Βαγγέλης
Θάνος

Οκτώ χρόνια πέρασαν από  την προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών  και έπειτα από αμέτρητες αναβολές, ο ΔΕΔΔΗΕ κατάφερε να επανεκκινήσει το φιλόδοξο project που θα οδηγήσει στην αντικατάσταση όλων των υφιστάμενων μετρητών με νέους έξυπνους. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως μέχρι το 2030 το έργο  θα έχει ολοκληρωθεί ούτως ώστε πλέον να έχουν “κουμπώσει” όλοι οι έξυπνοι μετρητές και να μιλάμε για ένα εκσυγχρονισμένο δίκτυο, του οποίου τα οφέλη θα απολαμβάνουν καταναλωτές και πάροχοι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, η σημερινή διοίκηση  επανασχεδίασε το διαγωνισμό για τους έξυπνους μετρητές από την αρχή, διαμορφώνοντας προδιαγραφές που ανταποκρίνονται στη σημερινή ψηφιακή πραγματικότητα και στο ευρύτερο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του ΔΕΔΔΗΕ. Ταυτόχρονα ενσωμάτωσε βέλτιστες πρακτικές για τη διασφάλιση της επιτυχημένης ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου σχεδίου.

 

Επτά φάκελοι ενδιαφέροντος για τους έξυπνους μετρητές

Πιο συγκεκριμένα , ο διαγωνισμός που ολοκληρώθηκε το βράδυ  της Παρασκευής (10/06/2022), όπως ήταν αναμενόμενο καθώς μιλάμε για ένα τεράστιο πρότζεκ,  προσέλκυσε τo ενδιαφέρον ορισμένων εκ των μεγαλύτερων εταιρειών  παροχής ολοκληρωμένων λύσεων για την ενεργειακή αγορά παγκοσμίως.

Το έργο διεκδικούν:

– Η ITRON, κορυφαία εταιρία στον τομέα μετρητικών συστημάτων με έδρα στις ΗΠΑ με πελατολόγιο που περιλαμβάνει 8,000 πελάτες-ΥΚΩ( Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) διεθνώς η ITROΝ θεωρείται η κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στον τομέα των μετρητικών συστημάτων. Η ITRON διαθέτει εργοστάσιο κατασκευής στην Ευρώπη με μεγάλα έργα αναφοράς σε Γαλλία, Σουηδία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο. Η Εταιρία υπέβαλε φάκελο με την θυγατρική της ITRON SPAIN.

– Η Landis+Gyr, με έδρα την Ελβετία, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές έξυπνων μετρητών παγκοσμίως. Έχει υλοποιήσει μεγάλα έργα σε Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμενο Βασίλειο, Αυστρία, Ολλανδία και στις Σκανδιναβικές χώρες ενώ διαθέτει μονάδα παραγωγής μετρητών στην Ελλάδα.

– Η Elster, η οποία αποτελεί πλέον εταιρεία του διεθνούς βιομηχανικού ομίλου Honeywell. Ο όμιλος εισήλθε στον κλάδο των μετρήσεων το 2016 μέσω της εξαγοράς της Elster. Η Elster έχει υλοποιήσει ανάλογα έργα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στην Ισπανία. Η Elster διαθέτει εργοστάσια παραγωγής στη Ρουμανία και υπέβαλε φάκελο με την ρουμάνικη θυγατρική της Elster Rometrics.

-H PROTASIS είναι ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εκπροσωπώντας την Γαλλική εταιρεία Sagemcom, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Enedis στην Γαλλία με αντίστοιχα έργα σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία και Λιθουανία. Η παραγωγή της βρίσκεται στην Ευρώπη.

– Η Iskraemeco, κατασκευαστής μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας και συναφών προϊόντων, λογισμικού και υπηρεσιών επικοινωνιών με έδρα τη Σλοβενία. Με πάνω από 100 εκατομμύρια μετρητές εγκατεστημένους σε Ευρώπη, Ασία, Μέση Ανατολή, Αφρική και Λατινική Αμερική.Η Iskraemeco διαθετει γραμμές παραγωγής στην Ευρώπη.

-Η Gridspertise, η οποία ιδρύθηκε το 2021 από τον ιταλικό όμιλο Enel προκειμένου να εμπορευματοποιήσει την τεχνολογία έξυπνων δικτύων του ομίλου. Η εταιρεία συγκεντρώνει τη βαθιά τεχνογνωσία του ομίλου Enel με έργα ψηφιοποίησης σε όλο τον κόσμο, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την ανάπτυξη περισσοτέρων από 44 εκατ. έξυπνων μετρητών σε οκτώ χώρες.

-Η Intrasoft International, η οποία παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις, προϊόντα και υπηρεσίες πληροφορικής υψηλής ποιότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία εστιάζει στρατηγικά στην ενέργεια και τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών μεταξύ άλλων και για συστήματα έξυπνων μετρητών. Σημειώνεται ότι από το 2021 η Intrasoft International, έγινε μέλος του Ομίλου πληροφορικής Netcompany, με έδρα στη Δανία.

Βάσει χρονοδιαγράμματος οι προσφορές θα αποσφραγιστούν σήμερα Τρίτη 14 Ιουνίου, στις 12:00 και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η πρώτη φάση του διαγωνισμού, που περιλαμβάνει την αξιολόγηση της διαδικασίας ελέγχου των προϋποθέσεων συμμετοχής και των κριτηρίων ποιοτικής επιλογής από την Επιτροπή Διεξαγωγής.

Έπειτα από  την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου,  θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση του διαγωνισμού, με τη γνωστοποίηση του αναλυτικού τεύχους διαδικασίας με διαπραγμάτευση στους οικονομικούς φορείς που έχουν προεπιλεγεί στην πρώτη φάση.

Τα οφέλη του έργου

Ο διαγωνισμός των έξυπνων μετρητών είναι ένας από τους  μεγαλύτερους διαγωνισμούς που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Παράλληλα το έργο θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά που θα οδηγήσει στον εκσυγχρονισμό της ενεργειακής αγοράς με τεράστια οφέλη για τον καταναλωτή, για τους παρόχους και το περιβάλλον.

– Ειδικότερα, με την πρόσβαση στα στοιχεία των τωρινών και προηγούμενων μετρήσεων μέσω οικιακής οθόνης ή του διαδικτύου, παρέχεται στον καταναλωτή η δυνατότητα για καλύτερη διαχείριση των φορτίων του και εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.

– Μειώνονται οι χρόνοι διακοπών ηλεκτροδότησης, λόγω καλύτερης εποπτείας του δικτύου από τον Διαχειριστή. Mε δεδομένο ότι το 90% του Δικτύου στην Ελλάδα είναι εναέριο και άρα ευάλωτο στην έξαρση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, το πλεονέκτημα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί δίνει τη δυνατότητα στον Διαχειριστή να εντοπίσει τις βλάβες εξ αποστάσεως και να επέμβει άμεσα προκειμένου να αποκαταστήσει τις ζημιές στο Δίκτυο επιτυγχάνοντας πολύ ταχύτερους χρόνους επανηλεκτροδότησης.

– Μειώνεται το λειτουργικό κόστος για την καταμέτρηση, την αποκοπή και την επανασύνδεση, αφού η ανάγνωση των μετρήσεων, η αποκοπή και επανασύνδεση γίνονται εξ αποστάσεως.

– Εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα είναι και η δυνατότητα μείωσης των ρευματοκλοπών, οι οποίες παρουσιάζουν έξαρση τα τελευταία χρόνια. Τόσο η μείωση του λειτουργικού κόστους, όσο και η μείωση της επιβάρυνσης της αξίας ρεύματος λόγω μείωσης των ρευματοκλοπών θα έχουν άμεση επίδραση στα τιμολόγια.

– Καταργούνται οι «έναντι» λογαριασμοί.

– Διευκολύνεται σημαντικά το άνοιγμα της αγοράς και η διαδικασία αλλαγής προμηθευτή και επιπλέον παρέχονται στους προμηθευτές πολλές δυνατότητες για πολλαπλές ενεργειακές εφαρμογές και ελκυστικότερες προσφορές. Μέσω προγραμμάτων όπως Multiband tariffs, Dynamic tariffs και smart charging που υποστηρίζουν οι νέοι έξυπνοι μετρητές, δίνονται νέες δυνατότητες για μέγιστη εξοικονόμηση από την πλευρά καταναλωτή, για καλύτερη διαχείριση του φορτίου αιχμής προς όφελος του δικτύου και διευκολύνεται η ομαλή διείσδυση της ηλεκτροκίνησης.

Τα κυριότερα όμως πλεονεκτήματα πηγάζουν από τον εκσυγχρονισμό του λειτουργικού μοντέλου του Διαχειριστή, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών του, τη συνολική αναδιάρθρωση της αγοράς λιανικής και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού, τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών για εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες και την αποτελεσματική απόκριση της ζήτησης, η οποία βρίσκεται στον πυρήνα του Target Model της ΕΕ.
Μέσα από την υλοποίηση αυτού του έργου, η Ελλάδα επιταχύνει την ενεργειακή της μετάβαση και αποκτά τις σύγχρονες υποδομές που θα στηρίξουν τη συλλογική προσπάθεια για την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξή της.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας