To “Βέλος” ήρθε, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και η προετοιμασία του για να ενταχθεί στα δρομολόγια του Αθήνα-Θεσσαλονίκη ξεκίνησε. Σε αυτό το χρονικό πλαίσιο περνά μία διαδικασία παραλαβής από την Trenitalia και την Alstom που έκανε την αναβάθμιση του τρένου, στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Το ιταλικό τρένο θα χρειαστεί βέβαια ένα χρονικό διάστημα για να “πιστοποιηθεί” η ετοιμότητα του. Σύμφωνα να πληροφορίες αρχικά θα κάνει στατικές δοκιμές εντός του μηχανοστασίου της Θεσσαλονίκης και μόλις ολοκληρωθούν θα αρχίσει να κυκλοφορεί στο δίκτυο.
Οι δυναμικές δοκιμές του τρένου θα γίνουν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και αρχικά μέχρι το Πλατύ μέχρι σταδιακά να κάνει ένα πρώτο δρομολόγιο μέχρι την Κατερίνη. Το σύνολο των δοκιμών θα γίνει χωρίς επιβάτες. Τον Μάρτιο θα “κατηφορίσει” στην Αθήνα.
Η πρώτη φορά που θα δούμε επιβάτες είναι στο “επετειακό” δρομολόγιο της 25ης Μαρτίου από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη στο οποίο θα ταξιδέψουν επίσημοι, πολιτικοί και δημοσιογράφοι.
Το τρένο ήρθε, τα προβλήματα στο δίκτυο παραμένουν
Το νέο απόκτημα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μπορεί να ήρθε, όμως τα προβλήματα του δικτύου δεν εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας. Πλέον η ανάγκη δρομολόγησης της αντιμετώπισης τους είναι επιτακτική και δεν χωρά άλλων καθυστερήσεων.
Σήμερα η γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης, η βασική σιδηροδρομική αρτηρία της χώρας, έχει όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, σημαντικά προβλήματα. Είναι αναγκαία η πλήρης ανάταξη του δικτύου καθώς σε πάρα πολλά σημεία της γραμμής επιβάλλονται βραδυπορίες για λόγους ασφαλείας.
Μάλιστα πηγές με γνώση στο θέμα, σημειώνουν πως η υποδομή στο τμήμα από το ΣΚΑ μέχρι την Οινόη είναι ιδιαίτερα κακή και δεν επιτρέπει στα τρένα, πόσο μάλλον στα νέα τρένα που θα έρθουν να αναπτύξουν ταχύτητα.
Εξίσου αναγκαία είναι και η ολοκλήρωση των αιώνιων έργων για τη σηματοδότηση και το ΕTCS που θα επιτρέψουν στα τρένα και τους μηχανοδηγούς να πραγματοποιούν τα δρομολόγια με ταχύτητα και ασφάλεια.
Η νέα εποχή με την έλευση τρένων και επενδύσεων στο σιδηρόδρομο έχει αρχίσει αλλά θα είναι και επιτυχημένη αν ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες αναβαθμίσεις του σιδηροδρομικού δικτου. Με αυτό τον τρόπο θεωρούν οι ίδιες πηγές ότι θα υπάρξει η απαιτούμενη αξιοπιστία στο δίκτυο για να μπορέσει να προσελκύσει ακόμα μεγαλύτερο μέρος του επιβατικού κοινού.
Πως θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα
Στην παρούσα χρονική στιγμή, το πλάνο αντιμετώπισης της πραγματικότητας, είναι υπό διαμόρφωση. Η ΕΡΓΟΣΕ ετοιμάζει μία μεγάλη εργολαβία για την ανάταξη της υποδομής στο τμήμα ΣΚΑ-Οινόη, κόστους άνω των 120 εκατ. ευρώ που υπόσχεται να λύσει τα προβλήματα σε αυτό το τμήμα της γραμμής. Οι μελέτες είναι υπό ολοκλήρωση και ίσως να δούμε την εργολαβία να βγαίνει στον αέρα και εντός του 2021.
Το 2022 αναμένεται επίσης να ολοκληρωθούν οι τρέχουσες εργολαβίες ανάταξης της σηματοδότησης και λειτουργίας του ΕΤCS που επίσης θα συμβάλουν στην άμβλυνση των προβλημάτων.
Όμως η συνολική λύση του προβλήματος είναι κοινή παραδοχή πως θα λυθούν με την δρομολόγηση του έργου της συντήρησης που θα “θεραπεύσει” δραστικά τα χρονίζοντα θέματα του δικτύου. Λόγω των πολλών διασκορπισμένων προβληματικών μικρο-τμημάτων, το έργο της συντήρησης θα μπορέσει να τα αναλάβει στα πλαίσια πολυετών συμβάσεων ΣΔΙΤ με αυστηρούς όρους για την διατήρηση του δικτύου σε Ευρωπαϊκά επίπεδα προκειμένου.
Όπως λένε σιδηροδρομικά στελέχη, αν δεν προχωρήσει το θέμα της συνολικής συντήρησης του δικτύου, είναι πρακτικά αδύνατη η έλευση ακόμα πιο σύγχρονων τρένων που θα μπορούν να διανύουν την απόσταση Αθήνας-Θεσσαλονίκης σε 3 ώρες ή ακόμα και λίγο λιγότερο.
Ο σιδηρόδρομος καλωσορίζει το διαδίκτυο και την εποχή των data
Ακόμα ένα δύσκολο σημείο, είναι η απουσία σήματος και τα πολλά “τυφλα” σημεία στη γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης, όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης του διαδικτύου από τα κινητά των επιβατών.
Αυτό είναι λογικό καθώς το τρένο περνά από δύσβατα, απομακρυσμένα σημεία, σήραγγες χιλιομέτρων και κινείται πολύ μακριά από αστικές περιοχές. Το πρόβλημα όμως είναι υπαρκτό. Ο επιβάτης του σήμερα θέλει να χρησιμοποιεί το τρένο ακριβώς για να μπορεί να εργαστεί μέσα σε αυτό, να μιλήσει ή και να ψυχαγωγηθεί.
Η απουσία σήματος και διαδικτύου είναι μία ανάγκη η οποία φαίνεται ότι μπορεί να βρει τη λύση της. Στη γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης έχει περαστεί οπτική ίνα αλλά χρειάζεται να μπουν κεραίες για να υπάρχει ανεμπόδιστο σήμα σε όλη την διαδρομή.
Το κόστος δεν είναι ευκαταφρόνητο για την ανάπτυξη δικτύου κινητής στις σιδηροδρομικές γραμμές. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει σκέψη ο ΟΣΕ να αναλάβει την εύρεση χρηματοδότησης για να τρέξει διαγωνισμό που θα καλύψει αυτό το κενό και θα περάσει τον σιδηρόδρομο στην εποχή των data. Είναι μία επένδυση που έχει γίνει σε όλες τις προηγμένες -σιδηροδρομικά και όχι μόνο- χώρες της Ευρώπης για να παρέχουν το αγαθό του διαδικτύου και της τηλεφωνίας στους επιβάτες.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας