Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το φυσικό αέριο ανερχόμενος «πρωταγωνιστής» για νέες, μεγάλες επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου

Δυναμικό «παρών» στην επόμενη ημέρα του ενεργειακού συστήματος αναμένεται να διαδραματίσουν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου, επιβεβαιώνοντας το ρόλο του ως «καύσιμου γέφυρα», στην προσπάθεια μετάβασης της χώρας από την «εποχή του λιγνίτη», στην εποχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των χαμηλών εκπομπών ρύπων.

Η κινητικότητα που παρατηρείται σε επίπεδο επενδύσεων για την κατασκευή νέων μονάδων φυσικού αερίου από τους μεγάλους παίκτες της εγχώριας αγοράς, σε συνδυασμό με τη διάνοιξη νέων ενεργειακών «διαδρόμων» που περνούν από την Ελλάδα, όπως ο TAP, ο IGB (αλλά και ο σχεδιασμός νέων) μαρτυρούν πως οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει για την δρομολόγηση της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

Σε επίπεδο εγκατεστημένης ισχύος μονάδων φυσικού αερίου, η τρέχουσα εικόνα είναι ενδεικτική της δυναμικής: 4.900 MW είναι συνδεδεμένα στο Σύστημα (αφήνοντας πίσω τις λιγνιτικές μονάδες που έχουν παραμείνει στα 3.903,9 MW) με τη ΔΕΗ, τη Protergia, τον Ήρωνα και την Elpedison να έχουν αναπτύξει εγκαταστάσεις της εν λόγω τεχνολογίας.

Οι νέες επενδύσεις που βρίσκονται «στα σκαριά»

Το «μομέντουμ» που αποκτά το φ.α. δείχνει να παγιώνεται αν λάβουμε υπόψιν νέες επενδύσεις για την κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, εκτός των ΑΠΕ.

Νωρίτερα μέσα στον Ιούλιο,  χορηγήθηκε από τη ΡΑΕ άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό συνδυασμένου κύκλου 665 MW (καθαρή ισχύς που θα διοχετεύεται στο Σύστημα: 660 MW) με καύσιμο το φυσικό αέριο στην ΤΕΡΝΑ, σε μια μονάδα που έχει χωροθετηθεί στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο ενδεικτικού κόστους 300 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί σε εμπορική λειτουργία το Καλοκαίρι του 2023.

Σε φάση κατασκευής όμως εισέρχεται το προσεχές Φθινόπωρο ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) πανευρωπαϊκά, από τη ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, με την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και εμπειρίας του κατασκευαστικού βραχίονα του Ομίλου EPC–METKA, ο οποίος έχει εκτελέσει άρτια ενεργειακά έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο νέος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θα έχει ισχύ 826 MW και θα κατασκευαστεί στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας, στο πλαίσιο επένδυσης που αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ με το commissioning (δηλ. την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας) να τοποθετείται στο 4ο τρίμηνο του 2021.

Και ο Όμιλος Κοπελούζου όμως (μέσω της θυγατρικής του DAMCO ENERGY) έχει εκδηλώσει ζωηρό ενδιαφέρον καθότι, εκτός της μονάδας FSRU που αναπτύσσει στην Αλεξανδρούπολη μέσω της Gastrade, έλαβε την περασμένη Άνοιξη, άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου στη ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης, μεικτής ονομαστικής ισχύος 662 MW (650 MW καθαρής ισχύος στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα).

Η μονάδα μάλιστα σχεδιάζεται να τροφοδοτείται με φυσικό αέριο απευθείας από το FSRU, με έναν αγωγό μήκους 4 χλμ., προσφέροντας μια φθηνή λύση άμεσης τροφοδοσίας του εργοστασίου με φυσικό αέριο, δεδομένου ότι θα παρακάμπτεται το ΕΣΦΑ με τις όποιες χρεώσεις επισύρει η χρήση του. Η κατασκευαστική του ολοκλήρωση αναμένεται να συγχρονιστεί με την παράδοση του FSRU για την ελαχιστοποίηση των όποιων χρονικών απωλειών.

image_pdfimage_print

Περιβαλλοντικά έργα

Πετρούπολη: Υποδομές και διαχείριση απορριμμάτων στη συνάντηση Πατούλη-Βλάχου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Συνάντηση Πατούλη-Βλάχου

Ζητήματα που αφορούν στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων υποδομών, τη διαχείριση απορριμμάτων και τον πολιτισμό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με το Δήμαρχο Πετρούπολης Σ. Βλάχο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Α. Καλογερόπουλος και ο αντιδήμαρχος Θ. Σκαλιστήρας. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο καλό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει με την Περιφέρεια Αττικής και προσωπικά τον Περιφερειάρχη κ. Πατούλη και επισήμανε ότι είναι ανάγκη να εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα κονδύλια για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων και δράσεων.

Μεταξύ άλλων έγινε ενημέρωση σχετικά με τα υποβληθέντα έργα του Δήμου προς ένταξη στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής (αναπλάσεις, κατασκευές οδών και κατασκευή ορεινών αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων αποφυγής επιπτώσεων πλημμυρών),  συζήτησαν για την προγραμματική σύμβαση κατασκευής του έργου «Εφαρμογή αποκατάστασης – Αξιοποίησης παλαιού καμινιού και ανάπλασης περιβάλλοντος χώρου, καθώς και ζητήματα που αφορούν στην ανακύκλωση και τα αντισταθμιστικά.  Ιδιαίτερα για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ο Δήμαρχος ζήτησε να ενημερωθεί για το πρόγραμμα της Περιφέρειας και τα σχέδια της.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι η Περιφέρεια δε σχεδιάζει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιήσει το λατομείο Μουσαμά ως χωματερή, επανέλαβε ότι η χωματερή στη Φυλή θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της μέχρι το 2025 και ζήτησε από τον αρμόδιο αντιπεριφέρειαρχη Β. Κόκκαλη να συνεργαστεί στενά με τον Δήμο Πετρούπολης σε ζητήματα που αφορούν προγράμματα ανακύκλωσης και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Αναφερόμενος ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης στις χρηματοδοτήσεις αναπτυξιακών έργων και υποδομών δήλωσε:

«Περιφέρεια Αττικής και Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού συνεργαζόμαστε στενά με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας. Στο πλαίσιο αυτό βάζουμε προτεραιότητες και υλοποιούμε σημαντικά έργα υποδομών που σχετίζονται πρωτίστως με την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Επιπλέον συνεργαζόμαστε στενά για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος ανακύκλωσης 2020 που στόχο έχει τη δραστική μείωση των όγκων των απορριμμάτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ».

 Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, σε επόμενο βήμα, οι τεχνικές υπηρεσίες Δήμου και Περιφέρειας να έχουν στενή συνεργασία ώστε τάχιστα, μετά και την κατάθεση των αναγκαίων στοιχείων από πλευράς Δήμου, να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες χρηματοδότησης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Ενεργή η διαδικτυακή πλατφόρμα ask4wind – Έγκυρη πληροφόρηση από την ΕΛΕΤΑΕΝ για την αιολική ενέργεια

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ανεμογεννήτριες αιολικού πάρκου
Εικοσιδύο αλήθειες σε σχέση με τους μύθους που διαδίδονται για την αιολική ενέργεια παραθέτει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της με τον τίτλο ask4wind.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας η ΕΛΕΤΑΕΝ ανακοινώνει ότι είναι ενεργός και επισκέψιμος ο δικτυακός τόπος www.ask4wind.gr.

Σε αυτόν έχουν αναρτηθεί οι 22 Αλήθειες μαζί με τη βιβλιογραφία και τις πηγές. Στόχος είναι να ανανεώνεται και να εμπλουτίζεται τακτικά.

Ενενήντα εννέα πηγές (μελέτες, ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις κ.λπ.) έχουν επιλεγεί ανάμεσα στην πλούσια βιβλιογραφία και παρατίθενται για την τεκμηρίωση των απαντήσεων. Πολλές από αυτές περιέχουν περισσότερες πηγές και τεκμηριώσεις.
Το υλικό οργανώνεται σε 4 κεφάλαια:

1. Τεχνολογία και Κόστος

2. Κοινωνία και Ανάπτυξη

3. Κλιματική Αλλαγή

4. Επιπτώσεις στον Άνθρωπο και το Περιβάλλον

H πρωτοβουλία ask4wind περιλαμβάνει επίσης:

– Ένα αναλυτικό φυλλάδιο που μπορεί να βρεθεί ΕΔΩ

– Ένα συνοπτικό φυλλάδιο που μπορεί να βρεθεί ΕΔΩ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιβαλλοντικά έργα

Μέγαρα Αττικής: Έργο προστασίας του υδροβιότοπου Βουρκαρίου δρομολογεί η Περιφέρεια

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Υδροβιότοπος Βουρκάρι στα Μέγαρα

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Δήμο Μεγαρέων μετέβη στον υδροβιότοπο, στην περιοχή Βουρκάρι Αγίας Τριάδας Μεγάρων, που είναι από τους σημαντικότερους στην Αττική, με μεγάλη περιβαλλοντική αξία.

Κατά την επίσκεψή του, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας και εκπροσώπων τοπικών φορέων, ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε την απόφαση της Περιφέρειας να προχωρήσει σε έργα, προϋπολογισμού 1,3 εκ. ευρώ, για την ανάδειξη και την προστασία του πιο σημαντικού υγροτόπου της Αττικής, τα οποία εντάσσονται στο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης ενημερώθηκε και για το περιστατικό διαρροής πετρελαίου από αγωγό καθώς πρόσφατα ολοκληρώθηκε από το Λιμεναρχείο, με τη συνδρομή του Δήμου και την αρωγή της Περιφέρειας η απορρύπανση, με επιτυχία, επισημαίνοντας ότι το ενδιαφέρον της Περιφέρειας για τη σχετική διαδικασία είναι διαρκές και ενεργό.

Επιπρόσθετα ενημερώθηκε από το Δήμαρχο Μεγαρέων Γ. Σταμούλη για την ιστορική αξία του τείχους της Αγίας Τριάδας και δεσμεύθηκε να εξετάσει την προοπτική να γίνουν παρεμβάσεις ανάδειξής του, μέσα από την ένταξη του στο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων 200 ετών από το 1821, της Περιφέρειας Αττικής, κάτι που είναι αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης επισήμανε τα εξής:

«Επιλέξαμε σήμερα να επισκεφθούμε έναν από τους πιο σημαντικούς υγροβιότοπους της Αττικής σε μία ιστορική περιοχή και να ανακοινώσουμε την πρόθεση μας να δρομολογήσουμε συγκεκριμένα έργα για την προστασία και την ανάδειξή του, παράλληλα με παρεμβάσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Είμαστε στην φάση ολοκλήρωσης των μελετών για τα έργα ύψους 1,3 εκ. ευρώ, τα οποία εντάσσονται στο ΕΣΠΑ 2021-2027. Πρόθεσή μας είναι και με άλλες ήπιες υποδομές να συμβάλλουμε στην προστασία και ανάπλαση της περιοχής. Επενδύουμε συνειδητά σε έργα προστασίας και αναβάθμισης του περιβαλλοντικού τοπίου στην Αττική, με στόχο να γίνει Περιφέρεια-Πρότυπο ευζωίας».

Ο Δήμαρχος Γ. Σταμούλης τον ευχαρίστησε για την υποστήριξη και συμβολή του στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του ιστορικού Δήμου Μεγαρέων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα