Μαρίνα
Ξυπνητού

Στο πρώτο δεκαήμερο Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί τελικά η κατάθεση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών στον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για τους «έξυπνους» μετρητές σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com, καθώς οι εταιρείες που έχουν προκριθεί στην δεύτερη φάση ζήτησαν και έλαβαν μικρής διάρκειας πίστωση χρόνου.

Η προθεσμία κανονικά έληγε σήμερα, 28 Νοεμβρίου, ωστόσο όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές «οι εταιρείες χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να καταθέσουν πιο σωστά τις προσφορές τους», επισημαίνοντας παράλληλα πως σαν διαδικασία αυτό προβλέπεται και δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς ο διαγωνισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024. Συγκεκριμένα, η διαδικασία εγκατάστασης θα ξεκινήσει μέσα στο 2024 και θα έχει σταδιακά ολοκληρωθεί στα επόμενα 6 χρόνια.

Πρόκειται για τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ που είναι σε εξέλιξη και αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση συνολικά 7,5 εκατομμυρίων «έξυπνων» μετρητών χαμηλής τάσης.

Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ έχουν προκριθεί τέσσερις εταιρείες, οι οποίες έχουν λάβει ήδη τα τεύχη με τις τεχνικές απαιτήσεις του έργου και με τα νέα δεδομένα έως τις 11 Δεκεμβρίου αναμένεται να καταθέσουν τις τεχνικές και οικονομικές προσφορές τους.

Οι εταιρείες είναι:

– Η ισπανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρίας κατασκευής μετρητών ItronSpain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL.
-· Η ρουμανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρίας παραγωγής μετρητών ElsterRometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA TelecomSolutions και ElsterGmbh.
– Η σλοβενική εταιρία κατασκευής μετρητών Iskraemecod.d., από κοινού με την γαλλική OracleFrance SAS.
– Η ελληνική Protasis AE, από κοινού με την γαλλική Sagemcom Energy &Telecom SAS.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ που κατατέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το 2021 είχαν αναπτυχθεί 13.000 «έξυπνοι» μετρητές σε επίπεδο μέσης τάσης και 70.000 σε επίπεδο χαμηλής τάσης, κυρίως για καταναλωτές με υψηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Το 2022, εγκαταστάθηκαν 100.000 «έξυπνοι» μετρητές.

Εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σε 500.000 το 2023 και μεταξύ 800.000 και 1 εκατομμύριο κάθε χρόνο από το 2024 έως το 2030. Στόχος του ΔΕΔΔΗΕ είναι να έχουν όλοι οι καταναλωτές έναν «έξυπνο» μετρητή έως το 2030 ενώ ως το τέλος του 2024 εκτιμάται ότι πάνω από τη μισή ενέργεια (55%) που διακινείται στο δίκτυο θα καταγράφεται με «έξυπνους» μετρητές (τηλεμέτρηση).

Τα οφέλη του έργου

Όπως έχει επικοινωνήσει ο ΔΕΔΔΗΕ, οι νέοι μετρητές θα έχουν πολλαπλά οφέλη. Ουσιαστικά, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή μέσω των «έξυπνων» μετρητών θα αλλάξει ριζικά όλα όσα ισχύουν σήμερα, για τον τρόπο μέτρησης της κατανάλωσης ρεύματος.

Ειδικότερα, μειώνονται οι χρόνοι διακοπών ηλεκτροδότησης, λόγω καλύτερης εποπτείας του δικτύου από τον Διαχειριστή. Παράλληλα, μειώνεται το λειτουργικό κόστος για την καταμέτρηση, την αποκοπή και την επανασύνδεση, αφού η ανάγνωση των μετρήσεων, η αποκοπή και επανασύνδεση γίνονται εξ’ αποστάσεως.

Για τους καταναλωτές, με την πρόσβαση στα στοιχεία των τωρινών και προηγούμενων μετρήσεων μέσω οικιακής οθόνης ή του διαδικτύου, παρέχεται η δυνατότητα για καλύτερη διαχείριση των φορτίων του και εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.
Το ύψος του έργου είναι περί στα 1,4 δις. ευρώ και προβλέπει την αντικατάσταση των σημερινών «ρολογιών» με σύγχρονα έξυπνα συστήματα μέτρησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV