Newsroom

Σε ουσιαστικό στάδιο συζητήσεων βρίσκεται το ζήτημα επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στην Περιφερειακή Ενότητα της Ανατολικής Αττικής. Κατόπιν σύσκεψης για τη συμφωνία υλοποίησης του πρώτου τμήματος σχεδίου, διαπιστώθηκε συναντίληψη και διάθεση κοινού σχεδίου, δράσεων και πρωτοβουλιών για την αναγκαιότητα επέκτασης του δικτύου Φυσικού Αερίου στην Ανατολική Αττική ως ολιστική αντιμετώπιση και στόχο για το σύνολο της περιοχής.

Η εκκίνηση των ενεργειών περαιτέρω ανάλυσης της μελέτης υλοποίησης του έργου ανάπτυξης δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, επισφραγίστηκε σε πρόσφατη σύσκεψη στα γραφεία της ΕΔΑ Αττικής.

Στο πλαίσιο του άμεσου προγραμματισμού ενεργειών της ΕΔΑ Αττικής, αποφασίστηκε ότι θα αναλυθούν, σε πρώτο στάδιο, οι οικονομικές, τεχνικές, λειτουργικές και κοινωνικές παράμετροι. Εν συνεχεία, θα καθοριστούν οι προϋποθέσεις κατασκευής της Βασικής Υποδομής Δικτύου Διανομής για την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, στα όρια του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, σχετικά με την περαιτέρω ανάπτυξη του Δικτύου Χαμηλής Πίεσης και τη σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου των Τελικών Καταναλωτών της Ανατολικής Αττικής.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν επί του κοινού στόχου, για επιτάχυνση των διαδικασιών ανάπτυξης και εφαρμογής του σχεδίου επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στην περιοχή, ενώ τέθηκε σε προτεραιότητα η διερεύνηση χρήσης φυσικού αερίου στο λιμάνι της Ραφήνας.

«Η διείσδυση της χρήσης του φυσικού αερίου στις χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές, ως ενδιάμεσου καυσίμου, θα συμβάλλει ουσιαστικά στην επίτευξη της μείωσης των εκπομπών αερίου θερμοκηπίου, σύμφωνα με τους στόχους του ΕΣΕΚ», επεσήμανε ο κ. Χατζηγιάννης, Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΕΔΑ Αττικής, αναδεικνύοντας τη δυναμική του Αναπτυξιακού Προγράμματος 2020 – 2024, με έμφαση στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών διανομής φυσικού αερίου.

Ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου ανέδειξε, στην τοποθέτησή του, το έντονο ενδιαφέρον, όχι μόνο του Δήμου του, αλλά του συνόλου της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής για την επέκταση του Δικτύου Διανομής φυσικού αερίου σε όλο το εύρος των περιοχών της Περιφέρειας, καθώς επεσήμανε την προστιθέμενη αξία που θα προσδώσει η υλοποίηση του έργου, στην αναβάθμιση και λειτουργία των υποδομών της, καθώς και στην εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επαγγελματιών των Δήμων της.

Ο κ. Χατζηγιάννης εστίασε, από την πλευρά του, στη στρατηγική της ΕΔΑ Αττικής για την κατάρτιση του σχεδίου ανάπτυξης του δικτύου της, καθώς επεσήμανε τα βασικά τεχνοοικονομικά κριτήρια που καθορίζουν τον σχεδιασμό και την επέκτασή του.

Ο κ. Μπουρνούς, αφού σημείωσε τη στρατηγική σημασία του Λιμανιού της πόλης και την αλλαγή στο ενεργειακό αποτύπωμά του, ως αποτέλεσμα της χρήσης φυσικού αερίου, την τεράστια προσπάθεια που καταβάλει η κεντρική διοίκηση, αλλά και οι εμπλεκόμενοι Δήμοι, για την κατασκευή των υποδομών και τη συνολική ανάπλαση της περιοχής. Επεσήμανε, παράλληλα, ότι στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο, που θα απευθύνεται στην ευαίσθητη ομάδα πληθυσμού, ΑμεΑ.

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι είναι η βούληση του Δήμου, οι αθλητικές εγκαταστάσεις του κέντρου να λειτουργούν με τη χρήση φυσικού αερίου, σε πρότυπα ολυμπιακών προδιαγραφών και να διασφαλιστεί, απολύτως, η φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία του, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δυνητικές ανάγκες χρήσης του υπό κατασκευή Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων, στην περιοχή.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν ομόφωνα να αναλάβουν επείγουσες και κοινές δράσεις, ώστε να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που εγείρει η κλιματική αλλαγή, σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, και κατά συνέπεια στη διασφάλιση της ευρείας χρήσης και προώθησης του φυσικού αερίου..

Από την πλευρά της ΕΔΑ Αττικής, παρευρέθηκαν ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Εταιρείας κ. Πιέρρος Χατζηγιάννης, ο Τεχνικός Διευθυντής κ. Χρ. Σκουλίδας, ο Διευθυντής Ανάπτυξης Υποδομών κ. Ιωαν. Ντρούκας και ο Διευθυντής Σχεδιασμού Υποδομών και Προγραμματισμού κ. Ιερ. Κουφής.

Από το Δήμο Ραφήνας Πικερμίου, συμμετείχαν ο Δήμαρχος κ. Ευάγγελος Μπουρνούς, ο Αντιδήμαρχος Υποδομών και Ανάπτυξης κ. Παυλ. Μπατάλης, ο Αντιδήμαρχος Επικοινωνίας και Τύπου κ. Χρ. Τσεμπέρης και ο Τεχνικός Σύμβουλος Έργων του Δήμου κ. Κων/νος Κωτσόγιαννης.

Ο Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου δήλωσε σχετικά με το θέμα:

«Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την υλοποίηση ενός ακόμη μεγάλου έργου, το οποίο θα επηρεάσει θετικά τις ζωές όλων μας, το περιβάλλον, τον τόπο μας, με σχέδιο, προτάσεις και επιμονή».

Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι η ενεργός συμμετοχή των συμπολιτών μας με τη μεγαλύτερη δυνατή συλλογή αιτήσεων ενδιαφέροντος στα σημεία που έχουν ανακοινωθεί , αλλά και ηλεκτρονικά, θα αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό επιχείρημα του Δήμου μας, στη συνέχιση των συζητήσεων, μέχρι την επίτευξη του στόχου μας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV