Connect with us

Editorial

Το Υπερβατικό Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών

Δημοσιεύθηκε

στις

Περήφανος. Μόνο με αυτή τη λέξη μπορώ να σας περιγράψω αυτό που νιώθω, για αυτό που καταφέραμε εγώ και ο Φώτης. Την στιγμή που το 1ο Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών ξεκινούσε μέσα στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου βρίσκονταν πάνω από 600 άτομα και πολλοί ακόμα ήταν έξω.

Το γεγονός ότι σε αυτή την αίθουσα βρέθηκε ότι καλύτερο έχει να επιδείξει ο τεχνικός και μεταφορικός κόσμος της χώρας, πολιτικοί, φορείς και σχεδόν σύσσωμη η ηγεσία του Υπουργείου είναι απόδειξη ότι καλύτερα μαζί. Η διχαστική ρητορική βγάζει σε αδιέξοδο και ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι ο διάλογος, η συζήτηση, να τεθούν θέματα και να βρεθούν λύσεις οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν.

Στο Συνέδριο της 24ης Μαϊου, ήταν από τις ελάχιστες φορές που υπήρχε τόση προσοχή σε αυτά που λέχθησαν. Δεν είναι τυχαίο πως από τις 10:30 το πρωϊ που ξεκινήσαμε μέχρι τις 4:10 που βγήκαμε για φαγητό, η αίθουσα ήταν κατάμεστη.

Για αυτή τη λέξη θα ήθελα τώρα με την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου να σας δώσω μερικά στοιχεία: οι προεγγραφές μέχρι τις 23 Μαϊου έφτασαν τις 980 και οι εγγραφές που έγιναν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ήταν επιπλέον 180 περίπου. Συνολικά 1.160 σύνεδροι έκαναν εγγραφή. Από αυτούς την μεγάλη πόρτα του Υπουργείου πέρασαν περισσότεροι από 900.

Στην πορεία προς το Συνέδριο ήταν τόσο καταιγιστική η διαδικασία εγγραφών αναγκαστήκαμε από την Πέμπτη 18 Μάη να διακόψουμε την πρόσβαση στις εγγραφές στην ειδική ιστοσελίδα του Συνεδρίου. Την Τρίτη 23 Μάη από την ώρα που έκλεισαν οι εγγραφές, ήρθαν περίπου 150 αιτήματα για εγγραφή. Τα νούμερα είναι πραγματικά μνημειώδη και αναπάντεχα και αυτό δείχνει την ανάγκη του χώρου για συνεύρεση και διάλογο. Όταν ξεκινήσαμε να σκεφτόμαστε το Συνέδριο, θυμάμαι ο Φώτης και εγώ λέγαμε πως ένας καλός στόχος θα ήταν προσέλευση μεταξύ 150-250 ατόμων.

Η εκκίνηση του Συνεδρίου έγινε με περίπου 40 λεπτά καθυστέρηση και έγινε από τον Γ.Γ.του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Θάνο Βούρδα. Οι ομιλητές μας εντυπωσιασμένοι από την κατάμεστη αίθουσα, κυριολεκτικά έσπασαν τα χρονόμετρα αναγκάζοντας μας πολλές φορές να ζητάμε ολοκλήρωση των ομιλιών.

Η παρουσίαση της πρώτης αποτίμησης των έργων στους Αυτοκινητόδρομους από τον Γ.Γ. Υποδομών Γιώργο Δέδε, τράβηξε το ενδιαφέρον καθώς είχαμε για πρώτη φορά, νούμερα για το κόστος των έργων.

Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση των έργων Μετρό, Σιδηρόδρομου και του Νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι και τότε ήρθε για τον χαιρετισμό στο Αμφιθέατρο ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, κάνοντας μία σημαντική ομιλία όπου ίσως για πρώτη φορά ήταν τόσο ενωτικός καθώς μίλησε για συμπόρευση όλων προκειμένου να λυθούν τα σημαντικά προβλήματα του κλάδου.

Η σκυτάλη δόθηκε στο Πάνελ με τους κατασκευαστές με τους κ.Κούτρα, Περιστέρη, Μιτζάλη και Συριανό να δίνουν τον τόνο σε μία εντυπωσιακή συζήτηση όπου ειπώθηκαν και απαντήθηκαν πολλά. Θα πρέπει να αναφέρω ότι η συνεργασία μου μαζί τους, πριν και κατά τη διάρκεια του πάνελ ήταν άψογη και οφείλω να αναγνωρίσω και να τους ευχαριστήσω για την αποδοχή τους να μην γίνουν ομιλίες αλλά ερωτήσεις και αυθόρμητη κουβέντα που πολλές φορές κέρδισε το χειροκρότημα του κοινού. Νομίζω ότι αυτό το πάνελ θα μου μείνει χαραγμένο για χρόνια και νιώθω ιδιαίτερα υπερήφανος που καταφέραμε στο ίδιο τραπέζι να κάτσουν δημοσίως για πρώτη φορά οι άνθρωποι που διοικούν τις 3 μεγαλύτερες ελληνικές τεχνικές εταιρείες.

Πολύ σημαντικές και οι παρεμβάσεις των κ.Σφυρόερα και Δρακινό που έδωσαν σημαντικές πληροφορίες τόσο για τεχνικά όσο και για οικονομικά ζητήματα γύρω απο τα έργα.

Την συνέχεια ανέλαβε ο Φώτης και βρήκα την ευκαιρία μετά από σχεδόν 6 ώρες πάνω στη σκηνή του Αμφιθεάτρου να κατεβω, να μπερδευτώ με τον κόσμο και να πιάσω λίγο παλμό. Πολύς, πάρα πολύς κόσμος, μας συνέχεραν για την προσπάθεια, μας έδιναν συμβουλές, μας μάλωναν (με πολύ καλό τρόπο) για την δύωρη καθυστέρηση και μας συμβούλευαν να συνεχίσουμε, να μην σταματήσουμε.

Όταν τελείωσε το Συνέδριο, σχεδόν στις 7 το απόγευμα κάτσαμε με τον Φώτη και τότε είπαμε, ότι ναι, ήταν μία υπέρβαση, μία μεγάλη επιτυχία, μία μοναδική εμπειρία που (οφείλω να το πω) ξεκίνησε από μία πρόταση του Φώτη, στα τέλη του έτους για να κάνουμε ένα Συνέδριο από κοινού. Τότε με είχε αιφνιδιάσει γιατί ενώ πιστεύω πολύ στις συνέργειες, δεν πίστευα ότι στην Ελλάδα μπορούν εύκολα να γίνουν. Συνήθως πάμε όλοι στον δικό μας μοναχικό δρόμο και νιώθω ευτυχής που αυτή η πρόταση μας βρήκε τόσο ώριμους για να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα.

Από τα δεκάδες συγχαρητήρια που δεχτήκαμε, κάνω πάσα και λέω πως τα συγχαρητήρια ανήκουν και σε όσους μίλησαν. Αυτοί έκαναν τη διαφορά, εμείς μείναμε πιστοί στο στόχο μας για μια μεγάλη πετυχημένη διοργάνωση. Θέλω να πω επίσης, ότι στο Συνέδριο μας από σχεδόν 30 ομιλητές είχαμε μόλις 1 αλλαγή και αυτή λόγω έκτακτης ανάγκης. Όλοι μας οι ομιλητές ήταν εξαιρετικοί, κάποιοι με σημαντική κατάχρηση χρόνου, δημιουργώντας μας μεγάλο άγχος, και το γεγονός ότι το Αμφιθέατρο έμεινε γεμάτο και με επιπλέον 100 καρέκλες για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες μέχρι τις 4 το απόγευμα λέει πολλά.

Ακούσαμε πολλά, έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις, σημαντικές σκέψεις, προτάσεις, κουβέντες. Ευχή μου είναι να μην πάνε χαμένες και υπόσχεση μου είναι να υπηρετήσω αυτές τις σκέψεις και τις προτάσεις για να μείνουν ζωντανές, όσες τουλάχιστον μπορεί να είναι υλοποιήσιμες.

Σχεδόν όλοι μας παροτρύνουν να προχωρήσουμε στο 2ο Συνέδριο το 2018, όμως αυτό θα το δείξουν οι συνθήκες και οι ανάγκες του χώρου. Μέχρι τότε χαίρομαι που η αποστολή μας εξετελέσθη στον ύψιστο βαθμό, κρατώ την ανάμνηση χαραγμένη, αισθάνομαι περήφανος για τα όσα πετύχαμε, για όσους μίλησαν, για όσους ήρθαν και για όσους ήθελαν να έρθουν και δεν ήρθαν, και επιστρέφω στην καθημερινότητα ενημέρωσης στα τεκταινόμενα του χώρου των υποδομών αλλά και τον μεταφορών, δεν υπάρχει πολυτέλεια χρόνου.

Εις το επανειδείν.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

Υ.Γ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη καθώς με το άκουσμα της πρότασης για ένα Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών μας έδωσε αμέσως τον χώρο και την αιγίδα, τους Γενικούς Γραμματείς κ.Δέδε και Βούρδα για την αμέριστη υποστήριξη και βοήθεια και τον Κώστα Καραμανλή από τη Ν.Δ. που υποστήριξε την ιδέα και τελευταία στιγμή δεν κατάφερε να έρθει. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην εταιρεία υποστήριξης του Συνεδρίου Free Spirit, που ανταποκρίθηκαν στις γεωμετρικά αυξανόμενες ανάγκες του Συνεδρίου και σε όσους βοήθησαν. Τέλος από βάθη καρδιάς ευχαριστώ τους χορηγούς μας. Χωρίς αυτούς πολύ απλά δεν θα υπήρχε αυτό το αποτέλεσμα: ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ, J&P ΑΒΑΞ, ΜΕΤΚΑ, HILL INTERNATIONAL, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΕΡΓΟΣΕ, ΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ, HELLASTRON, DHL, EUROCERT, GOLDAIR, ΣΑΤΕ, ΣΤΕΑΤ, ΔΑΑ ΑΘΗΝΩΝ.

 

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα