H ανάσταση της Μηχανικής είναι γεγονός και μάλιστα μέσω Ιταλίας. Η ελληνική τεχνική εταιρεία που μεσουρανούσε πριν δύο δεκαετίες και που κατέρρευσε πριν 10 περίπου χρόνια κατάφερε τα 2 τελευταία χρόνια να κάνει δυναμικό come back στο χώρο των μεγάλων έργων παίρνοντας πολύ δυνατά συμβόλαια.
Πως τα κατάφερε όμως; με όχημα την άγνωστη για την Ελλάδα Ιταλική τεχνική εταιρεία GD Infrastrutture, έκανε την εμφάνιση της στον διαγωνισμό για το σιδηροδρομικό έργο υποδομής του τμήματος Ψαθόπυργος-Ρίο το καλοκαίρι του 2015. Χρειάστηκαν 2 χρόνια σκληρών δικαστικών μαχών για να βγει τελικά νικήτρια και να πάρει τον περασμένο Αύγουστο το έργο με κόστος 215εκατ.ευρώ και έκπτωση που ξεπερνά το 45%.
Σε επίπεδο μεγάλων έργων μέχρι τότε είχε μόνο το Φράγμα Πείρου-Παραπείρου, έργο που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και είναι σε τελικό στάδιο.
Μέσα στο 2017, τον Μάιο, γίνεται μειοδότης με την ίδια εταιρεία στην 6η εργολαβία του Πάτρα-Πύργος με έκπτωση 53,4% σε ένα έργο με αρχικό κόστος 74,3εκατ.ευρώ. Πριν λίγες οι επιτυχίες της Μηχανικής τρίτωσαν και πάλι μέσω της GD Infrastrutture με την 8η εργολαβία του Πάτρα-Πύργος όπου μειοδότησε με ποσοστό 52,4% σε ένα έργο κόστος 74,4εκατ.ευρώ.
Βέβαια, για τις δύο εργολαβίες του Πάτρα-Πύργος ακόμα δεν έχουμε οριστικά αποτελέσματα όμως εφόσον καταφέρει και φτάσει μέχρι τις υπογραφές τότε η Μηχανική μέσω των Ιταλών θα έχει στα χέρια της συμβόλαια με προϋπολογισμό που θα φτάνουν τα 365εκατ.ευρώ, ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο για τα δεδομένα της εποχής.
Η Μηχανική ξεκίνησε την πορεία της το 1974 με την ανάληψη μικρών έργων στη Θεσσαλονίκη και στο απόγειο της έφτασε να έχει business στο εξωτερικό με τη Ρωσία να έιναι από τις σημαντικότερες χώρες στο πορτφόλιο της. Η πτώση της εταιρείας κατά κάποιους οφείλεται και στο γεγονός των χρεών του Δημοσίου προς την εταιρεία που έχουν δικαστικές παραφυάδες και την ταυτόχρονη θηλιά χρεών της εταιρείας προς το Δημόσιο που την εξανάγκασαν σε πώληση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων.
Παρόλ’ αυτά, ακόμη και σήμερα διατηρεί σημαντική ακίνητη περιουσία σε Oυκρανία, Aίγυπτο και Bουλγαρία, ύψους τουλάχιστον 250 εκατ. σε σημερινές τιμές.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV