Νίκος
Καραγιάννης

To Ypodomes στη Δυτική Μακεδονία

Ένα στρατηγικό έργο που αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον επανασχεδιασμό του ενεργειακού χάρτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη -και όχι μόνο- «καλπάζει» τα τελευταία 2 χρόνια, εξελισσόμενο με ρυθμούς που, όπως δηλώνουν ακόμα και οι ίδιοι οι κατασκευαστές του, μερικές φορές «δυσκολεύονται» να παρακολουθήσουν.

Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου, πιο γνωστός ως TAP, ο «σταρ» των ενεργειακών έργων που κατασκευάζονται σε ελληνικό έδαφος, βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία με την μηχανουργική ολοκλήρωση να υπολογίζεται τον Νοέμβριο του 2018, ανοίγοντας σταδιακά τον δρόμο για τη δοκιμαστική λειτουργία και την μετάβαση της υποδομής στον operator.

Σε ξενάγηση που διοργάνωσε για τους δημοσιογράφους η κοινοπραξία στο πεδίο των εργασιών στη Δυτική Μακεδονία, έγινε αισθητή η πρόοδος του έργου τόσο σε επίπεδο διανοίξεων των ζωνών εργασίας (ολοκληρωμένες κατά 96% σήμερα), όσο και σε επίπεδο συγκολλήσεων και καταβιβάσεων των σωλήνων μέσα στο έδαφος (σε ποσοστά που υπερβαίνουν το 80%).

Σημειώνεται πως το ελληνικό τμήμα του αγωγού είναι πλέον μία ανάσα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, εφόσον απομένουν μόλις 3 χλμ. μέχρι το σημείο της ένωσής του με το αλβανικό κομμάτι του έργου, όπου μάλιστα η ελληνική εργολαβία θα «προσχωρήσει» περί τα 70 μέτρα μέσα σε αλβανικό έδαφος για την ολοκλήρωση των τεχνικών εργασιών της.

Στον ελλαδικό χώρο, ο TAP διασταυρώνεται με τον ΔΕΣΦΑ σε 5 σημεία, με την ΔΕΠΑ σε 3, με 13 ποτάμια και αρκετές οδικές αρτηρίες, από τις οποίες διέρχεται υπογείως για ελαχιστοποίηση των οχλήσεων. 

Σε οικονομικά μεγέθη ο αγωγός μεταφράζεται σε 1,5 δισ. ευρώ άμεσων επενδύσεων. Εκτός από τις βασικές εργολαβίες, στην κατασκευή συμμετέχουν επιπλέον 367 υπεργολάβοι ενώ αυτή τη στιγμή στο έργο απασχολούνται περίπου 3.300 άτομα.

Ένα έργο με προτεραιότητα την ασφάλεια και το περιβάλλον

Νέα «ήθη» έφερε το έργο στις τοπικές κοινωνίες και σε επίπεδο πρακτικών ασφάλειας στα μέτωπα των εργασιών. Όλο το προσωπικό που εργάζεται για την κατασκευή του TAP περνάει καθημερινά από αλκοτέστ πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ενώ εφαρμόζεται   μέγιστο όριο οχηματοχιλιομέτρων (500 χλμ.) και συνεχόμενης οδήγησης άνευ διαλείμματος ανά οδηγό (2 ώρες) καθημερινά προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Οι εκπρόσωποι του έργου δηλώνουν περήφανοι καθώς στα περίπου 60 εκατ. χλμ. που έχουν διανυθεί μέχρι σήμερα, δεν έχει καταγραφεί ούτε ένα σοβαρό συμβάν.

«Ο καθένας μπορεί να διακόψει τις εργασίες, αν θεωρεί ότι δεν τηρούνται οι προδιαγραφές, ανεξαρτήτως ιεραρχίας», τόνισε ο κος Σ. Λάππας, Pipeline Engineer στο έργο, δίνοντας το στίγμα για την βαρύτητα που δίνει ο TAP στην τήρηση των κανόνων ασφάλειας.

Η διέλευση του αγωγού από περιβαλλοντικά «ευαίσθητες» περιοχές που φιλοξενούν άγρια ζωή αποτέλεσε άλλη μία πρόκληση η οποία προσάρμοσε την υλοποίηση του έργου ως προς τον τρόπο της όδευσής του αλλά και ως προς την διεξαγωγή των εργασιών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της διάτρησης του Αξιού σε μήκος 1.800 μ., μία από τις μεγαλύτερες σε αντίστοιχα έργα, αλλά και του Αλιάκμονα σε μήκος 600 μ., εργασία που μάλιστα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη και υπαγορεύτηκε από το γεγονός ότι πρόκειται για περιοχή Natura.

Στενή συνεργασία όμως έχει αναπτύξει ο αγωγός και με τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις για την διασφάλιση των ισορροπιών στις περιοχές από τις οποίες περνά. Εκπρόσωπος του «Αρκτούρου» εξήγησε ότι τα βουνά του νομού Καστοριάς είναι το σπίτι τουλάχιστον 400 αρκούδων, γεγονός που επέβαλε την κλιμάκωση των μέτρων ασφαλείας τόσο για το προσωπικό όσο και για τα ζώα, με βιντεοσκόπηση συγκεκριμένων ζωνών εργασίας σε 24ωρη βάση, την επιστράτευση drones για την επιθεώρηση των σκαμμάτων αλλά και την εφαρμογή συγκεκριμένων πρακτικών ασφάλειας στα εργοτάξια (π.χ. απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφών που θα μπορούσαν να προσελκύσουν άγρια ζώα και να θέσουν σε κίνδυνο του εργάτες).

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV