Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας την τελευταία εβδομάδα σε όλη την ελληνική επικράτεια λόγω του τεράστιου κύματος καύσωνα που κάνει το πέρασμά του την . Τόσο το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, όσο και οι διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, και ΔΕΣΦΑ) μαζί με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είναι στις επάλξεις προκείμενου να παρέχουν τα απαραίτητα καύσιμα και δίκτυα για την παραγωγή και για τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η ζήτηση έχει σημειώσει ιστορικό υψηλό καταγράφοντας 10.700 MW το μεσημέρι της Δευτέρας, όπως δήλωσε και χθες ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκας, ξεπερνώντας κατά πολύ την αρχική εκτίμηση που κινούταν από τα 8700 έως τα 9.600 MW. Ο ΑΔΜΗΕ, όπως αναφέρουν πηγές πολύ κοντά στο θέμα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στη ζήτηση αυτή, η οποία εκτιμάται πως θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα και σήμερα, ενώ θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά από αύριο με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών.
Ταυτόχρονα ο ΔΕΔΔΗΕ προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αστάθειας σε όποιες περιοχές εντοπίζονται και ήδη από το Α΄ Τρίμηνο του 2021 έχει προχωρήσει σε έργα και διαγωνισμούς για την ενίσχυση του δικτύου ηλεκτροδότησης.
Ανταποκρίνεται ο ΑΔΜΗΕ στη ζήτηση
“Σύμμαχος” του ΑΔΜΗΕ στην ανταπόκριση για την πρωτοφανή αυτή ζήτηση είναι οι θερμικές μονάδες, οι οποίες καίνε λιγνίτη και φυσικό αέριο, οι ΑΠΕ (αιολικά πάρκα και μικρά και μεγάλα φωτοβολταϊκά) οι διεθνείς διασυνδέσεις και τα υδροηλεκτρικά.
Την πρώτη θέση στην παραγωγή ενέργειας καταλαμβάνει η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο με 3997 MW, όπως αυτή προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τη χθεσινή ημέρα. Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο πως ο ΔΕΣΦΑ έχει δώσει το πράσινο φως για την επαρκή τροφοδότηση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, καθώς οι αγωγοί συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) σε Έβρο και Σιδηρόκαστρο είναι πλήρεις, ενώ η Ρεβυθούσα, η οποία διαθέτει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) είναι και αυτή στο 100% της πληρότητάς της και πραγματοποιείται επανατροφοδότησή της.
Ήδη σε πλήρη λειτουργία έχουν τεθεί όλες οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες. Πρόκειται για τις 5 λιγνιτικές μονάδες, Άγιος Δημήτριος 1,2,3 και 4, τη μονάδα Μελίτη καθώς και για τη μονάδα Μεγαλόπολη 4. Η μονάδα Άγιος Δημήτριος 5 είναι εκτός λειτουργίας λόγω εργασιών αποθείωσης, και αναμένεται να τεθεί πάλι σε λειτουργία και εφόσον κριθεί απαραίτητο για την ασφάλεια της ηλεκτροδότησης από τον Οκτώβριο του 2021. Η συνδρομή τους στο σύστημα για τη χθεσινή εκτιμάται στα 1407 MW.
Στην τρίτη θέση ακολουθούν οι διεθνείς διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας με την Ελλάδα να στρέφεται προς τους βόρειους γείτονες της και τις εισαγωγές να ανέρχονται στα 1320 MW. Υπενθυμίζεται πως η διασύνδεση με την Ιταλία είναι εκτός έως τις 13 Αυγούστου. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα δέχεται ηλεκτρική ενέργεια από τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και την Τουρκία, ξεπερνώντας οριακά τις αρχικές προβλέψεις που ανέρχονταν στα 1300 MW.
Στην επόμενη θέση ακολουθούν τα υδροηλεκτρικά με 1113 MW και στην τελευταία θέση οι ΑΠΕ με 209 MW, στα οποία δεν προσμετρώνται τα μικρά φωτοβολταϊκά, ενώ κατά τις βραδινές ώρες δεν υπάρχει παραγωγή από ηλιακή ενέργεια.
Η απόδοση του ΔΕΔΔΗΕ και τα έργα για την ασφαλή ηλεκτροδότηση
Η κύρια ανησυχία για το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία επιβεβαιώνεται σε μικρό βαθμό, είναι η αδυναμία του σε ορισμένες περιπτώσεις να ανταποκριθεί στην υψηλή ζήτηση που έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες με αποτέλεσμα περιοχές να μένουν για μικρό χρονικό διάστημα χωρίς ρεύμα. Το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στα αστικά κέντρα, αλλά και περιοχές που προσελκύουν αυτή την περίοδο σημαντικό αριθμό τουριστών λόγω της υψηλής σεζόν.
Ο ΔΕΔΔΗΕ με τη σειρά του συνεισφέρει στην παραγωγή 2800 MW μέσω φωτοβολταϊκών πάρκων και πάνελ σε σπίτια, ενώ το προσωπικό του έχει αυξηθεί και είναι όλες τις ημέρες σε επιφυλακή με ενισχυμένες βάρδιες στους υποσταθμούς υψηλής προς μέσης τάσης προκειμένου να επεμβαίνει άμεσα όπου χρειαστεί για να αντιμετωπιστούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.
Η υπογειοποίηση
Ταυτόχρονα ο Διαχειριστής ήδη από τον Μάρτιο έχει ξεκινήσει δύο πολύ σημαντικά έργα, τα οποία θα οδηγήσουν στη θωράκιση του συστήματος ηλεκτροδότησης. Το πρώτο είναι η υπογειοποίηση των εναέριων καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία περιλαμβάνει και την αναβάθμισή τους. Προς το παρόν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα στο Τατόι, ενώ πραγματοποιήθηκαν εργασίες και στο Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνης Τρίτσης.
Οι περιοχές που ακολουθούν είναι οι εξής: Θρακομακεδόνες, Αχαρναί, Καματερό, Χαϊδάρι, Φυλή, Πετρούπολη, Ίλιον, Βύρωνα, Νέα Μάκρη, Πεντέλη, Ωρωπός, Μάνδρα, Μέγαρα, Παιανία, Κορωπί, Καισαριανή, Νίκαια και Γλυφάδα. Το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025 και εκτιμάται πως 2250 χλμ του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας θα έχουν υπογειοποιηθεί. Επιπλέον, έχει ενταχθεί στο Ελλάδα 2.0 και η χρηματοδότηση που θα λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κινηθεί στα 135 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ΥΠΕΝ βρίσκεται σε ανοικτό διάλογο με τους θεσμούς ώστε το ποσό να “κλειδώσει” στα 300 εκατομμύρια.
Ο mega-διαγωνισμός
Το δεύτερο έργο είναι ο mega-διαγωνισμός αξίας 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος αφορά τη συντήρηση του δικτύου μέσω 37 εργολαβιών. Ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί τον Μάρτιο του 2021, αλλά ακυρώθηκε και επαναπροκηρυχθήκε πρόσφατα καθώς υπήρξαν ενστάσεις στην Αρχή Έγκρισης Προδικαστικών Προσφυγών από ενδιαφερομένους.
Η διάρκεια του έργου ανέρχεται στους 48 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης και ως προθεσμία για την αποσφράγιση των προσφορών έχει τεθεί η 2α Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει πως, εφόσον δεν υπάρξουν άλλοι “διαξιφισμοί” και προσφυγές στην ΑΕΠΠ, η σχετική σύμβαση θα έχει υπογραφεί έως τα τέλη του έτους.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας