Επίσκεψη στη Βουλγαρία έχει προγραμματίσει για τις 10 Οκτωβρίου ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης με αντικείμενο την υπογραφή του τελικού πακέτου συμφωνιών για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB).
Σύμφωνα με ό,τι έχει γίνει γνωστό μέχρι σήμερα οι υπογραφές που θα «πέσουν» αφορούν τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας–Βουλγαρίας για το ενεργειακό έργο, το σύμφωνο των μετόχων (το λεγόμενο shareholders agreement) και η συμφωνία δανειοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Με τη διευθέτηση των παραπάνω, το έργο θα βρεθεί πλέον στη γραμμή εκκίνησης έπειτα από μία μακρά περίοδο προετοιμασιών, με εκτιμήσεις να τοποθετούν την κατασκευαστική ολοκλήρωσή του το Β΄εξάμηνο του 2020, όπως προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό.
Ένα έργο με ελληνικό «άρωμα»
Οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την κατασκευή του αγωγού έχουν ολοκληρωθεί ήδη από τους προηγούμενους μήνες, επισφραγίζοντας μία δυνατή ελληνική παρουσία στο ενεργειακό project.
Η ΑΒΑΞ ορίστηκε ανάδοχος στο σκέλος του EPC μειοδοτώντας στον διαγωνισμό για την κατασκευή αγωγού, έναντι τιμήματος 144,85 εκατομμυρίων ευρώ. Για την κατασκευή και προμήθεια των σωλήνων του αγωγού, η ελληνική Σωληνουργεία Κορίνθου, μέλος του Ομίλου Βιοχάλκο, αναδείχθηκε «νικήτρια», με την τελική αξία της σύμβασης να ανέρχεται σε 58,2 εκατ. ευρώ.
Τον διαγωνισμό του Owner Engineer κέρδισε η ΤΙΒΕΙ, μία κοινοπραξία ξένων και βουλγαρικών εταιρειών, μειοδοτώντας για το βασικό πακέτο υπηρεσιών του εν λόγω υποέργου, με 5,67 εκατ. ευρώ.
Το έργο
Ο αγωγός μήκους 182 χιλιομέτρων θα ξεκινάει από τη Κομοτηνή και θα τερματίζει στη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας μεταφέροντας στη γειτονική χώρα αζέρικο αέριο, βάζοντας παράλληλα τέλος στην σχεδόν πλήρη εξάρτησή της από την προμήθεια ρωσικού αερίου.
Πηγές χρηματοδότησης του IGB, με συνολικό κόστος που αγγίζει τα 240 εκατ. ευρώ, είναι η άμεση στήριξη της κοινοπραξίας ICGB AD με 46 εκατ. ευρώ, ενώ θα λάβει επιπλέον 45 εκατ. ευρώ από το European Energy Programme for Recovery (EEPR), 110 εκατ. ευρώ από δάνειο της ΕΤΕπ και 39 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Καινοτομία και Ανάπτυξη» 2014-2020 της Ε.Ε., μέσω του βουλγαρικού προϋπολογισμού.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας