Connect with us

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Το σχέδιο έργων του Υποδομών για το 2021, το βάρος στον σιδηρόδρομο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Με μεγάλους στόχους προχωρά η χρονιά για το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με απώτερο σκοπό την βελτίωση της κατάστασης στον κατασκευαστικό κλάδο. Πολλά από τα έργα τα οποία υπάρχουν στην ατζέντα έχουν εισαχθεί στους φετινούς στόχους που κατέθεσε το υπουργείο στο “Ετήσιο Σχέδιο Δράσης 2021”.

Το Σχέδιο αυτό Δράσης, όπως εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, αποτελεί δομικό στοιχείο του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής.

Σε αυτό παρουσιάζονται, με  ομοιογενή και συνοπτικό τρόπο, οι παρακάτω στόχοι του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.  Περιλαμβάνονται, επίσης, τα βασικά μετρήσιμα προσδοκώμενα αποτελέσματα από την επίτευξη των στόχων αυτών, οι δράσεις για την υλοποίησή τους, καθώς και τα σχετικά με αυτές τις δράσεις, εμβληματικά έργα.

Καραμανλής: Εργαζόμαστε για τη δημιουργία αξιόπιστων και υψηλών προδιαγραφών υποδομών

Όπως τόνισε ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, κ. Κ. Καραμανλής, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, μαζί με το στελεχιακό του δυναμικό, εργάσθηκαν κι εργάζονται στην κατεύθυνση της εμπρόθεσμης και ποιοτικής υλοποίησης των Σχεδίων Δράσης που έχουμε θέσει, συμβάλλοντας έτσι στην ανάκαμψη της χώρας και την δημιουργία αξιόπιστων, ασφαλών και υψηλών προδιαγραφών υποδομών, αλλά και υπηρεσιών μεταφορών, σημαντικής προστιθέμενης αξίας, θέτοντας πάντοτε στο επίκεντρο την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Σύμφωνα με αυτο και σύμφωνα με τον γενικότερο κυβερνητικό προγραμματισμό, τέθηκαν ως γενικοί στόχοι:

-Η βελτίωση της ποιότητας του σχεδιασμού των έργων υποδομής
-Η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στις μεταφορές
-Η αναμόρφωση του μεταφορικού έργου και η μετάβαση σε νέες μορφές κινητικότητας
-Ο εκσυγχρονισμός των αερομεταφορών
-Η βελτίωση της ασφάλειας των μετακινήσεων και της οδικής ασφάλειας
-Η βελτίωση των διαδικασιαών του υπουργείου μέσω της απλούστευσης ή και της ψηφιοποίησης τους.

Τα έργα του 2021

Στα σιδηροδρομικά περιλαμβάνουν την ανάταξη και συντήρηση του δικτύου του ΟΣΕ, συνεργασία ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ για το τμήμα Ρίο, Πάτρα, Πύργος και ολοκλήρωση των συστημάτων του σιδηροδρομικού άξονα Πάτρα-Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Ειδομένη – Προμαχώνας (ΠΑΘΕΠ), από τον ΟΣΕ.

Στα μεγάλα έργα υποδομών: Πρόοδος υλοποίησης των εμβληματικών έργων, όπως Συμβάσεις Παραχώρησης (Ε65/Τρίκαλα-Εγνατία,), η αναβάθμιση της εσωτερικής Περιφερειακής οδού Θεσ/κης, η υποθαλάσσια ζεύξη Περάματος-Σαλαμίνας, οι μεγάλοι οδικοί άξονες (Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ), Πάτρα-Πύργος).

Στα έργα Μετρό: Εκκίνηση κατασκευής γραμμής 4 Μετρό Αθήνας(Άλσος Βεΐκου-Γουδή), Επέκταση γραμμής 3 προς Πειραιά, κατασκευή βασικής γραμμής Μετρό Θεσσαλονίκης, επέκταση γραμμής προς Καλαμαρια.

Παράλληλα θα συμβασιοποιηθούν διαγωνισμοί για τα Η/Μ στην επέκταση Καλαμαριάς και θα δημοπρατηθεί το έργο 15 πρόσθετων συρμών.

Το βάρος στο σιδηρόδρομο

Για τον σιδηρόδρομο πιο συγκεκριμένα αναφέρεται πως προχωρά η αναδιάρθρωση ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ με νέα σύμβαση, διεταιρικό διοικήσεων (Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (ΥΠΥMΕ)-ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ), σύσταση διεταιρικής επιτροπής επιχειρησιακού σχεδιασμού, σύσταση διεταιρικής επιτροπής παραλαβής έργων.

Μέσα στα πλάνα του υπουργείου ΥΠΟΜΕ για τον σιδηρόδρομο είναι , η εξειδίκευση του Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών για το σιδηρόδρομο, η διαχείριση του τροχαίου υλικού της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., η βελτιστοποίηση της απόδοσης της συνεργασίας με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. και η ολοκλήρωση της μελέτης και των τευχών ΟΣΕ – ΕΡΓΟΣΕ για το τμήμα Θεσσαλονίκη – Αμφίπολη.

Προετοιμάζεται επίσης θεσμικό, ρυθμιστικό και οργανωτικό πλαίσιο στο σιδηρόδρομο. Η δράση αυτή θα συμβάλει ώστε να ολοκληρωθούν οι νομοθετικές παρεμβάσεις, η προσαρμογή σκοπών των Εταιρειών, Αρχών και Επιτροπών με την Τροποποίηση ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου-ΟΣΕ, την προσαρμογή σκοπών ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ, Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), Επιτροπής Ατυχημάτων και την διευθέτηση ορίων Υποδομής και λοιπής ακίνητης περιουσίας.

Τα σιδηροδρομικά έργα

Μέσα στη φετινή χρονιά θα ωριμάσει το μεγάλο έργο για την ανάταξη και συντήρηση του δικτύου και θα ενταχθεί σε κάποιο από τα διαθέσιμα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Για το έργο Ρίο-Πάτρα θα προχωρήσει η μελέτη ανάλυσης εναλλακτικών λύσεων και θα οριστικοποιηθεί η πρόταση για την έλευση του τρένου. Θα γίνει η οριστική μελέτη, τεύχη δημοπράτησης, ένταξη έργου, και θα ετοιμαστεί η προκήρυξη. Παράλληλα θα προχωρήσουν και τα έργα στο τμήμα Κιάτο-Αίγιο (ηλεκτροκίνηση) και Αίγιο-Ρίο (ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία).

Παράλληλα προβλεπεται η ολοκλήρωση της 717 σύμβασης (ανάταξη σηματοδότησης Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας) και ανάταξη σηματοδότησης στο Θεσσαλονίκη-Ειδομένη.

Αυτοκινητόδρομοι

Στον ΒΟΑΚ θα προχωρήσει η έκδοση περιβαλλοντικών όρων, θα ξεκινήσει η Β`φάση του έργου για τα τμήματα Κίσσαμος-Χανιά-Χερσόνησος (παραχώρηση) κα Χερσόνησος-Νεάπολη (ΣΔΙΤ). Παράλληλα προβλέπεται δημοπράτηση ως δημόσιο έργο για το Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος.

Προχωρά το έργο στο Άκτιο-Αμβρακία και προβλέπεται η έναρξη των έργων και στο Πάτρα-Πύργος. Έναρξη έργων μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε και για το βόρειο τμήμα του Ε65, Τρίκαλα-Εγνατία. Στη Β`φάση θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για την υποθαλάσσια Σαλαμίνας αφού εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι.

image_pdfimage_print
Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα

Social Proof Apps