Νίκος
Καραγιάννης

To 3o Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών είναι προ των πυλών και περιλαμβάνει εντυπωσιακούς ομιλητές και παρουσιάσεις. Αυτό όμως που ξεχωρίζει την 1η μέρα, είναι η παρουσίαση του Aspern Smart City. Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο έργο αντίστοιχο θα έλεγε κανείς με το δικό μας στο Ελληνικό.

Δημιουργείται σε μία νέα περιοχή της Βιέννης, στην Αυστρία και φιλοδοξεί να γίνει μία πόλη-πρότυπο για το μέλλον. Οι ομοιότητες της με το μεγάλο έργο του Ελληνικού είναι πολλές. Οι βάσεις για το έργο μπήκαν το 2004, το 2007 έγινε ο διεθνής διαγωνισμός ΣΔΙΤ και το 2008 ανακηρύχθηκε ο ανάδοχος ενώ το 2009 υπεγράφη. Τα πρώτα έργα ξεκίνησαν το 2013 η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης επετεύχθη στα τέλη του 2017. Στο σύνολο του, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2028, δημιουργώντας ένα νέο προάστιο στη Βιέννη, φτιαγμένο από την αρχή ως Smart City και ενσωματώνοντας όλες τις προηγμένες “έξυπνες” τεχνολογίες.

Ο στόχος είναι με την ολοκλήρωση του έργου να κατοικούν στην περιοχή 30.000 άτομα και να δημιουργηθούν 20.000 θέσεις εργασίας. Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται πως θα αγγίξει τα 6δισ.ευρώ.

Μάλιστα οι πρωτοπόροι στα έργα αστικής ανάπτυξης Αυστριακοί, φρόντισαν στα πρώτα κιόλας βήματα του έργου να επεκτείνουν την γραμμή του Μετρό και να καλύψουν την πόλη με 2 σταθμούς. Η απόσταση από το κέντρο της πόλης είναι περίπου 30 λεπτά με το Μετρό (όσο δηλαδή περίπου και η απόσταση του κέντρου της Αθήνας από το Ελληνικό).

Για αυτό το μεγάλο έργο αστικής ανάπτυξης έχει κληθεί να μας το παρουσιάσει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο project manager του έργου Oliver Juli, στις 19 Ιουνίου, την 1η μέρα του 3ου Συνεδρίου Υποδομών-Μεταφορών, στο 3ο πάνελ που έχει ως θέμα “Υποδομές και Smart Cities: Το μέλλον των κατασκευών” και αναμένεται να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα για το πως μπορούμε να δημιουργήσουμε αειφόρο ανάπτυξη, σεβόμενοι το περιβάλλον και ταυτόχρονα να επενδύσουμε σε έξυπνες τεχνολογίες.

Στο ίδιο πάνελ θα μας μιλήσουν επίσης: Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος αναφορικά με τις έξυπνες τεχνολογίες που ενσωματώνονται στα έργα Μετρό, ο Γενικός Διευθυντής της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Δημήτρης Γκατσώνης για τις καινοτομίες στη συντήρηση του αυτοκινητόδρομου, ο Costanzo Graffi από την AECOM που θα μας μιλήσει για τις προηγμένες τεχνολογίες στις υποδομές, η Γενική Διευθύντρια της Stanley Black and Decker Μαριέλλα Τόμας που μας μιλήσει για το “έξυπνο εργοτάξιο” και ο Τάσος Μουρατίδης καθηγητής του ΑΠΘ και επιστημονικός συνεργάτης της ΟΜΕΚ για τις καινοτομίες στον τομέα των έργων στους αυτοκινητόδρομους.

Το εντυπωσιακό αυτό πάνελ αναμένεται να είναι μαγνήτης τόσο για την τοπική αυτοδιοίκηση, για φορείς αλλά και για επιχειρήσεις που θα πρωταγωνιστήσουν στο πεδίο των έξυπνων κατασκευών και γενικότερα των smart cities.

Συντονίστρια του πάνελ θα είναι η Όλγα Κλώντζα, δημοσιογράφος στην εφημερίδα Το Βήμα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV