Connect with us

Επικαιρότητα

To Real Estate στο προσκήνιο – Πως η Ελλάδα γίνεται επενδυτικός προορισμός στην αγορά ακινήτων

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι αριθμοί ορισμένες φορές δεν λένε την αλήθεια. Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση το κάνουν. Όπως αναφέρουν λοιπόν τα στοιχεία, οι εισηγμένες εταιρείες επένδυσης ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) προχώρησαν στη διάρκεια του 2018, σε απόκτηση ακινήτων αξίας 486,28 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά μόνο, η θυγατρική Real Estate εταιρεία της Εθνικής Τράπεζας, η Εθνική ΠΑΝΓΑΙΑ, υλοποίησε το περασμένο έτος επενδύσεις ύψους 285,6 εκατ. ευρώ. Τη στιγμή που το 2017, η ίδια εταιρεία, είχε δαπανήσει για ανάλογους σκοπούς 71 εκατ. ευρώ.

Οι υπόλοιπες ΑΕΕΑΠ με τις καλύτερες επιδόσεις, είχαν την εξής διακύμανση:

Grivalia: Επενδύσεις 144,3 εκατ. ευρώ το 2018, έναντι 140,5 εκατ. ευρώ το 2017
Trastor: Επενδύσεις 30,7 εκατ. ευρώ το 2018, έναντι 18,6 εκατ. ευρώ το 2017
Intercontinental International: Επενδύσεις 14,4 εκατ. ευρώ το 2018, έναντι 15,2 εκατ. ευρώ το 2017
Briq Properties: Επενδύσεις 11,3 εκατ. ευρώ το 2018, έναντι 1,9 εκατ. ευρώ το 2017

Υπάρχει λοιπόν, αναντίρρητα, μία ευνοϊκή συγκυρία για τις Real Estate επενδύσεις στη χώρα μας. Για την ακρίβεια ο κλάδος είναι ο μοναδικός που έχει τόσο έντονη δραστηριότητα στην Ελλάδα, καθώς ελάχιστες είναι οι λοιπές επενδύσεις ανά την επικράτεια που αφορούν για παράδειγμα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, είτε γενικώς διαφορετικούς τομείς.

Η εθνική οικονομία βρίσκεται σε μία διαδικασία σταθεροποίησης. Όμως ακόμα δεν κινούμαστε στους βέλτιστους ρυθμούς. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η εγχώρια αγορά, με βάση τα στοιχεία του α’ τριμήνου του 2019, είχε μεγάλη πτώση στον κύκλο εργασιών. Και εδώ τίθεται το εξής ερώτημα: «Γιατί παρότι η οικονομία δεν… πετάει, έχουμε τόσες πολλές επενδύσεις ακινήτων;». Η απάντηση είναι απλή. Πρώτον, διότι το Real Estate εξετάζει κυρίως τους μακροοικονομικούς δείκτες. Και η Ελλάδα στον πιο μακρινό αυτό ορίζοντα φαντάζει θελκτικός επενδυτικός προορισμός. Δεύτερον, διότι οι εταιρείες επένδυσης ακινήτων δύνανται να μισθώσουν ή να αγοράσουν κτίρια σε εξαιρετικά σημεία, των οποίων η αντικειμενική αξία έχει πέσει σημαντικά. Τρίτον, κομβικό ρόλο στην αύξηση των επενδύσεων Real Estate διαδραματίζει η αύξηση της ρευστότητας, ως αποτέλεσμα των ανοικτών πιστωτικών γραμμών από τις τράπεζες, καθώς και των ομολογιακών δανείων που έχουν εξασφαλίσει οι ΑΕΕΑΠ.

Παράλληλα, εξειδικευμένα στο κομμάτι των ξενοδοχειακών επενδύσεων, μην ξεχνάμε πως η Ελλάδα προελαύνει. Το τουριστικό ρεύμα όλο και αυξάνεται, η αγορά νομοτελειακά θα τραβηχτεί προς τα πάνω από αυτή τη μεγάλη κινητικότητα, επομένως οι μεγάλες επενδύσεις έχουν το κατάλληλο περιβάλλον για να ευδοκιμήσουν. Διότι αυτό είναι το βασικό κίνητρο για κάθε επενδυτή. Το κέρδος. Άρα εφόσον οι συνθήκες σε μία χώρα ευνοούν την κερδοφορία, την ίδια στιγμή ευνοούν και συνολικά την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Πηγή: Χρήστος Δημόπουλος-bizness.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Επικαιρότητα

ΤΑΙΠΕΔ: Άγονος ο διαγωνισμός για το «Ξενία Ιαματικής Πηγής Κύθνου»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε την κήρυξη του διαγωνισμού για το ακίνητο «Ξενία Ιαματικής Πηγής Κύθνου» ως άγονου, καθώς η δεσμευτική οικονομική προσφορά που είχε υποβληθεί ήταν κατώτερη του εύρους αποτίμησης του ακινήτου.

Το ΤΑΙΠΕΔ είχε δεχθεί μία δεσμευτική οικονομική προσφορά από το επενδυτικό σχήμα «AMALIA DEVELOP & INVEST UG» για τη μεταβίβαση του δικαιώματος επιφανείας του ακινήτου «Ξενία και Ιαματική Πηγή Κύθνου» για 99 έτη.

Σύμφωνα με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας, το Ταμείο ζήτησε την υποβολή βελτιωτικής προσφοράς, ωστόσο ο ενδιαφερόμενος επενδυτής δεν ανταποκρίθηκε.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Εγκαινιάστηκαν τα ναυπηγεία Σύρου – Η αναγέννηση με την επένδυση της Onex

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Άδωνις Γεωργιάδης στα εγκαίνια των ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου

Και επίσημα πλέον, το ναυπηγείο Νεωρίου Σύρου σηματοδοτεί την «νέα εποχή» της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας αλλά και την αρχή μιας καλπάζουσας -όπως φαίνεται- ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στον κλάδο που θα επεκταθεί και σε άλλα ναυπηγεία με πρώτο εκείνο της Ελευσίνας.

Χθες το μεσημέρι με μια λαμπρή τελετή εγκαινίων σε έντονα εορταστικό κλίμα, με την παρουσία υψηλών πολιτικών προσωπικοτήτων, εγκαινιάστηκε η επίσημη ανάληψη της ιδιοκτησίας του ναυπηγείου από την ONEX A.E. του Ελληνο-αμερικανού επιχειρηματία κ. Πάνου Ξενοκώστα, ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής για την ολοκλήρωση «μιας δύσκολης μεταβίβασης που χρειάστηκε χρονοβόρες και επίπονες διαδικασίες».

Το ναυπηγείο πριν από 20 περίπου μήνες βρισκόταν σε πλήρη παρακμή αφού είχαν παγώσει τα πάντα, οι εκατοντάδες εργαζόμενοι ήταν σε απελπιστική κατάσταση και κανείς δεν περίμενε ότι η μεταμόρφωση του θα έφερνε νέα δεδομένα. Όπως τόνισε στην εκδήλωση ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης το παράδειγμα του Νεωρίου δείχνει ότι υπήρξε «βιομηχανική συνέχεια» αφού το αναπτυξιακό εγχείρημα της ONEX ξεκίνησε την περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης και ολοκληρώθηκε με την σημερινή» με αποτέλεσμα να ζητούν -όπως είπε χαρακτηριστικά- κάποιοι Έλληνες εφοπλιστές «ρουσφέτια» για να πάρουν καλύτερη σειρά στην επισκευή των πλοίων στην Σύρο καθώς οι εργαζόμενοι έδειξαν ότι είναι άριστοι στη δουλειά τους.

Σήμερα όλες οι δεξαμενές είναι γεμάτες, οι Έλληνες εφοπλιστές εμπιστεύονται το Νεώριο και δεν ήταν τυχαίο ότι παρών στην τελετή ήταν ο ίδιος ο «καπετάν Τσάκος» ο οποίος και έκοψε και αυτός μαζί με την πολιτική ηγεσία την κορδέλα των εγκαινίων. Έξι πλοία ανακοινώθηκε είναι προς επισκευή αυτή την στιγμή στο Νεώριο της Σύρου.

Τα εγκαίνια τελέσθηκαν από τον Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο, ενώ την ιστορική εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Καθολικός Επίσκοπος Σύρου π. Πέτρου Στεφάνου, οι Υπουργοί Ανάπτυξης, Εργασίας και Αθλητισμού, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Βρούτσης και Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης οι βουλευτές Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού, Φίλιππος Φόρτωμας και Νίκος Συρμαλένιος.

Τον τόνο ωστόσο της νέας εποχής επισφράγισε με την παρουσία του ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ ο οποίος και υπογράμμισε τα οφέλη για την τοπική κοινωνία αλλά και το μέλλον της ελληνο-αμερικανικής συνεργασίας.

Ο κ. Πάιατ στην ομιλία του αποκάλυψε το ενδιαφέρον Αμερικανών επενδυτών και για το λιμάνι του Βόλου μετά από εκείνα της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας ενώ συγκεκριμένα για το ναυπηγείο της Σύρου τόνισε:

«Τα οφέλη για την οικονομία και την τοπική κοινωνία είναι μεγάλα. Έχουν δοθεί ήδη 18 εκατομμύρια για οφειλές και χρέη σε εργαζομένους και πιστωτές ενώ θα δοθούν μέχρι το 2020-2021 άλλα 12 εκατ. για αναβάθμιση των εγκαταστάσεων. Επίσης έχουν δημιουργηθεί 600 νέες θέσεις εργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης.

Η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία τα τελευταία 3 χρόνια έχει ραγδαία ανάπτυξη και το 90% της ανάπτυξης αυτής οφείλεται στο Νεώριο. Οι Έλληνες εφοπλιστές δεν πρέπει να πηγαίνουν στα ναυπηγεία της Τουρκίας, της Μάλτας και της Ρουμανίας γιατί πλέον έχουν επιλογή στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί σημαντική την επένδυση των ΗΠΑ στη Σύρο τόσο για στρατηγικούς λόγους όσο και για οικονομικούς και συμβολικούς. «Προτρέπω τους Αμερικάνους, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Πάϊατ να επενδύσουν στην Ελλάδα και ήδη υπάρχει ενδιαφέρον εκτός από τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας και για τον Βόλο».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Στις διασκέψεις COP25 και COP21 του ΟΗΕ ο Κωνσταντίνος Αραβώσης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κωνσταντίνος Αραβώσης ΥΠΕΝ

Ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, συνόδευσε τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στην διάσκεψη COP25 του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στην Μαδρίτη. Στη συνέχεια, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη, παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις στην διεθνή διάσκεψη COP21 του ΟΗΕ, που διεξάγεται στην Νάπολη για τη Σύμβαση της Βαρκελώνης και αφορά στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ακτών της Μεσογείου (Mediterranean Action Plan-MAP). Η COP21 διεξάγεται παράλληλα με την διάσκεψη για την Κλιματική αλλαγή COP25.

Στην COP21 λαμβάνονται σημαντικές πολιτικές αποφάσεις που αφορούν κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα για το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου και ιδιαίτερα για τη χώρα μας. Το γραφείο συντονισμού του ΟΗΕ (UNEP/MAP) για το Mediterranean Action Plan είναι το μόνο γραφείο του Οργανισμού που στεγάζεται στην Ελλάδα (Αθήνα), αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τη χώρα μας.

Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην σπουδαιότητα της Σύμβασης της Βαρκελώνης και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει σε διεθνές επίπεδο για τη βελτιστοποίηση της παγκόσμιας περιβαλλοντικής διακυβέρνησης. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία που προσδίδει η χώρα μας στην εν λόγω σύμβαση εδώ και πάνω από 30 χρόνια.

Ο κ. Αραβώσης υπογράμμισε την υψηλή προτεραιότητα που αποδίδει η νέα κυβέρνηση στην περιβαλλοντική και κλιματική ατζέντα, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην προγραμματιζόμενη πλήρη απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης, στην κατάργηση όλων των λιγνιτικών μονάδων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028 και στην αύξηση του ποσοστού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας γνωστοποίησε στο ακροατήριο την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Ελλάδας σχετικά με τη διοργάνωση από τη χώρα μας της διεθνούς Διάσκεψης Κορυφής για την αντιμετώπιση των κινδύνων για τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα