευρώ (συν ΦΠΑ) για προμήθειες και 5.2 εκ. ευρώ (συν ΦΠΑ) για έργα. Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα”.

image_pdfimage_print

Facebook

ΕτικέτεςError, no Ad ID set! Check your syntax!

δημοφιλη θεματα