Ο δύσκολος χειμώνας για τις κατασκευές είναι εδώ και όσο περνούν οι μήνες επαληθεύεται ο φόβος της αγοράς για τη σοβαρότητα του και τις αρνητικές συνέπειες που φέρνει.
Με τα νέα έργα να είναι λίγα σε σχέση που είτε ολοκληρώθηκαν είτε ολοκληρώνονται το λεγόμενο “κενό” αρχίζει και αγγίζει όλο και περισσότερες εταιρείες του τεχνικού κλάδου. To “κενό” είναι η περίοδος που ουσιαστικά διανύουμε τώρα με τα έργα του προηγούμενου ΕΣΠΑ να έχουν ολοκληρωθεί, τα έργα του νέου ΕΣΠΑ να μην έχουν συμβασιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και υπό κατασκευή να έχουμε τα έργα phasing και φυσικά έργα ιδιωτικά. Η ελπίδα ότι τα έργα του Ελληνικού θα λειτουργούσαν ως αντίβαρο αυτής της πραγματικότητας έσβησε μιας και τα προβλήματα που υπάρχουν στην προετοιμασία του έργου δείχνουν ότι και εκεί η αναμονή θα συνεχιστεί.
Από την πλευρά τους σχεδόν όλοι οι φορείς του τεχνικού κλάδου έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το τι μπορεί να σημαίνει πραγματικά αυτό. Για να το δούμε όμως σε αριθμούς θα ανακαλύψουμε ότι φέτος για παράδειγμα οι διαγωνισμοί για έργα με κόστος πάνω από 2εκατ.ευρώ ήταν πανελλαδικά οι λιγότεροι εδώ και 15 χρόνια.
Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι έργα υπάρχουν προς υλοποίηση αλλά βρισκόμαστε σε μία θεσμική μετάβαση, τόσο με τον νέο Νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις (4412/2016), όσο και για τις ηλεκτρονικές δημοπρατήσεις έργων. Για παράδειγμα ενώ είναι έτοιμο εδώ και εβδομάδες να δημοπρατηθεί το 8ο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, οι προσαρμογές που πρέπει να γίνουν με την ηλεκτρονική δημοπράτηση το έχουν κρατήσει κάπως πίσω.
Σε προηγούμενο ρεπορτάζ είδαμε πως 22 μεγάλα έργα είναι σε διαγωνιστική διαδικασία και κάποια από αυτά έχουν πολύ μεγάλο κόστος, όπως η Γραμμή 4 του Μετρό με 1,45δισ.ευρώ ή το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι με 500εκατ.ευρώ. Το πρόβλημα που υφίσταται λοιπόν δεν είναι η απουσία νέων έργων, είναι η πολλή αργή διαδικασία για φτάσουν από τη δημοπράτηση στην κατασκευαστική περίοδο.
Η παρούσα κατάσταση αναμένεται να καλυτερεύσει με την έλευση του 2018 όταν κάποια από τα μεγάλα έργα θα αρχίσουν να κατασκευάζονται και με την ελπίδα ότι και το Ελληνικό κάποια στιγμή εντός του επόμενου έτους θα βάλει “μπουλντόζες”.
Μέχρι τότε το κενό στις κατασκευές θα συνεχίσει να “τρομάζει” την αγορά που επιθυμεί διακαώς να περάσει σε πιο βιώσιμες συνθήκες.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας