Connect with us

Μετρό Αθήνας

Το Μετρό της Αθήνας μεγαλώνει μετά από 6,5 χρόνια: εγκαινιάστηκε η επέκταση μέχρι τη Νίκαια

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μία μεγάλη μέρα είναι σήμερα για το Αθηναϊκό δίκτυο Μετρό. Έπρεπε να περάσουν 2.756 ημέρες, περίπου 6,5 χρόνια, για να δούμε να προστίθενται νέοι σταθμοί.

Πριν από λίγο, παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, εγκαινιάστηκαν οι σταθμοί Μετρό ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ και ΝΙΚΑΙΑ.

Κατά την τελετή των εγκαινίων, ο Πρωθυπουργός δήλωσε: “Προτιμούμε να μιλάνε τα έργα μας. Η πανδημία δεν σταμάτησε το έργο και στο διάστημα του 1 έτους ξεπεράσαμε τις τεχνικές δυσκολίες”.

Για το μεγάλο έργο της επέκτασης του Μετρό προς Πειραιά ανέφερε οτι όταν ολοκληρωθεί θα εξυπηρετεί 140.000 πολίτες καθημερινά.

Τόνισε μάλιστα την οικολογική διάσταση του έργου αλλά και το ότι η λειτουργία του μετρό υποκαθιστά τη χρήση ρυπογόνων οχημάτων και βοηθά στη βελτίωση της καθημερινότητας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε “μόνο το Μετρό μπορεί να λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο λεκανοπέδιο της Αττικής” και αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια να ξεκινήσει και η κατασκευή της νέας Γραμμής 4 παρά τις νομικές δυσκολίες.

Επίσης, εξήρε την προσπάθεια όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου αλλά και πιο πριν, καθώς όπως ανέφερε “όλες οι κυβερνήσεις συνέβαλαν με μια δόση μεγαλοψυχίας”.

Τέλος, αναφέρθηκε στην αξία των έργων ΣΔΙΤ αναφέροντας ότι “το μέλλον είναι η σύμπραξη ιδιωτών με το κράτος, για τη δημιουργία νέου πλούτου”.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ευχαρίστησε όσους δούλεψαν για το έργο (πάνω από 2.000 άτομα) καθώς χρειάστηκαν να αντιμετωπισθούν δυσκολίες αλλά τελικά τα έργα συνεχίστηκαν παρά την πανδημία.

Αναφορικά με το έργο, ο Υπουργός σημείωσε οτι οι νέοι σταθμοί θα εξυπηρετούν 63.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση, το οποίο μεταφράζεται σε 11.000 λιγότερα ΙΧ και 69 τόνους λίγοτερο διοξείδιο του άνθρακα, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη βιοκλιματική λειτουργία τους.

Για το θέμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους νέους σταθμούς ανέφερε οτι ήταν ένα πρόβλημα που το παρέλαβαν άλυτο αλλά τελικά ξεπεράστηκε.

Κλείνοντας, τόνισε τον επόμενο μεγάλο στόχο που είναι η παράδοση και των τριών υπόλοιπων σταθμών της επέκτασης (ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ) το 2022.

Λίγα λόγια για το έργο

Οι τρεις νέοι σταθμοί αποτελούν το μισό της επέκτασης της γραμμής 3 από την Αγία Μαρίνα προς το κέντρο του Πειραιά. Με τη λειτουργία τους οι νέοι σταθμοί αναμένεται να εξυπηρετήσουν τους πολυπληθείς ομώνυμους Δήμους και να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την επιβατική κίνηση του δικτύου Μετρό της πόλης.

Το νέο τμήμα Αγία Μαρίνα-Νίκαια συνδέει τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αγίας Βαρβάρας, του Κορυδαλού και της Νίκαιας με το δίκτυο του Αθηναϊκού Μετρό δίνοντας απευθείας πρόσβαση σε σημαντικού συγκοινωνιακούς κόμβους όπως το Σύνταγμα, η Ομόνοια, ο Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός, η Δουκίσσης Πλακεντίας, το λιμάνι του Πειραιά και το Αεροδρόμιο της Αθήνας.

Η εμπορική λειτουργία των σταθμών θα ξεκινήσει κανονικά αύριο το πρωί μαζί με το υπόλοιπο δίκτυο. Στους τρεις σταθμούς από την πρώτη μέρα θα λειτουργεί το σύστημα του “έξυπνου” ηλεκτρονικού εισιτηρίου και προσωρινά αντί για πύλες στις εισόδους θα υπάρχουν τα ακυρωτικά μηχανήματα που έχουν εγκατασταθεί στα λεωφορεία.

60.000 επιβάτες καθημερινά

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αττικό Μετρό εκτιμάται πως ημερησίως θα διακινούνται περίπου 60.000 επιβάτες ενώ με την ολοκλήρωση της επέκτασης μέχρι το Δημοτικό Θέατρο ο αριθμός αυτός θα εκτοξευθεί στους 130.000. Είναι σταθμοί που έχουν κατασκευαστεί σε πολύ “σφιχτό” πολεοδομικό περιβάλλον. Ο Σταθμός ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ βρίσκεται στην πλατεία της Αγίας Ελεούσας, ο σταθμός ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ είναι στην πλατεία Ελευθερίας και ο σταθμός ΝΙΚΑΙΑ είναι στην πλατεία Ελ.Βενιζέλος, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Η λειτουργία της επέκτασης μέχρι τη Νίκαια θα σημάνει την αναδιάρθρωση των λεωφορειακών γραμμών που συνδέουν τις παραπάνω περιοχές με την Αθήνα και τη δρομολόγηση μικρότερων διαδημοτικών γραμμών που θα καταλήγουν στους νέους σταθμούς.

Η χρονοαπόσταση από τη Νίκαια μέχρι το Σύνταγμα θα καλύπτεται σε μόλις 14 λεπτά έναντι μίας ώρας και πλέον που είναι σήμερα σε ώρες αιχμής και θα δώσει μεγάλη ανάσα στο κυκλοφοριακό κομφούζιο που παρατηρείται καθημερινά. Το ίδιο θα συμβεί μόλις λειτουργήσει και η επέκταση μέχρι το Δημοτικό Θέατρο καθώς η χρονοαπόασταση θα είναι μόλις 5 λεπτά από περίπου 40 λεπτά σε ώρες αιχμής. Η απόσταση Νίκαια-Αεροδρόμιο θα καλύπτεται σε περίπου 55-60 λεπτά.

Η επέκταση κατά 4χλμ μέχρι τη Νίκαια με 3 σταθμούς μεγαλώνει τη γραμμή 3 που θα αριθμεί πλέον 24 σταθμούς (συμπεριλαμβανομένων και των 4 σταθμών στο τμήμα Δ.Πλακεντίας-Αεροδρόμιο). Αυτό θα σημάνει το τέλος της “πρωτιάς” για τη Γραμμή 1 (ως η μεγαλύτερη του δικτύου) που θα μοιράζεται πλέον την πρώτη θέση, με συνολικά 24 σταθμούς επίσης.

Δύο χρόνια αργότερα, το 2022, που η Γραμμή 3 θα φτάσει τους 27 σταθμούς με τη λειτουργία και της υπόλοιπης επέκτασης και την προσθήκη των ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, κάνοντας την μπλε Γραμμή την μεγαλύτερη του δικτύου.

Αναπροσαρμόζονται λεωφορειακές γραμμές

Με την έναρξη λειτουργίας των νέων σταθμών , προβλέπετια η πρώτη αναδιάρθρωση λεωφορειακών γραμμών. Πιο συγκεκριμένα οι γραμμές που αλλάζουν ή καταργούνται και οι νέες γραμμές λεωφορείων που δημιουργούνται είναι οι:

Δημιουργία μίας νέας γραμμής (γραμμή 900 Πειραιάς – Στ. Μετρό Νίκαια) που θα συνδέει τον Δήμο Πειραιά με τον σταθμό του μετρό «Νίκαια». Η νέα γραμμή θα ακολουθεί τη διαδρομή: Πλ. Καραϊσκάκη, Ακτή Καλλιμασιώτη, Ακτή Κονδύλη, Αιτωλικού, Δερβενακίων, Τζαβέλα, Γ. Γρεβενών, Λαοδικείας, Αιγάλεω, Ακτή Κονδύλη, Ακτή Καλλιμασιώτη, πλ. Καραϊσκάκη.

Η νέα γραμμή οδηγεί στην κατάργηση της γραμμής 847 Νεάπολη – Πειραιάς Β’, αφού η διαδρομή της καλύπτεται από τις νέες διαδρομές των γραμμών 800 Νίκαια – Πειραιάς, 827 Πειραιάς – Γ΄ Νεκροταφείο – Άσπρα Χώματα και 846 Νεάπολη – Πειραιάς Α’.

Διατήρηση της σύνδεσης του Δήμου Πειραιά με τους Δήμους Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Νίκαιας – Α.Ι.Ρέντη, Κορυδαλλού και Αγίας Βαρβάρας μέσω βασικών γραμμών που κινούνται στον άξονα βορρά – νότου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα μετεπιβίβασης στις γραμμές που θα κινούνται επί των κύριων οδικών αξόνων (Π. Ράλλη και Γρ. Λαμπράκη), με κατεύθυνση προς τους νέους σταθμούς μετρό.

Τροποποίηση ομάδας γραμμών που συνδέουν σήμερα τους Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Νίκαιας- Α.Ι. Ρέντη, Κορυδαλλού, Περάματος και Αγίας Βαρβάρας με τους Δήμους Πειραιά και Αθηναίων, και μετατροπή τους σε τροφοδοτικές γραμμές των νέων σταθμών μετρό, δίνοντας την δυνατότητα μετεπιβίβασης, είτε στο δίκτυο μετρό, είτε στο δίκτυο υφιστάμενων γραμμών λεωφορείων για τη σύνδεση με Πειραιά και Αθήνα.

Οι λεωφορειακές γραμμές που τροποποιούνται είναι οι γραμμές:
800 (Νίκαια – Πειραιάς),
806 (Κορυδαλλός – Στ. Αιγάλεω),
809 (Σχιστό – Κορυδαλλός – Πειραιάς Α’),
820 (Κερατσίνι – Σταθμός Αιγάλεω),
827 (Πειραιάς – Γ΄ Νεκροταφείο – Άσπρα Χώματα),
828 (Πειραιάς – Άσπρα Χώματα – Γ΄ Νεκροταφείο),
837 (Άνω Αγ. Βαρβάρα – Στ. Αγ. Μαρίνα),
846 (Νεάπολη – Πειραιάς Α’),
Β18 (Ομόνοια – Πέραμα μέσω Π. Ράλλη) και
Γ18 (Ομόνοια – Πέραμα μέσω Γρ. Λαμπράκη).

image_pdfimage_print

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα

Social Proof Apps