Αυτοψία σε κτίρια τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ετοιμόρροπα ή επικίνδυνα τα οποία βρίσκονται στο Ηράκλειο, πραγματοποιεί από το πρωί ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης. Συνοδευόμενος από στελέχη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου και του Δήμου ο κ. Μπακογιάννης, είχε την ευκαιρία να δει από κοντά ετοιμόρροπα κτίρια στο κέντρο της πόλης, εξηγώντας ότι αυτή η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συνολικής δράσης που θα πραγματοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα, μέσα από την οποία στόχος είναι η καταγραφή των κτιρίων που έχουν καταστεί επικίνδυνα για την ασφάλεια της λειτουργίας των πόλεων. Ήδη όπως τόνισε έχουν καταρτιστεί από τους Δήμους κατάλογοι με τα επικίνδυνα κτήρια, τα οποία ξεπερνούν τις 9.500 χιλιάδες.
«Ο υπουργός Περιβάλλοντος ο κ. Χατζηδάκης πήρε πρωτοβουλία να ξεκινήσει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, αλλάζοντας τον τρόπο και απλουστεύοντας τη διαδικασία με την οποία ένα κτίριο το οποίο έχει χαρακτηριστεί επικινδύνως ετοιμόρροπο θα μπορεί να κατεδαφιστεί σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Παράλληλα γίνονται συσκέψεις με το υπουργείο Πολιτισμού γιατί πολλά από τα κτίρια είναι χαρακτηρισμένα είτε ως μνημεία είτε ως διατηρητέα και από το υπουργείο Πολιτισμού. Στο πλαίσιο των κοινών συσκέψεων θα επικαιροποιήσουμε το θεσμικό πλαίσιο έτσι ώστε να μην υπάρχουν πολύπλοκες διαδικασίες, που κρατούν πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών».
Η Τράπεζα Γης
Ο κ. Μπακογιάννης επίσης ενημέρωσε ότι ετοιμάζονται τρία χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία έχουν να κάνουν με την αποκατάσταση των διατηρητέων κτιρίων. Το ένα έχει θεσμοθετηθεί ήδη και είναι η «Τράπεζα Γης» από την μεταφορά συντελεστή δόμησης και είναι, όπως είπε ένα εργαλείο που θεσμοθετήθηκε με το χωροταξικό νομοσχέδιο και θα μπει σε εφαρμογή στο επόμενο 6μηνο.
«Με αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο μπορούν οι ιδιοκτήτες των διατηρητέων κτιρίων να δώσουν του τίτλους του υπόλοιπου συντελεστή και να μπορέσουν με τα χρήματα που θα πάρουν να αποκαταστήσουν το διατηρητέο».
Το πρόγραμμα “Διατηρώ” μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
Όπως ανέφερε επίσης ο κ. Μπακογιάννης, το επόμενο εργαλείο είναι στο Ταμείο Ανάκαμψης που έχει φτιαχτεί ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ το οποίο λέγεται «Διατηρώ» και σε αυτό θα δοθούν κατά προτεραιότητα χρήματα σε κτίρια τα οποία χρίζουν άμεσης επισκευής και άμεσης ανακαίνισης προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία τους.
Τέλος, όπως τόνισε, στο νέο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζεται με το υπουργείο Πολιτισμού και τα υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών θα δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να παίρνουν ένα κτίριο το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο ή είναι σε κακή κατάσταση, να το επισκευάζουν και να το χρησιμοποιούν για ένα διάστημα 10ετίας ή 15ετιας και μετά να το επιστρέφουν στον ιδιοκτήτη του, έχοντας αποσβέσει τα χρήματα τα οποία έχουν δαπανηθεί.
Ο κ. Μπακογιάννης στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, όπου συζήτησαν για το θέμα των ετοιμόρροπων και την απλοποίηση των διαδικασιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας