Νίκος
Καραγιάννης

Σε 1,1 δισ.ευρώ θα ανέλθει τελικά το τίμημα για την κατά 20 έτη επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Αεροδρομίου Ελ.Βενιζέλος που σήμερα λήγει το 2026. Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά διευθετείται μία μεγάλη εκρεμμότητα η οποία έρχεται από το 2016, όταν είχε ξεκινήσει η διαδικασία αυτή.

Από τις Βρυξέλλες που ουσιαστικά έπαιξαν τον καθοριστικό ρόλο στο να κλειδώσει το ποσό αυτό, η DG Comp έκρινε πως το αρχικά συμφωνημένο τίμημα των περίπου 600εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) δεν ανταποκρινόταν στη δυναμική αύξηση της επιβατικής κίνησης του ΔΑΑ και τελικά μέσω της σύμφωνίας, φτάσαμε στον υπερδιπλασιασμό της συμφωνίας η οποία με τον ΦΠΑ φτάνει τα 1,34δισ.ευρώ.

Το Αεροδρόμιο της Αθήνας που από το 2013 μέχρι το 2017 παρουσίασε μία εντυπωσιακή άνοδο της τάξεως του 75%, εξακολουθεί να αναπτύσσεται με σημαντικούς ρυθμούς και ήδη μέσα στο πρώτο 5μηνο κατέγραψε αύξηση 10,9%.

Η συμφωνία αυτή μόλις ολοκληρωθεί θα ανοίξει την πόρτα για τις αναμενόμενες μεγάλες επενδύσεις του Ελ.Βενιζέλος μιας και φέτος αναμένεται να πιάσει 24εκατ.επιβάτες και το 2019 να πιάσει το απόλυτο “ταβάνι” των 26εκατ.επιβατών.

Οι επενδύσεις θα αφορούν άμεσα την επέκταση του αεροσταθμού για να αντιμετωπιστεί η αύξηση αυτή και θα είναι μαζί με το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι τα 2 μεγαλύτερα αεροδρομιακά projects των επόμενων ετών για τη χώρα.

Μακροπρόθεσμα αυτή η συμφωνία απελευθερώνει επενδύσεις που κατ`εκτίμηση στελεχών του Αεροδρομίου θα φτάσουν τα 1,5δισ.ευρώ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ανάπτυξη του Αεροδρομίου της Αθήνας από το 2001, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, εκτιμάται ότι έχει συμβάλει στην απασχόληση (άμεσα και έμμεσα) περίπου 65.000 ατόμων, οπότε κάθε επιπλέον επένδυση θα σημάνει και την αύξηση αυτών των αριθμών σε μία περίοδο που η χώρα μας “καίγεται” για επενδύσεις.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας