Newsroom

Σημαντική κινητικότητα παρατηρείται στον τομέα των εναλλακτικών καυσίμων στην προσπάθεια της χώρας μας να απεξαρτηθεί από το λιγνίτη έως το 2030 . Υπό το πρίσμα αυτό το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος έχει βάλει στο φουλ τις μηχανές για το νέο masterplan για το πράσινο υδρογόνο ενώ προχωρούν και οι εξελίξεις για το σημαντικό project White Dragon.

Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης σε συνέντευξη τύπου σχετικά με την πορεία του project αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που θα φέρει στην περιοχή, η οποία αναμένεται να γίνει η αυτοκράτειρα του νέου αυτού εναλλακτικού καυσίμου.

Ο κ. Κασαπίδης στάθηκε στην πρόταση 8 δισεκατομμυρίων που κατατέθηκε πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την υλοποίηση της οποίας φάνηκε αισιόδοξος, ενώ στάθηκε στο γεγονός ότι υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, κυρίως από την Πορτογαλία και την Ολλανδία.

Αυτό σημαίνει πως η εθνική στρατηγική για το πράσινο υδρογόνο θα πρέπει να είναι έτοιμη εντός του καλοκαιριού, κάτι το οποίο ούτως η άλλως το έχει εξαγγείλει και ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Σκρέκας. Το γεγονός αυτό αναμένεται να ενισχύσει τη θέση τη χώρας μας και να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες να πάρει το πολυπόθητο πράσινο φως για το White Dragon.

Ποια σημαντικά έργα δρομολογούνται

Ο Περιφερειάρχης επισήμανε το γεγονός ότι στην Περιφέρεια θα δρομολογηθούν σημαντικά projects, τα οποία έχουν να κάνουν με το πράσινο υδρογόνο. Αυτά αφορούν κατά κύριο λόγω τις τηλεθερμάνσεις, καθώς το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων θα δημιουργήσει ένα κενό για τη θέρμανση στην περιοχή.

Επίσης δρομολογείται η δημιουργία ενός Κόμβου Καινοτομίας για το Πράσινο Υδρογόνο, ενώ ουκ ολίγες είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες που δείχνουν ενδιαφέρον για το υδρογόνο ως καύσιμο καθώς επίσης και υπάρχει πλάνο για “εργοστάσιο συναρμολόγησης φορτηγών και λεωφορείων”.

Τόνισε επιπλέον πως υπάρχει ήδη έμπρακτο ενδιαφέρον για τα έργα στην Περιφέρεια καθώς ακόμα και διεθνείς εταιρίες που είχαν ως κύριο τομέα δραστηριότητας τα ορυκτά καύσιμα, βλέπουν πλέον με πολύ θετικό μάτι τα πλεονεκτήματα του νέου καυσίμου που αφθονεί στη Δυτική Μακεδονία.

Να υπενθυμίσουμε πως το White Dragon Project έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων εγχώριων και διεθνών παικτών, όπως ΔΕΠΑ, ο ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΠΕ, η Motor Oil, η Μytilineos, η Cenergy, η ΤΕΡΝΑ, η πολωνική εταιρεία Solaris, αλλά και ερευνητικά ιδρύματα, όπως ο «Δημόκριτος» και το ΕΚΕΤΑ.

Συνολικά μπορούμε να κάνουμε λόγο για μια επένδυση άνω των 2 δισ. ευρώ που μπορεί να φτάσει και τα 4 δισ.με το σχέδιο περιλαμβάνει μια μονάδα παραγωγής ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου 3.875 GW ηλεκτρολυτών έως το 2028

Όλα αυτά βέβαια γίνονται σε συνεργασία τόσο με τεχνοκράτες από το εξωτερικό, ενώ υπάρχει και η συμβολή του ΥΠΕΝ. Επιπλέον, όπως συμβαίνει και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, υπάρχει συνεργασία με το ΚΑΠΕ, τη ΔΕΔΑ και το ΔΕΣΦΑ σχετικά με τις έρευνες για τα κοιτάσματα πράσινου υδρογόνου.

Το Υδρογόνο η “βασίλισσα” στη γεωπολιτική σκακιέρα του φυσικού αερίου

Σχετικά με τη μάχη που δίνεται αυτή την περίοδο στις Βρυξέλες σχετικά με την ένταξη των υποδομών φυσικού αερίου στα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης, ο Περιφερειάρχης τόνισε πως δεν πρόκειται να επιτευχθεί η χρηματοδότηση για αγωγούς φυσικού αερίου.

Μάλιστα τόνισε πως δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθούν ούτε ακόμα και έργα που θα έχουν να κάνουν με μείγμα πράσινου υδρογόνου και φυσικού αερίου. Επομένως, τόσο η ΔΕΔΑ όσο και ο ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να στραφούν στη μεταφορά καθαρού πράσινου υδρογόνου μέσων των αγωγών τους, κάτι το οποίο ήδη δρομολογούν στα νέα τους έργα ενώ είναι σε θέση να μεταφέρουν το νέο αυτό καύσιμο και μέσω των υφιστάμενων αγωγών εφόσον γίνουν οι απαραίτητες παραμετροποιήσεις.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, πρόσθεσε, είναι απαρέγκλιτη και αντικατοπτρίζει τις κινήσεις της γεωπολιτικής σκακιέρας, καθώς έχουν ψυχρανθεί οι σχέσεις Ευρώπης-Ρωσίας με αποτέλεσμα να επιδιώκεται η απεξάρτηση από το φυσικό αέριο της δεύτερης. Ωστόσο, καταλήγει ότι το γεγονός αυτό δεν πρέπει να μας οδηγεί σε απαισιόδοξες σκέψεις, καθώς οι στόχοι της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα κάνουν απαραίτητες τις υποδομές σε εναλλακτικά καύσιμα όπως το φυσικό αέριο αναδεικνύοντας και την ενεργειακή σημασία της Περιφέρεια και της ελληνικής επικράτειας στο σύνολό της.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV