Connect with us

SPECIAL EDITIONS

Το Ίδρυμα Wilo δωρίζει 30.000 ευρώ για την έρευνα κατά του κορωνoϊού

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Κορονοϊός

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε η κοινωνική αλληλεγγύη είναι πιο σημαντική από ποτέ. Τα ιδρύματα ως οντότητες άρρηκτα συνδεδεμένες με το κοινωνικό σύνολο στο οποίο δραστηριοποιούνται, αναλαμβάνουν την ευθύνη για όλους σχεδόν τους τομείς της κοινωνίας. Οι προσπάθειές τους έχουν γίνει πιο σημαντικές  κατά την διάρκεια της κρίσης του κοροναΐου, σε όλους τους κλάδους.

Το Ίδρυμα Wilο, έχει δεσμευθεί για δωρεά 30.000 ευρώ, για  έρευνα που πραγματοποιεί το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα Ιατρικής του  Έσσεν (Stiftung Universitätsmedizin Essen) σχετικά με τον κοροναϊό.

Τα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν για ερευνητικό πρόγραμμα για τον κοροναϊό, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ντούισμπουργκ – Έσσεν. Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, το γερμανο-κινεζικό ερευνητικό κέντρο στο Wuhan (Κίνα), το οποίο λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια και επικεντρώνει επί του παρόντος όλες τις προσπάθειές του στην έρευνα για τον κοροναϊό, θα λάβει σχετική χρηματοδότηση. Επιπλέον, θα παρασχεθεί οικονομική ενίσχυση και για υπηρεσίες περίθαλψης ασθενών.

Παράδειγμα (π.χ.): Καθώς όλες οι επισκέψεις σε νοσοκομεία έχουν απαγορευτεί, στους ασθενείς παρέχονται πρόσθετα κινητά smartphone, ώστε να αποτρέπεται η κοινωνική απομόνωση και να διευκολύνεται η επαφή τους  με τις οικογένειές τους. Το  Ίδρυμα  Wilo είναι το πρώτο ίδρυμα που συμμετέχει στην πρωτοβουλία δωρεάς κατά του κοροναϊού.

Ο Oliver Hermes, Πρόεδρος του Συμβουλίου Διαχειριστών του Ιδρύματος Wilo και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Wilo Group, εξηγεί γιατί το Ίδρυμα προέβη σε αυτή τη σημαντική δωρεά:

“H Wilo, με έδρα το Ντόρτμουντ, είναι ένας σημαντικός παγκόσμιος “παίκτης” με περίπου 8.000 υπαλλήλους  παγκοσμίως και 800 υπαλλήλους στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του Γουχάν (Wuhan).

Η κοινή γερμανικο-κινεζική ερευνητική πρωτοβουλία Essen και Wuhan, με την υποστήριξη του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος Ιατρικής του Έσσεν (Stiftung Universitätsmedizin Essen), καταδεικνύει ότι οι στενοί δεσμοί με την περιοχή και η  διασυνοριακή συνεργασία πάνε καλά – και είναι ένας συνδυασμός που εκτιμούμε ιδιαίτερα.

Επιπλέον, το  Ίδρυμα Wilo προωθεί ενεργά τα επιστημονικά προγράμματα. Αυτός είναι ο λόγος που έχει τόσο μεγάλη σημασία για εμάς σε αυτή την δύσκολη χρονική στιγμή να αναλάβουμε πρωτοβουλία, να δείξουμε αλληλεγγύη και να προωθήσουμε την έρευνα εξάπλωσης και καταπολέμησης του κοροναϊού

Ο καθηγητής Karl-Heinz Jöckel, Πρόεδρος του του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος Ιατρικής του  Έσσεν (Stiftung Universitätsmedizin Essen), εκφράζει την ευγνωμοσύνη του δηλώνοντας:

“Η συμβολή του Ιδρύματος Wilo, μας βοηθά να παρέχουμε βοήθεια έκτακτης ανάγκης. Και η παροχή άμεσης βοήθειας στους πληγέντες είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε τώρα.

Η πρωτοβουλία μας για «δωρεές για την καταπολέμηση και εξάπλωση του κοροναϊού» καθιστά αυτό δυνατό. Ως εκ τούτου, καλούμε και  άλλα ιδρύματα – τόσο περιφερειακά όσο και υπερεθνικά – να ενεργήσουν τώρα και να υποστηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία. Ευχαριστώ πολύ”.

Ο Evi Hoch, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος Wilo και μέλος της Διευθύνουσας Επιτροπής του Δικτύου του Ιδρύματος Ruhr , μοιράζεται μαζί μας ορισμένες βασικές πληροφορίες:

“Πολλαπλασιαστές όπως το Δίκτυο του Ιδρύματος Ruhr , αποτελούν μεγάλη βοήθεια αυτή τη δεδομένη στιγμή καθώς διαδίδουν γρήγορα πληροφορίες για χρήσιμες πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν τα μέλη του.

Με αυτό τον τρόπο, λάβαμε αμέσως πληροφορίες για τη σημαντική έκκληση για δωρεές για την στήριξη έρευνα σχετικά με την εξάπλωση και καταπολέμηση του κοροναϊού, που ξεκίνησε το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα Ιατρικής του  Έσσεν (Stiftung Universitätsmedizin Essen)

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.spenden-für-corona.de.

image_pdfimage_print

SPECIAL EDITIONS

EUSEW2020: Πρωτοπόροι από την Ελλάδα επιφέρουν «πράσινες» βελτιώσεις σε κατοικίες

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

#Green

Με ορίζοντα το 2050, η  Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει στον δραστικό περιορισμό των εκπομπών του άνθρακα στον κτιριακό τομέα.  Το έργο Οδικοί Χάρτες Ανακαίνισης Διακριτού Κτιρίου (Individual Building Renovation Roadmaps, iBRoad www.ibroad-project.eu) συνδράμει στην υλοποίηση αυτού του στόχου, παρέχοντας τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες κατοικιών να αναπτύξουν εξατομικευμένα και έξυπνα χρηματοοικονομικά και ενεργειακώς αποδοτικά σχέδια για την ανακαίνισή τους, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα (5-30 ετών).

Στο πλαίσιο του έργου αυτού έχουν αναπτυχθεί παραμετροποίησιμο λογισμικό και μεθοδολογίες για τη συγκέντρωση και αξιολόγηση πληροφοριών των κατοικιών (π.χ. σχέδια, παραγωγή και κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας) και την κατάρτιση σχεδίων σταδιακής ανακαίνισης. Με τα εργαλεία που ανέπτυξε το έργο αυτό, μπορεί να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση των ανακαινισμένων κτιρίων, με γνώμονα την προσωπική και οικονομική κατάσταση των ενοίκων.

«Κάθε έργο ανακαίνισης εξετάζει συγκεκριμένα προβλήματα και απαιτεί κατάλληλα προσαρμοσμένες λύσεις. Με το iBRoad καθίσταται δυνατή η σταδιακή βελτίωση ενός κτιρίου. Με τα εργαλεία του iBRoad ο χρήστης  μπορεί να σχεδιάσει το τι θέλει να αλλάξει στο σπίτι του, πότε να το κάνει, αλλά και πώς μπορεί να χρηματοδοτήσει την ανακαίνιση, με τρόπο φιλικό για το κλίμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Δεληγιάννης, συντονιστής του έργου iBRoad και συνιδρυτής της Ομάδας Σύμπραξις.

Τα εργαλεία που περιλαμβάνονται στον οδικό χάρτη και το εγχειρίδιο που ανέπτυξε το iBRoad έχουν ήδη βοηθήσει 10-15 ιδιοκτήτες κατοικιών σε καθεμία από 3 πιλοτικές χώρες, τη Βουλγαρία, την Πολωνία και την Πορτογαλία, να καταρτίσουν σχέδια ανακαίνισης με σημαντική ενεργειακή απόδοση. Η συμβουλευτική προσέγγιση και τα εργαλεία του έργου, όμως, εφαρμόζονται ήδη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το iBRoad είναι ένα από τα τρία καινοτόμα έργα που δραστηριοποιούνται σε θέματα ενέργειας και  διαγωνίζονται για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας! Στην κατηγορία της καινοτομίας, τα 3 αυτά προκρινόμενα έργα κάνουν πραγματικότητα τη μετάβαση προς τη βιώσιμη ενέργεια για τοπικές κοινότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ένα άλλο από τα προκρινόμενα έργα είναι ο «Ενεργειακός ανεφοδιασμός απομακρυσμένων περιοχών με πολλαπλές επιλογές για ολοκληρωμένες τεχνολογίες με βάση το υδρογόνο»  (Remote area Energy supply with Multiple Options for integrated hydrogen-based Technologies, REMOTE).

Το έργο REMOTE, πιστό στο όνομά του, ξεκίνησε σε ΙταλίαΕλλάδα και Νορβηγία, σε περιοχές που αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις όσον αφορά στην πρόσβαση σε ανανεώσιμη ενέργεια και την αποθήκευσή της. Το έργο αναπτύσσει δική του τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας με βάση το υδρογόνο και ειδικούς συσσωρευτές, σε πιλοτικές εγκαταστάσεις σε όλη την Ευρώπη.

Στην Ιρλανδίατο έργο Παλιρροϊκή Τουρμπίνα Direct Drive (Direct Drive Tidal Turbine, D2T2) πέτυχε σημαντική πρόοδο σε μία συγκεκριμένη τεχνολογία αιχμής: τις τουρμπίνες παλιρροϊκής ενέργειας. Στο πλαίσιο του έργου, το 2016 εγκαταστάθηκε η πρώτη υπεράκτια παλιρροϊκή διάταξη στη Σκωτία. Η τεχνολογία παλιρροϊκής ενέργειας του έργου είναι αποδοτικότερη, μειώνοντας το συνολικό κόστος παραγωγής της παλιρροϊκής ενέργειας κατά 30%. Επιπλέον, η τεχνολογία του D2T2 χαίρει της αποδοχής των τοπικών κοινοτήτων, καθώς δεν έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Αντίστροφη μέτρηση για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας

Κάθε χρόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεχωρίζει τα πρόσωπα και τα έργα με την καλύτερη καινοτόμο δράση στον τομέα της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών. Φέτος, οι 9 επικρατέστεροι υποψήφιοι θα αναμετρηθούν σε 3 κατηγορίες βραβείων: την κατηγορία Δέσμευση, την κατηγορία Καινοτομία και την κατηγορία Νέοι. Θα υπάρξει όμως και μια επιπλέον κατηγορία, η οποία θα αναγνωρίζει τα επιτεύγματα που πέτυχαν οι Γυναίκες στην Ενέργεια.

Ένα ειδικό βραβείο, το Βραβείο Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, θα δοθεί σε μια εμπνευσμένη πρωτοβουλία βιώσιμης ενέργειας που υλοποιείται στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, τη Δημοκρατία της Μολδαβίας ή την Ουκρανία.

Από τις αρχές Ιουνίου, πολίτες από όλη την Ευρώπη θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν για το Βραβείο Πολιτών 2020 επιλέγοντας το αγαπημένο τους από τα επικρατέστερα έργα.

Οι νικητές των Βραβείων θα ανακοινωθούν στις 23 Ιουνίου σε μια τελετή βράβευσης που θα διεξαχθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

News in English

Twelve major infrastructure projects promising to upgrade Thessaloniki

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γραμμη 4 Μετρο

The General Secretary of Infrastructure, Mr. George Karagiannis, spoke to Thessaloniki news website, voria.gr, about 12 major projects for the city and the wider region.

Most of them are known and the Ministry’s goal is to implement them, reversing the city’s negative past experiences concerning the projects. Some of them are already under construction, while others are in advanced preparation or planning, making their way to their tenders.

According to Mr. Karagiannis, the 12 major projects in the region are the following:

1. Thessaloniki Metro (Main line and the extension to Kalamaria), which is now at a very advanced stage.

2. Completion of Egnatia Motorway vertical axis Thessaloniki-N. Moudania-Potidea, with 14.5m euros

3. Completion of road safety upgrade works on Thessaloniki-Polygyros axis, in the section Thermi-Galatista, with 29m euros.

4. Completion of the road connection between the 6th pier of Thessaloniki Port and PATHe motorway axis, with 75m euros.

5. The proposed PPP project regarding the upgrade of the eastern internal ring road (aka flyover), with an indicative budget of 350m euros.

6. Rainwater drainage of Kalamaria Municipality southern section, with 12m euros.

7. Flood control works in the wider area of ​​”Lachanagora”, with 33m euros.

8. Construction of 17 new school units using the PPP method, with an estimated cost of 153m euros.

9. Installation of signaling systems and ETCS-LEVEL 1 on the single-track railway line Thessaloniki-Eidomeni, with 46m euros.

10. Thessaloniki-Mouries road project, with 65m euros

11. Upgrade-electrification of the railway line Thessaloniki-Promachonas, with 150m euros.

12. Connection of the Thessaloniki Port 6th Pier with the national railway network. This project proceeds with the method of the competitive dialogue.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

SPECIAL EDITIONS

Πανευρωπαϊκή πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην ανακύκλωση απόβλητων λιπαντικών ελαίων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Μονάδα συσκευασίας λιπαντικών CYCLON

Σε πρωταγωνιστή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αναδεικνύεται η Εναλλακτική Διαχείριση  Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων ΜΟΝ. Α.Ε (ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε.), το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων (ΑΛΕ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2019 που ανακοινώθηκαν σήμερα, η ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. υπερκάλυψε για άλλη μία χρονιά τόσο τον στόχο Συλλογής (70% των παραγόμενων ΑΛΕ) σε ποσοστό 102% (25.100 τόνοι έναντι στόχου 24.600 τόνων), όσο και τον στόχο Αναγέννησης ΑΛΕ (80% του όγκου συλλογής) σε ποσοστό 127% (25.100 τόνοι έναντι στόχου 19.700 τόνων).

Η μεγάλη αυτή επιτυχία της ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. αναγνωρίστηκε μάλιστα προσφάτως από το European Environmental Bureau (EEB), το μεγαλύτερο δίκτυο οργανώσεων περιβάλλοντος στην Ευρώπη, με πάνω από 160 οργανώσεις-μέλη σε περισσότερες από 35 χώρες. Ειδικότερα, στην έκθεσή του με τίτλο “Europe’s New Laws for the Separate Collection of Waste”, που δημοσιεύτηκε στα τέλη Μάρτιου του 2020, αναδεικνύει την ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. ως βέλτιστη πρακτική στη Συλλογή και Αναγέννηση των ΑΛΕ, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα  επιτυγχάνει το υψηλότερο ποσοστό ανακύκλωσης απόβλητων λιπαντικών ελαίων (Waste  Lubricant Oils Recycling rate) στην ΕΕ.

Μέσα από τη λειτουργία της ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. αναδεικνύονται σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης στον τομέα της ανακύκλωσης των απόβλητων λιπαντικών ελαιών, συμβάλλοντας με αυτόν  τον τρόπο στην εδραίωση του μοντέλου της Κυκλικής Οικονομίας. Μέσα από τις  δραστηριότητες της, η ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. έχει πετύχει τη βέλτιστη διαχείριση των φυσικών πόρων, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των λιπαντικών ελαίων και την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας, τοποθετώντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση με  ποσοστό ανακύκλωσης 100%, γεγονός που αποτελεί –σε παγκόσμιο επίπεδο– μοναδικό  επίτευγμα Κυκλικής Οικονομίας.

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε., κ. Γιώργος Δεληγιώργης δήλωσε σχετικά:

«Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που για άλλη μία χρονιά κατατασσόμαστε πρώτοι στην ΕΕ στη Συλλογή και Αναγέννηση των ΑΛΕ. Ειδικά σε αυτήν τη συγκυρία, που η χώρα έχει ανάγκη την ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας, στην ΕΝΔΙΑΛΕ συμβάλλουμε έμπρακτα στο  να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα της μετάβασης στην Κυκλική Οικονομία, στο νέο αυτό  παραγωγικό μοντέλο, το οποίο συμβάλλει στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων και στην προστασία του περιβάλλοντος, προσελκύοντας ταυτόχρονα επενδύσεις και δημιουργώντας  θέσεις εργασίας. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συνεργάτες του ΣΕΔ της ΕΝΔΙΑΛΕ για αυτήν την επιτυχία.»

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα