Newsroom

Ένα ακόμη μεγάλο ενεργειακό έργο για την ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία της χώρας μας καθώς και της ΝΑ Ευρώπης, η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα, οδεύει προς το επόμενο βήμα εντός του επόμενου μήνα σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com.

Το επόμενο βήμα για το σχεδόν εξαντληθέν κοίτασμα φυσικού αερίου στην περιοχή της Καβάλας, είναι η προεπιλογή των ενδιαφερόμενων επενδυτών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα η εξέλιξη αυτή αναμενόταν στις αρχές του Φεβρουαρίου, αλλά κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό λόγω των εμποδίων που έχουν θέσει στις διαδικασίες τα συνεχόμενα lockdown, ενώ όπως είχαμε αναφέρει οι ξένες εταιρίες είχαν δυσκολία ως προς την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών προκειμένου να πραγματοποιηθούν διευκρινίσεις στα στοιχεία που έχουν ήδη αποστείλει.

Οι “μνηστήρες”

Να υπενθυμίσουμε πως το έργο έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους τρία σχήματα κατά τη διάρκεια της περιόδου που δόθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ. Αναλυτικότερα, οι συμπράξεις που δημιουργήθηκαν είναι οι εξής:

1) CHINA MACHINERY ENGINEERING CO. LTD. (CMEC) – MAISON GROUP
2) ENERGEAN OIL & GAS ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
3) ΔΕΣΦΑΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ενδιαφέρον φαινόταν πως θα έδειχνε και η Engie, η οποία είναι η θυγατρική της γαλλικής Storengie, αλλά λίγες ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας αποχώρησε από τον διαγωνισμό.

Το επόμενο βήμα ύστερα από την προεπιλογή των ενδιαφερομένων επενδυτών, είναι η υπογραφή της ρήτρας εμπιστευτικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων και έπειτα οι εταιρίες θα εισέλθουν στο Virtual Data Room (εικονική τράπεζα πληροφοριών) όπου και θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τον οικονομικό και τεχνικό έλεγχο (due dilligence) του περιουσιακού στοιχείου του ΤΑΙΠΕΔ. Από εκεί και έπειτα θα υποβάλλουν την πρότασή τους και το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στην ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή.

Τα χαρακτηριστικά και του έργου

Το κοίτασμα φυσικού αερίου στη Ν. Καβάλα, εκτείνεται 11 χιλιόμετρα στα νότια του πετρελαϊκού κοιτάσματος του Πρίνου και βρίσκεται σε βάθος 1700 μέτρων. Το διάστημα της παραχώρησης για τον προτιμητέο επενδυτή διαμορφώνεται στα 50 χρόνια και στην περίοδο αυτή θα αναλάβει τη χρήση, την ανάπτυξη, και μετατροπή του κοιτάσματος σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου.

Η δεσμευτική προθεσμία για να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο κινείται μεταξύ των 300 και 400 εκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται να διαμορφωθεί μέσω της σύμβασης παραχώρησης.

Η χωρητικότητα της υπόγειας αποθήκης υπολογίζεται στο 1 δισ. κυβικά μέτρα (bcm), ενώ ο ετήσιος ενεργός διακινούμενος όγκος ανέρχεται στα 360 εκατ. μέτρα. Όσον αφορά το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ) η μέγιστη ημερήσια δυναμικότητα απόληψης φυσικού αερίου και εισαγωγής ανέρχεται ημερησίως στα 4 εκατ. κυβ. μέτρα.

Το ρουά ματ της Ελλάδας στην ενεργειακή σκακιέρα της ΝΑ Ευρώπης

Μέσω της αξιοποίησης του εν λόγω κοιτάσματος θα αυξηθεί σημαντικά η στρατηγική σημασία της Ελλάδας, η οποία και θα καταστεί σημαντικός παίκτης στην ενεργειακή σκακιέρα τουλάχιστον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, διότι έτσι η χώρα μας θα συμβάλλει στη διασφάλιση  της επιθυμητής ενεργειακής επάρκειας.

Μάλιστα η σημασία του έργου έχει αναγνωριστεί και στο ευρωπαϊκό θεσμικό επίπεδο, καθώς έχει ενταχθεί στη λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest) της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και μία τριετία (17 Οκτωβρίου 2017) ύστερα από την κρίση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας