Ο σταθμός ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ είναι τελικά εκείνος ο σταθμός που θα κρίνει το πως θα λειτουργήσει το Μετρό Θεσσαλονίκης. Τα προβλήματα, οι κόντρες, οι διαφωνίες, η πολιτική που παίχτηκε πάνω στο έργο είναι πλέον στο παρελθόν, όμως ο αντίκτυπος που άφησε ως κληρονομιά στο έργο είναι μεγάλος.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στη σελίδα του ypodomes.com στο Facebook ο Πρόεδρος της Αττικό Μετρό Γιάννης Μυλόπουλος, έδωσε τα ορόσημα για να φτάσουμε στη λειτουργία.
Αναφερόμενος στο έργο που πρέπει να γίνει στο σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ έκανε σαφές ότι θα είναι το σημείο κλειδί για το πως θα λειτουργήσει το Μετρό. Όπως είπε, ασφαλή συμπεράσματα για το χρονοδιάγραμμα θα έχουμε με την ολοκλήρωση των μελετών και με την εκκίνηση των έργων.
Όπως σημείωσε χρειάζονται 4 χρόνια για την κατασκευή του σταθμού που γίνει με “χειρουργικό” τρόπο λόγω της παρουσίας των αρχαίων.
Επί της ουσίας αυτό που αξίζει να αναφέρουμε είναι πως με την ολοκλήρωση της διάνοιξης της δίδυμης σήραγγας (στις 2 Φεβρουαρίου η πρώτη και στα μέσα Μαρτίου η δεύτερη) κλειδώνει το γεγονός πως το Μετρό είναι μία πραγματικότητα μιας και οι υπόλοιπες εργασίες είναι οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές και δεν μπορούν άλλο να επηρέασουν σημαντικά το έργο.
Το δεύτερο μεγάλο γεγονός είναι πως πέρα από την εξέλιξη στην κατασκευή του σταθμού ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, κλειδώνει για το 2020 η λειτουργία των 9 σταθμών από το σταθμό ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ/ΕΚΘΕΣΗ μέχρι την Νέα Ελβετία. Το μεγάλο νέο που προέκυψε από τη διάνοιξη των σηράγγων του Μετρό είναι πως μετράμε όντως αντίστροφα.
Όπως όλα δείχνουν θα γίνει μάχη τόσο σε κατασκευαστικό όσο και σε επίπεδο πιέσεων, για να λειτουργήσουν και οι 3 δυτικοί σταθμοί ΝΕΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ καθώς το πρόβλημα που προέκυψε στο σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ τα προηγούμενα χρόνια, “εγκλώβισε” αυτούς τους σταθμούς. Αν λοιπόν υπάρξει επιτάχυνση των έργων στο σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ τότε το 2020 υπάρχει μία περίπτωση να δούμε σε λειτουργία και τους 3 σταθμούς που απλά θα περνούν από ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ χωρίς στάση, όπως έχει στο παρελθόν και σε επεκτάσεις του Αθηναϊκού Μετρό. Αν δεν υπάρξει, τότε συνολικά οι 3+1 δυτικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν μέχρι το 2022. Θα πρέπει πάντως να αναφέρουμε πως η σημερινή κατάσταση δεν προσφέρεται για εκτίμηση του χρονοδιαγράμματος αναφορικά με τη λειτουργία των 3+1 σταθμών.
Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός πως η απορρόφηση μέσα σε λιγότερο από 1 έτος έφτασε τα 100εκ.ευρώ. Για να καταλάβουμε πως δουλευόταν μέχρι το 2016 το έργο οι απορροφήσεις 10 ετών ήταν μόλις 200εκ.ευρώ. Αυτό το στοιχείο είναι χαρμόσυνο αλλά καθόλου καθησυχαστικό καθώς απομένουν σύμφωνα με πηγές από τον κατασεκευαστή ακόμα 500εκ.ευρώ που θα πρέπει τα επόμενα 3 χρόνια να απορροφηθούν. Αυτό σημαίνει πως τα 100εκ.ευρώ της πρώτης χρονιάς πρέπει να αυξηθούν σε περίπου 170εκ.ευρώ για να έχουμε πλήρη απορρόφηση των χρημάτων και να λειτουργήσει το έργο. Στο σύνολο της η πρόοδος έχει φτάσει το 52%.
Ο σταθμός ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ εξαιρείται από αυτό το ποσό καθώς θα υπάρξει συμπληρωματική σύμβαση της τάξεως των 20-25εκ.ευρώ.
Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Την ίδια ώρα η κατασκευή της Γραμμής προς Καλαμαριά (μελλοντικά η Γραμμή 2), έχει διπλό πρόσωπο και προϋποθέτει σενάρια. Οι σταθμοί τρέχουν με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα και η πρόοδος τους κρίνεται ικανοποιητική. Τα θέματα απαλλοτριώσεων λύθηκαν και όλα δείχνουν ότι τουλάχιστον οι σταθμοί θα είναι ολοκληρωμένοι μέχρι το 2020.
Η άλλη όψη έχει να κάνει με την διάνοιξη των σηράγγων με την χρήση των ίδιων ΤΒΜ που διάνοιξαν τη βασική γραμμή. Λόγω της πολυετούς καθυστέρησης της διάνοιξης της δίδυμης σήραγγας, ακόμα δεν έχει σκαφτεί ούτε μέτρο σήραγγας.
Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό αλλά και τον κατασκευαστή μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν πάρει μπρος και οι 2 Μετροπόντικες. Η διάνοιξη σύμφωνα με τους ιδίους θα μπορέσει να ολοκληρωθεί μέσα σε 18 μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2018. Δηλαδή τα 4,8χλμ θα διανοίγονται με μία ταχύτητα 8,8 μέτρων την ημέρα πράγμα απόλυτα εφικτό. Αυτό θα είναι το καλό σενάριο καθώς μετά θα χρειαστούν περίπου 2 χρόνια μέχρι να μπουν οι γραμμές και να ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια που θα κρατήσουν περίπου 16 μήνες για να δοθεί η γραμμή σε λειτουργία. Με ασφάλεια λοιπόν, με το καλό σενάριο, μπορούμε να πούμε ότι η λειτουργία θα είναι προς το τέλος του 2020.
Το “κακό” σενάριο θα είναι να έχουμε πιο αργή διάνοιξη καθώς μέχρι σήμερα σε κανένα έργο Μετρό στη χώρα δεν έχουμε δει τόσο ταχεία διάνοιξη. Ούτε στην Αθήνα ούτε στη βασική γραμμή στη Θεσσαλονίκη. Αυτό που θα πρέπει λοιπόν να έχουμε στο μυαλό μας είναι πως όταν διανοιχθεί η σήραγγα θα χρειαστούν περίπου 16-20 μήνες για να λειτουργήσει.
Αυτό που μπορούμε να κρατήσουμε από την μέχρι σήμερα πρόοδο είναι πως το έργο ξεκόλλησε. Η επόμενη μέρα σε επίπεδο προόδου θα είναι να δούμε τους σταθμούς να ολοκληρωθούν, οι συρμοί να αρχίζουν να έρχονται και να ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια και εξωτερικά να απελευθερώνεται η πόλη και οι “λαμαρίνες” να λιγοστέψουν.
Όλα αυτά δεν πρέπει να είναι μακρινά αλλά μία σειρά από κινήσεις που κάθε μία θα μας οδηγούν και ένα βήμα πιο κοντά στη λειτουργία του έργου.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV